Search

Vrt jednog francuskog hotela krije skulpture genijalnog Tonyja Cragga, evo kako to izgleda

Vrt jednog francuskog hotela krije skulpture genijalnog Tonyja Cragga, evo kako to izgleda

U vrtu francuskog Hotela du Cap-Eden-Roc nalazi se izložba jednog od najvećih modernih umjetnika današnjice

Tekst: L.L.


Image: Oetker Collection

Šest genijalnih skulptura izloženo je u francuskom Hotelu du Cap-Eden-Roc pa su samim time gosti ovog luksuznog hotela privilegirani te im je dostupan ekskluzivan pristup izložbi. Za skulpture je zaslužan Tony Cragg, jedan od svjetski poznatih kipara i dobitnik nagrade Turner, prestižnog priznanja koja se dodjeljuje umjetnicima mlađim od 50 godina za izuzetne doprinose suvremenoj umjetnosti.

Cragg je poznat po neobičnim materijalima, uključujući plastiku i broncu, te tijelima smrznutim u pokretu, zapetljanim linijama i oblicima. Neki od njegovih radova izloženi su u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, u Nacionalnoj galeriji u Washingtonu te u Tate Gallery u Londonu. Iako je rođeni Englez, Cragg trenutno živi u Wuppertalu, u Njemačkoj te s vremena na vrijeme izlaže svoje radove u cijelom svijetu. Trenutna postava u Hotel du Cap-Eden-Rocu oduševila nas je primjercima koji su sve samo ne obični. Naime, posjetitelji njegove izložbe u vrtu luksuznog francuskog hotela trenutno mogu uživati u pogledu na pet skulptura, redom nazvane "Tommy", "Elliptical Column" i "Caught Dreaming", a tu su i "Contradiction" te "3D Incident".

Vrt jednog francuskog hotela krije skulpture genijalnog Tonyja Cragga, evo kako to izgleda (фото 1)

"Tommy" je skulptura inspirirana Craggovim sinom koji nosi isto ime, a umjetnik je to objasnio činjenicom da je svaka njegova skulptura usko vezana za njega samoga, najčešće ne emotivan način, te kako želi da i posjetitelji izložbe s jednakim osjećajima gledaju na njegove radove. Cragg je i inače prepoznat po djelima iza kojih se skrivaju dublja značenja koja pak zatim iziskuju promišljanje.

Takva je i "Elliptical Column", jedna od onih koje će vam se činiti ili nedovršenom ili u potpunosti genijalnom, ovisno o osjećajima koje u trenutku nosite u sebi, dok će “Caught Dreaming”, jedno od prvih Craggovih djela, biti ono pred kojim biste se mogli zadržati upravo zbog zanimljivog spoja linija koje na trenutak podsjećaju na pejzaž, a već drugi podsjećaju na profil ljudskog tijela. “Contradiction” je skulptura koja u očima promatrača predstavlja trenutak dinamičnog rasta, energije i neprestane promijene materijala. Ova je skulptura posebna zato što, za razliku od ostatka skulptura koje su crne boje, svojom brončanom bojom podsjeća na nešto teško, nešto što nikada neće biti jednostavno ili lagan - nešto poput lave, kako ju je opisao sam umjetnik.

Vrt jednog francuskog hotela krije skulpture genijalnog Tonyja Cragga, evo kako to izgleda (фото 2)

Osim navedenih, tu je i jedan od zanimljivijih dijelova izložbe, skulptura nazvana "3D Incident" koja, prema riječima umjetnika, prikazuje proces svojevrsne metamorfoze. Osim što izgleda i više nego zanimljivo, posebice tako smještena u vrtu hotela, ova skulptura skriva različita značenja ovisno o tome s koje joj strane prilazite te kakvo svjetlo na nju u danom trenutku pada. Ovu u svakom pogledu fantastičnu izložbu Tonyja Cragga posjetitelji mogu pogledati do 17. listopada ove godine u vrtu Hotela du Cap-Eden-Roc.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više