Search

Zagrebačka dizajnerica Lana Cavar ostvarila veliki uspjeh u New Yorku

Zagrebačka dizajnerica Lana Cavar ostvarila veliki uspjeh u New Yorku

"ITEMS: Is Fashion Modern?"


Image: PR,
N. Markičević

Lana Cavar dizajnirala je publikaciju izložbe "ITEMS: Is Fashion Modern?" koja će se održati u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA)

Prvog listopada u njujorškom će se Muzeju suvremene umjetnosti (MoMa NY) otvoriti izložba "ITEMS: Is Fashion Modern?" svjetski utjecajne kustosice za dizajn i arhitekturu - Paole Antonelli te Michelle Millar Fisher. Koncept i dizajn prateće publikacije za ovu prvu izložbu MoMA-e New York o modi u proteklih 50 godina potpisuje zagrebačka dizajnerica Lana Cavar u tandemu s američkom kolegicom Natashom Chandani. Ilustracije za katalog osmislila je Narcisa Vukojević.

Cavar i Chandani u projekt su osobno pozvale kustosice Antonelli i Millar Fisher, impresionirane njihovom, sada već znamenitom knjigom "Thanks for the View, Mr Mies" (2012.). Publikaciju izložbe "ITEMS: Is Fashion Modern?" dizajnerice su zajedno s kustosicama osmislile kao svojevrsnu enciklopediju 111 odjevnih predmeta koji su obilježili način na koji se danas odijevamo. Mala crna haljina, kožna jakna, Levis traperice, slavna "God Save the Queen" majica Vivienne Westwood, Jamie Reida i Malcolma McLarena iz 1977. - neki su od komada kojima izložba modu promatra fenomenološki. Promjene u dizajnu odjeće predstavljene su u nekoliko tematskih okvira: promjena tijela i silueta, potraga za novim tehnologijama, ideja buntovništva, emancipacija i skromnost, komunikacija odjećom, atletika i moda, svakodnevne uniforme i moć. 
 
Izložba "ITEMS: Is Fashion Modern?" otvara se 1. listopada u MoMa New York, i moći će se pogledati sve do 28. siječnja 2018. godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više