Search

Zekoslav Mrkva slavi 75. rođendan!

Zekoslav Mrkva slavi 75. rođendan!

Sretan rođendan, Njofra!


Image: buro247.ru

Omiljeni zec malih ekrana 1940. godine prvi se put službeno pojavio u crtanom filmu Texa Averyja "A Wild Hare" i odonda ne prestaje zabavljati generacije mališana diljem svijeta

Povijest Zekoslava, međutim, počinje nešto prije 1940. godine. Najprije se u crtanom "Porky's Hare Hunt" iz 1938. pojavio jedan bezimeni zec, da bi se ponovno pojavio u crtanima "Prest-O Change-O" i "Hare-um Scare-um" 1939. godine. Danas je teško sa sigurnošću reći tko je prvi izmislio lik Zekoslava Mrkve pa mu se često pripisuje nekoliko autora među kojima se spominju Charles Thorson i Tex Avery. Međutim, jedno je sigurno, 27. srpnja 1940. emitiran je kratkometražni animirani film "A Wild Hare" Texa Averyja u kojem se po prvi put može čuti danas legendarna rečenica: "What's up, Doc?" ("Kaj te muči, Njofra?") koju izgovara ovaj simpatični zec. Crtani je prihvaćen s velikim oduševljenjem, a Zekoslavova popularnost krenula je uzlaznom putanjom. 

Danas Zekoslav više ne vodi toliko aktivan život kao nekad, ipak mu je već 75 godina, ali i dalje ga možemo vidjeti na logu kompanije Warner Bros za animirane filmove. 

Zekoslav Mrkva slavi 75. rođendan! (фото 1)

Zekoslav Mrkva slavi 75. rođendan! (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više