Search

Woodstock 50 ili kako smo kao društvo zaboravili na važnost mira, ljubavi i glazbe

Woodstock 50 ili kako smo kao društvo zaboravili na važnost mira, ljubavi i glazbe

Početkom godine najavljena je 50. obljetnica Woodstocka čiji je vrhunac trebao biti remake festivala iz 1969., no umjesto slavlja mira, ljubavi i glazbe, ovogodišnje planirano izdanje festivala u prvi je plan stavilo prepucavanja i financijske zavrzlame.

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Festival Woodstock održan je 1969. nedaleko New Yorka i, iako neočekivano, okupio je čak 400 000 posjetitelja koji su u tadašnje vrijeme živjeli krilaticu mir, ljubav i glazba. Izvođači poput Rolling Stonesa, Janis Joplin i Jimi Hendrixa obilježili su ovaj legendarni festival o kojem se zapravo nikada nije prestalo pričati pa je tako Michael Lang, organizator prvog izdanja festivala, došao na ideju obilježavanja 50 godina Woodstocka na najbolji mogući način – s novim bendovima, izvođačima, odmičući se na trenutak od svijeta politike i ekoloških katastrofa, s fokusom na najvažnije, ili one koje bi to trebale biti, stvari u životu. No, došlo je do neočekivanog obrata i Woodstock je prije nekoliko dana naprosto odgođen. Cijeli je organizaciju pratilo nekoliko skandala pa smo odlučili istražiti što se to zbilja dogodilo i što to govori o današnjem društvu.

"Glazba ima moć spajanja ljudi, pokrenimo se i učinimo da se glas naroda čuje!"

Obljetnica festival trebala se održavati od 16. do 18. kolovoza. Lang ga je početkom godine najavljivao kao novu nadu koja je postojala i 1969., kada su se mladi pomoću mira, ljubavi i glazbe borili protiv rata, za veća ljudska prava. Danas, rekao je početkom godine Lang, upravo je pravo vrijeme da se pitanja takve borbe ponovno pokrenu, a boljeg povoda od 50. obljetnice Woodstocka naprosto se u tom trenutku nije mogao sjetiti.

"Danas, baš kao i 1969., osjećamo nepovezanost s ovom zemljom, a jedna stvar koju smo zasigurno naučili jest da glazba ima moć spajanja ljudi. Vrijeme je da vratimo duh Woodstocka, pokrenemo se i učinimo da se glas naroda čuje", rekao je tada Lang.

Problemi su počeli kada su se početkom ožujka javili glazbenici koji još uvijek nisu dobili svoje honorare, a do tada su, objavio je Lang, trebali biti plaćeni baš svi koji su na 50. obljetnici pristali nastupati. Našla su se tu imena poput Miley Cyrus, The Killersa, The Black Keysa, Imagine Dragonsa, pa čak i Jay-Z. Nakon izbacivanja imena navodnih izvođača i početka prodaje ulaznica, krajem travnja, pojedini su umjetnici odlučili prestati podupirati čitavu stvar, Black Keysi odustali su od nastupa, a pojavili su se i problemi s lokacijom. Naime, mjesto na kojem se festival trebao održati, do puštanja karata u prodaju, još uvijek nije bilo potvrđeno i postojali su problem poput kapaciteta i sveukupne sigurnosti. Nekoliko dana kasnije, objavljeno je kako se festival odgađa zbog problema s prvotnom lokacijom, no ubrzo se oglasio Lang koji je cijelu stvar demantirao te objavio kako Woodstock nije mjesto već ljudi i kako festival definitivno ide dalje.

"Woodstock 50 će se dogoditi i bit će spektakularan!"

