Search

Zanimljiva izložba \"Dizajn za novi svijet\" u Muzeju istorije Jugoslavije

Zanimljiva izložba "Dizajn za novi svijet" u Muzeju istorije Jugoslavije

Koja je bila uloga grafičkog dizajna u bivšoj Jugoslaviji?


Image: Dizajn.hr

Autori izložbe, koja se otvara danas, 29. prosinca, u 18 sati u Muzeju povijesti Jugoslavije (Muzeju istorije Jugoslavije), su Ivan Manojlović, kustos Muzeja povijesti Jugoslavije i Koraljka Vlajo, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba

Zajednički izložbeni projekt beogradskog Muzeja povijesti Jugoslavije (Muzeja istorije Jugoslavije) i zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt prati ulogu grafičkog dizajna u kreiranju i širenju glavnih obilježja i postulata jugoslovenske države, fokusirajući se na najvažnije motive utkane u brend nove države, kroz osam izložbenih cjelina: državni simboli, kult Josipa Broza Tita, revolucija i NOB, kult radnika, u službi naroda, industrijalizacija, modernizacija, blagostanje. 

Zanimljiva izložba "Dizajn za novi svijet" u Muzeju istorije Jugoslavije (фото 1)

Izložbeni postav uključuje više od 250 plakata iz zbirki Muzeja povijesti JugoslavijeMuzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane i Muzeja suvremene umjetnosti iz Beograda, kao i iz privatnih kolekcija. Izložba obuhvaća i više od 200 publikacija iz Narodne biblioteke Srbije, 100 poštanskih maraka iz fonda Muzeja povijesti Jugoslavije, više od 80 kutija šibica iz fonda Muzeja za umjetnost i obrt i 300 zaštitnih znakova radnih organizacija iz fonda Muzeja primijenjene umjetnosti i privatnih kolekcija. Odabirom grafičkog materijala dokumentiran je razvoj ključnih službenih i neslužbenih državnih simbola: od zastave trobojke i grba, preko zvijezde, srpa i čekića do kulta Titove ličnosti i nezaobilazne crvene boje, ali i odnosa dizajnera i tadašnjeg društva naspram onoga što oni zastupaju i predstavljaju. Naslov izložbe inspiriran je knjigom "Dizajn za stvarni svijet" Viktora Papaneka, izuzetno značajnog austrijsko-američkog teoretičara dizajna, koji je sedamdesetih i osamdesetih godina ostavio snažan utjecaj na generacije mladih dizajnera u Jugoslaviji. 

Zanimljiva izložba "Dizajn za novi svijet" u Muzeju istorije Jugoslavije (фото 2)

Izložbom dominira plakat, što zbog svoje veličine i vizualne snage, što zbog važnosti koju je imao kao općeprihvaćeno sredstvo masovnog prenošenja poruka u tadašnjem društvu. U nastojanju da približi iskustvo prisustva grafičkog dizajna u svakodnevici socijalističkog čovjeka, izložba poseže za sveprisutnim grafičkim formama poput novčanica, poštanskih maraka, kutija šibica, poslovnih čestitki, kalendara, tvorničkih kataloga i logotipa raznih tvrtki. Izložbu će danas, 29. prosinca, u 18 sati otvoriti Slavimir Stojanović, jedan od najeminentnijih dizajnera u Srbiji i regiji, a moći će se pogledati do 29. svibnja 2016. godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više