Search

Zlatni globusi 2020.: Favoriti razočarali, a Britanci pomeli konkurenciju

Zlatni globusi 2020.: Favoriti razočarali, a Britanci pomeli konkurenciju

Tko je slavio, a tko skrivao suze na prestižnoj dodjeli na Beverly Hillsu

Tekst: M.M.


Image: Getty Images

Sinoć je u održana 77. dodjela Zlatnih globusa, nagrade koja se dodjeljuje za izvrsnost na televiziji i filmu, a koju je ove godine, po peti put, vodio britanski komičar Ricky Gervais. Večer bez većih iznenađenja - barem u kontekstu nagrada - obilježila je holivudska glumačka elita koja se, uglavnom zahvaljujući jačanju streaming servisa i novootkrivenoj ljubavi prema televizijskim formatima u do sad još nezapamćenom broju sjatila u prestižni The Beverly Hills hotel - Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Taylor Swift, Beyonce i Elton John na istom mjestu, a nije dodjela Oscara - apeli za pomoć gorućoj Australiji te apsolutna prevlast britanskih filmaša koji su kući ponijeli sve važnije nagrade večeri.

Nagrada za najbolji film pripala je britanskom redatelju Samu Mendesu za film "1917", nagrada za najbolju glumicu otišla je Renée Zellweger za ulogu Judy Garland u filmu "Judy", a ona za najboljeg glumca Joaquinu Phoenixu za ulogu Jokera u istoimenom filmu. Phoenix je govor, k tome, bio i jedan od najzapaženijih govora večeri. Glumac je, naime, u svom prilično nerazumljivom govoru apelirao na svijet da obrati više pažnje na klimatske promjene, a na celebrityje - da manje koriste privatne jetove.

Navodno alkoholizirani Joaquin Phoenix svojim je "nastupom" zabavio uzvanike

Na klimatske promjene, to jest posljedice istih, osvrnuo se i australski glumac Russel Crowe, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u mini seriji ili TV filmu, koji dodjeli nije mogao prisustvovati jer gasi požare u rodnoj zemlji, a na gorući svjetski problem upozorila je i Australka Cate Blanchett koja je zahvalila brojnim volonterima vatrogascima koji pomažu u suzbijanju požara koji je svijetu donio novu ekološku katastrofu.

"I naravno, kada jedna zemlja doživljava ekološku katastrofu ovih razmjera, doživljavaju ju svi, tako da, svi smo u istom problemu", naglasila je Blanchett, jedna od prezenterica.

Nagradu za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji ponijela je Olivia Colman za ulogu kraljice Elizabete u seriji "The Crown", a Laura Dern je, osvajanjem nagrade za najbolju sporednu ulogu, hitu "The Marriage Story" donijela jedinu nagradu. Kratkih rukava ostao je i još jedan veliki favorit - Scorseseov "The Irishman".

Olivia Coleman

Hvaljena serija "Succession" ponijela je dvije nagrade - za najbolju dramsku seriju te za najboljeg glumca u seriji koju je osvojio Brian Cox, a dvije je nagrade ponijela i serija "Černobil" te urnebesni britanski serijal "Fleabag" koji je osvojio nagradu u kategoriji najbolje komedije/mjuzikla, a Phoebe Waller-Bridge za najbolju žensku ulogu.

Ekipa serijala "Fleabag"

Tarantinov "Bilo jednom u Hollywoodu" nagrađen je nagradom za najbolji film u kategoriji komedija/mjuzikl te onom za najbolji scenarij.

Producent filma "Bilo jednom u Hollywoodu" David Heyman prima nagradu za najbolji film u kategoriji komedije/mjuzikla

Za kraj, donedavno obožavana, a danas, očito, već potpuno zaboravljena "Igra prijestolja" osvojila je tek jednu nominaciju - Kit Harrington za najboljeg glumca u dramskoj seriji, no niti jednu nagradu.

Cijeli popis nagrada možete potražiti na službenim stranicama dodjele.

Leave a comment

više