Ipak, početkom svibnja pojavili su se novi problemi. Kompanija Dentsu koja je u festival uložila ogromnu svotu novaca, odlučila je kako je vrijeme da se povuku iz projekta koji je, već je tada bilo očigledno, osuđen na propast. Došlo je do javnih prepirki između investitora i Langa, no Lang još uvijek nije odustajao. Prozvao je Dentsu za pokušaj uništenja slavlja nečeg velikog kao što je Woodstock, cijela je stvar završila na sudu, a Michael Lang iz spora izašao kao pobjednik. Ipak, povučeni novac Dentsu kompanije nije vraćen i festival je trebalo nastaviti organizirati bez financija, adekvatne lokacije i potrebnih dozvola.

Svibanj je bio mjesec u kojem su se tražile alternative prvotnoj ideji lokacije, što je zatim potrajalo do sredine lipnja. Iako se u to vrijeme organizacija još uvijek borila s činjenicom da se festival i dalje mora održati, prebacivanjem datuma te sniženim cijenama karata,  bez obaveznih dozvola za održavanje festivala, bilo je jasno kako su šanse da se on ipak održi, nažalost, poprilično male. Početkom srpnja, odbijen je zahtjev za održavanje festivala na novoj lokaciji, no s gotovo mjesec dana do početka, bilo je vrijeme da pogreške naprosto priznaju. Izvori bliski organizaciji u to su vrijeme izjavljivali kako je riječ o ogromnom kaosu i kako nastaviti s poslovima vezanim za obljetnicu najvećeg glazbenog festivala u povijesti više nema smisla.

Iako su se iz organizacije javili i zahvalili svim glazbenicima koji su do tog trenutka još uvijek stajali uz ideju festivala, službenog otkazivanja još uvijek nije bilo. Čini se da Lang, nakon uspjeha s prvim i za sada jedinim Woodstockom, odustajanje jednostavno nije vidio kao opciju. Tako je krajem srpnja najavljeno kako će se festival ipak održati na drugoj lokaciji, s drugačijim popisom izvođača i novim konceptom prodaje karata. Izvođači su, pak, s druge strane, imali prilike povući se, a biti plaćeni, što je cijelu stvar učinilo još mrvicu zanimljivijom. Ipak, tek mjesec dana do otvorenja festivala, svoj su nastup otkazali i headlineri Jay-Z i Miley Cyrus dok je John Fogerty, član originalne postave Creedence Clearwater Revival izjavio kako se ni on ne želi pojaviti na Langovom događaju, već će obljetnicu Woodstocka proslaviti na mjestu gdje je festival originalno održan.

Konačan pad Woodstocka 50 dogodio se 31. srpnja, samo dva tjedna prije početka festivala

"Tužni smo zbog niza nesretnih događaja koji su onemogućili održavanje festivala kakvim smo ga zamislili, sa sjajnim popisom izvođača i velikim očekivanjima kada su u pitanju posjetitelji festivala", stajalo je u službenom priopćenju. No, možemo li probleme koji su snašli organizaciju 50. obljetnice Woodstocka nazvati odrazom današnjeg društva? Jesmo li uopće mogli očekivati reprizu originalnog Woodstocka s nekim novim glazbenim imenima i bi li festival, 50 godina od originalnog događaja i s obzirom na svijet u kakvom živimo danas, uopće mogao doći blizu slavlju mira, ljubavi i glazbe ili bi se pak okrenuo nekom posve drugom značenju, daleko od onog koje je slavio Woodstock 1969. godine? Ono što je Michael Lang odlučio organizirati početkom godine činilo se kao ambiciozan projekt koji je najprije izazvao veliko oduševljenje, a zatim i podigao puno prašine, kako među izvođačima tako i među potencijalnim posjetiteljima, no jesmo li ušli u doba kada nam vrijednosti poput onih koje je slavio prvi i jedini Woodstock odlaze u drugi, a velike cifre, prepucavanja i taština dolaze u prvi plan? I na kraju, ono najvažnije, jesmo li kao društvo uopće sposobni uživati u jednostavnim životnim radostima kao što su mir, ljubav i glazba?

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više