Search

Zlatna medalja za Hrvatsku na Praškom kvadrijenalu

Zlatna medalja za Hrvatsku na Praškom kvadrijenalu

Veliki uspjeh


Projektu nazvanom "Neopipljivo / Intangible" u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, Nikole Radeljkovića i Igora Ružića dodijeljena je Zlatna medalja za najbolje korištenje prostora za izvedbu (Best use of space for performance) 13. Praškog kvadrijenala

Nagrada se specifično odnosi na sve autore/umjetnike obuhvaćene ovom izložbenom koncepcijom, a koja problematizira pojam scenskog prostora na sjecištu između izvedbene i vizualne umjetnosti, šireći polje kazališnog prostora i uspostavljajući nove veze između bliskih disciplina. Riječ je o devet kazališnih predstava i umjetničkih performansa ukupno dvanaestero umjetnika, scenografa i redatelja: BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić. Sami predstavljeni radovi prikazani su u formi kratkih filmova u režiji Ane Marije Habjan. Ova nagrada jedna je od dvadesetak koje PQ dodjeljuje za specifična područja. Najvažniju nagradu, Zlatnu trigu za najbolju izložbu, dobila je Estonija.

Zlatna medalja za Hrvatsku na Praškom kvadrijenalu (фото 1)

U službenom obrazloženju Zlatne medalje za korištenje prostora za izvedbu svim radovima na hrvatskoj izložbi Intangible stoji:

Ova nagrada odaje priznanje konzistentnom kreativnom istraživanju potencijala arhitektonskog prostora koje demonstriraju svi radovi pokazani na hrvatskoj izložbi. Dokumentarni filmovi jasno prikazuju kako odabrani radovi reagiraju podjednako na kazališne i javne prostore, sa strogošću i inventivnošću. Ovi radovi pokazuju profinjeni dijalog između izvedbenog prostora i vlastitog sadržaja.

Zlatna medalja za Hrvatsku na Praškom kvadrijenalu (фото 2)
Nagrada pripada i svima koji su kreativnim znanjem doprinijeli projektu – dizajner postava izložbe Mauricio Ferlin, autorica filmova Ana Marija Habjan, dizajneri kataloga Tina Ivezić i Damir Prizmić, producent Lovro Rumiha, kao i svi koji su unutar institucija omogućili i podržavali projekt u svim njegovim fazama: Tamara Perišić, Una Bauer, Ivana Borovnjak, Mirjana Jakušić, Iva Mostarčić, Nevena Tudor Perković.

Zlatna medalja za Hrvatsku na Praškom kvadrijenalu (фото 3)

Praški kvadrijenale najveća je svjetska i europska manifestacija posvećena scenografiji i svim disciplinama koje se vezuju uz nju i nadopunjavaju je – dizajn (svjetla, kostima, zvuka), arhitektura, vizualne umjetnosti, glazba, humanističke znanosti, pri čemu je svako područje u funkciji istraživanja i proširivanja polja suvremenih scenografskih praksi. Tijekom svojih gotovo 50 godina postojanja izložba je prerasla u otvorenu i dinamičnu manifestaciju najsuvremenijih trendova na području scenografije i kazališnog oblikovanja prostora s više od 60 nacionalnih izložbi, brojnim radionicama, urbanim intervencijama, konferencijama, performansima, razmjenama edukativnih sadržaja, rezidencijalnim boravcima.

Zlatna medalja za Hrvatsku na Praškom kvadrijenalu (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više