Search

Zanimljiva konferencija o suvremenoj fotografiji u Zagrebu

Zanimljiva konferencija o suvremenoj fotografiji u Zagrebu

U Muzeju za umjetnost i obrt

Urednik: Tina Kovačiček

Image: PR

Međunarodna konferencija o suvremenoj fotografiji "Metafora prtljage" održat će se 30. lipnja i 1. srpnja u Muzeju za umjetnost i obrt

Postoji li stvarna i metaforička prtljaga u fotografiji, gdje mnogo toga ostaje izvan domašaja naših pogleda? Zajedničku povijest umrežuju mjesta čiji je identitet određen (i) sukobima i stradanjima. Mnogi fotografi snimaju fragmente koje ne prepoznajemo, zamračena mjesta ispunjena slutnjom ili obilježena određenim vremenskim odsječkom; mjesta koja izgledaju poput filma i za koja se pitamo postoje li uopće; predjele koji na snimkama djeluju dokumentarno, no ne uspijevaju odgovoriti na pitanje - čega su dokumenti. Fotografija ostaje jedini vidljiv dokaz procesa istraživanja, traganja, pokušaja razgovora.

Zanimljiva konferencija o suvremenoj fotografiji u Zagrebu (фото 1)
Tijekom 20. stoljeća brojni su strani pa i francuski fotografi dokumentirali paralelne stvarnosti na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, uspostavljajući kontakte i ostvarujući utjecaje na lokalnu scenu u koju su do neke mjere inkorporirali svoj senzibilitet i razumijevanje sredine. Spoj lokalnih i dislociranih ‘gledanja' rezultirao je novim načinom tumačenja fotografske građe, koja je predmet istraživanja i interpretacija o kojima će se raspravljati za vrijeme konferencije.

Tijekom dva dana na konferenciji će sudjelovati Marija Borovičkić, Chien-Chi Chang, Barbara Čeferin, Jacques Defert, Christine Frisinghelli, Thierry Girard, Anthony Haughey, Sandra Križić Roban, Dubravka Osrečki-Jakelić, Jean-Marc Tingaud, Lea Vene i Sandra Vitaljić te vam kroz različita predavanja probližiti pogled na suvremenu fotografiju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više