Search

Zagrebački HNK priprema premijeru opere \"Don Pasquale\"

Zagrebački HNK priprema premijeru opere "Don Pasquale"

25. studenog


Image: PR,
Buro arhiva

Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora priprema novu predstavu. Riječ je o komičnoj operi Gaetana Donizettija "Don Pasquale", koja će biti premijerno izvedena 25. studenoga...

Opera zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora, 25. studenoga predstavlja premijeru komične opere talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija "Don Pasquale", pod ravnanjem dirigenta Josipa Šege, u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Uoči premijerne izvedbe, zagrebački HNK priprema i program za sve ljubitelje opere pod nazivom Ususret premijeri, koji će se održati u nedjelju 20. studenoga u 11 sati. U sklopu programa, operni solisti i članovi ansambla izvesti će najzanimljivije arije iz opere "Don Pasquale", a moderator Branimir Pofuk razgovarat će s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski, dirigentom Josipom Šegom, scenografom Stefanom Katunarom, kostimografkinjom Barbarom Bourek te intendanticom zagrebačkoga HNK Dubravkom Vrgoč. Ulaz je slobodan.

Zagrebački HNK priprema premijeru opere "Don Pasquale" (фото 1)
Inače, "Don Pasquale" najpoznatije je Donizettijevo djelo, čija je praizvedba 1843. godine postigla golem uspjeh i od tada je sastavni dio repertoara najvećih svjetskih opernih kuća. Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernestu i Norini, u njihovu nastojanju da poremete ženidbene planove starca Pasqualea, koji je poželio Norinu kao svoju nevjestu. Brojna prerušavanja, zamjene identiteta, zabune i obrati, glavne su karakteristike ovoga djela koje se u ludomu ritmu poigrava sa životnim stereotipima.

Josip Šego član je zagrebačke Opere od 2000. godine kao korepetitor, a od 2005. godine angažiran je kao dirigent. Nekoliko godina ravnao je mješovitim zborom Collegium pro musica sacra, a kao dirigent često nastupa izvan matičnoga kazališta na drugim opernim scenama u zemlji i inozemstvu.

Dora Ruždjak Podolski kazališna je redateljica s više od šezdeset dramskih i opernih naslova u svojoj karijeri, uspješnim suradnjama s brojnim teatrima u Hrvatskoj i inozemstvu te osvojene tri Nagrade hrvatskog glumišta za redateljska ostvarenja. Tri godine obnašala je dužnost ravnateljice dramskoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više