Search

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima

Počnite već danas!

Tekst: E.G.

Image: Buro247.mn,
Instagram

Zagađenje okoliša je svakako jedno od najozbiljnijih pitanja s kojim se kao društvo suočavamo. Međutim, osim očiglednog, cijela priča ima još nekoliko problema. Za početak, postoje oni koji negiraju pojave poput klimatskih promjena i sve prepisuju nekakvim teorijama urote. Također, postoje i oni koji život smatraju prekratkim da bi se bavili stvarima koje ih ne zanimaju, i uvijek imaju nešto bolje za raditi od toga da se brinu o okolišu i budućnosti planete. Na kraju, postoji i velik broj ljudi koji ne negira problem, ali živi u uvjerenju da sami ne mogu promijeniti stvari na bolje, pa onda ni ne pokušavaju. Danas želimo apelirati upravo na njih, i to kroz 5 jednostavnih primjera koje možete implementirati u svakodnevni život, a koji u konačnici itekako čine razliku.

Zaboravite na plastične slamke

U svijetu se sve više priča o problemu korištenja plastičnih slamki, koje je kod nas još uvijek nemoguće izbjeći u barovima. Seattle je postao prvi veći  grad koji je zabranio njihovu upotrebu, a tvrtke poput Starbucksa su obećale da će ih prestati koristiti u poslovanju. Problem prevelikog korištenja plastike koja potom završava u oceanima se, naravno, neće riješiti prestankom korištenja slamčica, ali ga mnogi vide kao važan prvi korak. Za slučaj da svoja pića i dalje želite piti na slamčicu, na internetu možete pronaći cijeli niz onih za višekratnu upotrebu.

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima (фото 1)

Uvijek sa sobom nosite "shoppericu"

Dok čekamo da se zabrane, plastične vrećice bismo trebali izbjegavati koristiti kad god je to moguće. Najjednostavnije rješenje? Pri ruci uvijek imajte popularne "shopper" vrećice koje možete koristiti neograničeno mnogo puta.

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima (фото 2)

Nabavite višekratne šalice za kavu

Iako u našim krajevima još uvijek nije običaj učestalo uzimati kavu "za van", situacija se polako počinje mijenjati. U tom slučaju, ne morate svaki dan uzimati jednokratne šalice koje potom bacate u smeće. Umjesto toga, nabavite višekratne šalice s poklopcem u koje će vam barista uvijek rado natočiti vašu kavu. 

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima (фото 3)

Ne pakirajte hranu u plastiku

Za slučaj da poruka dosad još uvijek nije bila jasna, plastiku trebate izbjegavati kad god je to moguće. Da, čak i kad je riječ o posudama za hranu koje koristite više puta.  Potražite posude ili vrećice s eco-friendly sastavom i osjećajte se bolje jer ste napravili mali, ali značajan korak u očuvanju okoliša.

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima (фото 4)

Razmislite o menstrualnoj čašici

Ovdje je riječ o još jednom velikom svjetskom trendu koji kod nas tek pronalazi svoju publiku. Umjesto tisuća i tisuća uložaka i tampona koje svaka žena tijekom života upotrijebi i baci, sad postoji ekološki prihvatljivo rješenje- silikonska čašica koju možete koristiti godinama i koja će izdržati do 12 sati u jednom navratu. Lily Cup se može nabaviti i u Hrvatskoj (Farmacia, DM), a mi vam iskreno preporučujemo da provjerite zašto je ovaj izum uvršten u top tri nove tehnologije koje su drastično poboljšale kvalitetu života žena.

5 lakih promjena u svakodnevici za život prema ekološkim načelima (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više