Search

Zaboravljen dio zagrebačke Ilice će ponovno oživjeti

Zaboravljen dio zagrebačke Ilice će ponovno oživjeti

Predstavljanje projekta Ilica u galeriji Greta


Image: PR

Projekt Ilica je sveobuhvatan koncept čiji je cilj oživjeti dio identiteta stare Ilice i razviti specifičan brend Made in Ilica, s proizvodima i uslugama nastalim kroz suradnju obrtnika stare škole s lokalnim stanovništvom

Večeras će se u galeriji Greta s početkom u 18 sati predstaviti jedan nov, i definitivno zanimljiv projekt oživljavanja pomalo zaboravljenih dijelova grada koji itekako zaslužuju pažnju. Projekt pod nazivom "Stara škola Ilica - Old school Ilica" želi na principu suradnje obrtnika stare škole, tzv. prenositelja znanja, s lokalnim stanovništvom (stanovnici, dizajneri, šire građanstvo) kroz edukativni program približiti i oživjeti zaboravljene vrijednosti. Tako se na potezu od Trga Francuske Republike do Britanca nalaze radionica popluna Biošić, postolarska radnja Jos, frizer za muške Ivica, slastičarnica Ilica, galerija Greta te kolektiv Oaza koji sudjeluju na projektu Ilica.

Svi su pozvani na Dan Otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti projekti, kolaboracije i realizacije nastale suradnjom iličkih obrtnika i dizajnera. Uloga škole je neposredna promocija specifičnih znanja majstora s Ilice, u svrhu buđenja ovog zaboravljenog dijela grada i pokušaja njegove revitalizacije počevši od samih korijena. 

Zaboravljen dio zagrebačke Ilice će ponovno oživjeti (фото 1)

Zaključna (iako otvorena) izložba koja će popratiti rezultate tekuće sezone, odnosno eksperimentalnog "semestra" Škole, odvit će se u Hrvatskom dizajnerskom društvu u studenom, pod nazivom "Made in Ilica" gdje će projekt nastojati okupiti proizvode i usluge nastale kroz predloženu novo-uspostavljenu dizajn metodologiju.

Ti rezultati bi mogli označiti nov život starih iličkih radnji. Dugoročni cilj projekta, kojem je ideja da se u procesu dizajna, od ideje do prodaje proizvoda i rekreacije identiteta gradske četvrti, koriste isključivo lokalni i lako dostupni materijalni resursi i znanja njezinih stanovnika, jest kreiranje univerzalnog modela koji je moguće primijeniti na četvrti drugih gradova u Hrvatskoj i internacionalno.

Zaboravljen dio zagrebačke Ilice će ponovno oživjeti (фото 2)

Rad je nastao u sklopu istraživačke platforme Nanoturizma, jednog od izložbenih segmenata kustoske koncepcije Jana Boelena i ovogodišnjeg izdanja BIO50 - Biennala industrijskog oblikovanja, pod vodstvom arhitekata Tine Gregorič i Aljoše Dekleve te će biti prezentiran i izložen od sredine rujna do početka prosinca 2014. u Muzeju za arhitekturu i oblikovanje (MAO) u Ljubljani, a zatim i na drugim recentnim izložbama i dizajn festivalima (Milano Design Week, La Biennale di Venezia, Design Miami/Basel, The New Institute Rotterdam i brojni drugi).

Related articles

Buro 24/7 Selection

više