Search

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je \"glazbu\" skladao veliki Hans Zimmer

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer

Tesla je napokon dobila ozbiljnu konkurenciju

Tekst: D.M.


Image: BMW

Njemački velikan automobilske industrije, bavarski BMW jučer je otkrio prototip predstojećeg modela i4 koji se po svim karakteristikama može se natjecati s Modelom 3 iz Tesline tvornice. Peti model iz serije "i" trebao je biti predstavljen na ženevskom International Motor Showu ovog tjedna koji je otkazan u strahu od harajućeg koronavirusa. Umjesto toga, koncept za BMW-ov prvi luksuzni električni model otkriven je putem interneta.

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer (фото 1)

Još 2018. automobilska kompanija najavila je kako će i4 biti konstruiran od lakih materijala da bi se lakše uklopio na tržište električnih automobila kojima su među najtežim dijelovima ogromne baterije koje ih napajaju pa je tako stvorio automobil nešto lakši od dvije tone duljine 4,6 i širine 1,8 metara s prostorom za pet putnika. Baterija modela i4 zahtjeva šest minuta punjenja za vožnju od 100 kilometara i 35 minuta za brzo punjenje do 80 posto.

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer (фото 2)

Kada je riječ o dizajnu, automobil pooštrenih svjetala i u boji ružičastog zlata krasi velika rešetka, koja će umjesto dovoda zraka navodno funkcionirati kao radar i kamera. Dovod zraka je u korist aerodinamičnosti zauzeo mjesto auspuha, a osim izmjena u domeni industrijskog dizajna, BMW će lansiranjem modela i4 predstaviti i novi logo s prozirnim prstenom. Unutarnji dizajn sveden je do krajnje granice zahvaljujući digitalnom kokpitu, to jest, konkavnom ekranu na dodir koji je unutrašnjost oslobodio gomile gumba.

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer (фото 3)

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer (фото 4)

Američka Agencija za zaštitu okoliša EPA procjenjuje Gran Coupeovu izdržljivost na minimalno 400 kilometara s baterijom potrošnje 80 kilovata po satu. Sedan s 530 konjskih snaga ubrzava do 100 kilometara na sat u četiri sekunde, a jedina specifikacija po kojoj kaska za antipodom iz Tesle jest domet brzine. Naime dok M3 dostiže brzinu od gotovo 250, i4 rijetko prelazi 200 kilometara na sat.

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer (фото 5)

BMW predstavio svoj prvi luksuzni električni model s motorom za koji je "glazbu" skladao veliki Hans Zimmer (фото 6)

Automobil izmjenjuje načine vožnje između osnovnog, sportskog i učinkovitog, a osim što sa svakim dolazi posebna rasvjeta, model dolazi i s tri različita zvuka motora koje je dizajnirao američki filmski skladatelj Hans Zimmer. BMW i4 kreće u proizvodnju 2021. u minhenskom pogonu, a BMW će uložiti oko 200 milijuna eura u tvornicu da bi osigurao uvjete proizvodnje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više