Search

Začetnici eksperimentalne elektroničke glazbe otvaraju Illectricity Festival

Začetnici eksperimentalne elektroničke glazbe otvaraju Illectricity Festival

Autechre


Image: PR

Autechre, engleski elektronički glazbeni duo i pioniri eksperimentalne elektroničke glazbe, otvaraju Illectricity Festival u zagrebačkoj Močvari, u nedjelju 6. studenog

Sjajan rasprodani nastup Autechrea u KSET-u 2008. ostao je upisan kao jedan od najupečatljivijih koncerata te sezone, a ovoga puta se pred zagrebačku publiku vraćaju u sklopu europske turneje "Autechre live Europe - onesix" kojom promoviraju novi album "elseq 1–5".

Autechre čine Rob Brown i Sean Booth, a od 1987. godine do danas ostali su zapamćeni kao dvojac koji prkosi žanrovskim ograničenjima, te su jedni od začetnika onoga što danas poznajemo kao IDM - Intelligent Dance Music. Od početaka s jasnim korijenima u technu, electru i hip-hopu, do kasnijih albuma koji su eksperimentalni, puni kompleksnih ritmova i prikrivenih melodija, njihovi nastupi uživo poznati su kao mračna glazbena putovanja koja će vam u potpunosti zaokupiti um.

Začetnici eksperimentalne elektroničke glazbe otvaraju Illectricity Festival (фото 1)
Dvojac se upoznao s 15, odnosno 17 godina, a još su u školskim klupama počeli stvarati zajedno. Njihov zvuk je bio daleko od konvencionalne glazbe, te su istraživali razne electro, techno i house struje. 1991. objavili su prvi singl "Cavity Job” što ih je ohrabrilo da se jave Warp etiketi za koju su izdavali Aphex Twin i Squarepusher. Warp ih je odmah uzeo pod svoje okrilje, te Autechre do danas ostaju jedno od najznačajnijih imena koji su proizašli s te etikete.

Stil se konačno kristalizirao na prvom albumu "Incunabula" s kojeg su lansirali singl "Basscadet", a dvojac je postao jedna od ključnih figura UK techno zvuka, dok 1994. objavljuju ambijentalni album "Amber". Remek djelo iz 1995., "Tri Repetae" je uradak koji je zauvijek promijenio zvuk Autechrea, ali i smjer elektroničke glazbe općenito, označavajući ih electro-noise kraljevima koji se poigravaju s jungle, hip-hop i eksperimentalnom glazbom.
1997. potpisuju ugovor s Nothing Records, koju vodi Trent Reznor iz Nine Inch Nails, a to ih lansira na američko tržište sa sjajnim albumom "LP5" koji savršeno objedinjuje njihov klasični zvuk s novim eksperimentima.

Začetnici eksperimentalne elektroničke glazbe otvaraju Illectricity Festival (фото 2)Ljubitelji njihove glazbe teško mogu okarakterizirati o čemu se radi u melodijama koje često nemaju uporište u stvarnosti, a isjeckani ritmovi su prava odlika anti-dance ideje koju promoviraju. Spajajući dva potpuno odvojena elementa, Autechre stvaraju treći dio priče i tako nastaje njihov zvučni potpis.

Upravo je takav pustolovni duh Autechre doveo do brojnih inovacija u zvuku, a eksperimentalni dvojac je to pokazao na albumu iz 2001. "Confield". Uslijedio je "Draft 7.30", kao i "Untitled" iz 2005. koji ih je vratio i korijenima. Autechre je nastavio biti diskografski aktivan s albumom "Quaristice" iz 2008., eksperimentalnim "Oversteps" (2010), kao i dvosatnim "Exai" iz 2013.

Najnoviji album je "elseq 1–5", s trajanjem od više od 4 sata zbog čega je izdan u digitalnom tj. nefizičkom obliku. Novi uradak je Factmag nazvao najizazovnijim albumom u 29-godišnjoj karijeri Autechrea. U dugoj karijeri Autechre su izdali gotovo 30 albuma, EP izdanja i kompilacija, a  također su snimali i pod imenom Gescom pod kojim su objavili najpoznatiji EP "The Sound of Machines Our Parents Used". Još jedna odlika repertoara Autechrea su i remixevi, a učinili su to za imena kao što su Stereolab, Tortoise, Apparat, The Bug, Mike Ink ili Skinny Puppy.

Kada Autechre nastupa, s tehničke strane postava je ogoljena, a dvojac izbjegava biti središte pozornosti. To je odlika njihove filozofije, jer Autechre ne stvara plesnu elektroničku glazbu, ne žele biti kult ličnosti, ne smatraju da je njihova glazba instant proizvod te zahtijevaju od slušatelja da je uživljen u zvuk. Njihova glazba i dalje nastavlja prkositi pravilima i inspirirati dok oni u svom radu cijeli spektar zvukova o kojima stalno promišljaju prenose u stvarni svijet.

Nastup Autechrea je ujedno i prva večer 12. Illectricity Festivala. Njima će se priključiti multidisciplinarni umjetnik Russell Haswell. Od skulptura preko video i audio instalacija do performansa, doista nema smjera u kojem se nije okušao. Njegov glazbeni stil pod utjecajem je black metala, noisea, techna i solo improvizacija, a surađivao je s Apex Twinom, Gescomom, te Florianom Heckerom na albumu "Blackest Ever Black", koji se smatra prijelomnim trenutkom u kompoziciji moderne elektroničke glazbe. Andy Maddocks glazbenik je koji stoji na čelu neovisne izdavačke kuće Skam Records te je bio član kolektiva Gescom. Uz njega, Skam je dom Boli, Jegi i Freeformu, a izdali su i neke od prvih albuma Boards of Canada.


Ulaznice su u pretprodaji 100 kuna, dok će na dan koncerta na ulazu iznositi 120 kuna.
Ulaznice su dostupne u sustavu Entrio. 12. Illectricity Festival, zagrebački audio-vizualni festival i jedan od najznačajnijih glazbenih događaja u godini, na rasporedu je od 6. studenog do 9. prosinca 2016. po cijelom Zagrebu. U više od mjesec dana donosi sjajan glazbeni program, bogat raspored radionica i audio-vizualnih projekata. Festival se otvara nastupom dvojca Autechre, Ilectricity live je rezerviran za Guy Andrewsa, a na glavnu festivalsku večer dolaze Luke Vibert,  Synkro, Gary Gritness i Ivna Ji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više