Search

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah

Stiže nam idealno vrijeme za posjete zelenim gradskim oazama


Image: Barbara Vugec,
Turistička zajednica grada Zagreba

Odabrali smo 5 najljepših gradskih zelenih oaza u kojima možete predahnuti od dnevnog rasporeda; raširiti dekicu, ponijeti sa sobom kavu i kroasan i napuniti baterije. Jer stiže nam toplo, sunčano proljeće...

Uređenje parkova danas se smatra pravom umjetnošću, a povijest uređenja seže još u biblijsko doba, iz kojeg su zasigurno najpoznatiji Semiramidini viseći vrtovi nastali u Babilonu. U Zagrebu je uređenje parkova započelo u srednjem vijeku. Prvim uređenim parkom smatra se Maksimir, a do danas ih je uređeno sveukupno 30-ak. 

Najpoznatiji parkovi u Zagrebu svakako su oni koji su dio Lenuzzijeve potkove, a koju čini slijed od sedam trgova i Botanički vrt. Hortikulturno uređeni trgovi nazvani su potkovom jer su formirani u obliku slova "U". S obzirom na to da nam se bliži proljeće, odlučili smo vam predstaviti pet, prema našem mišljenju, najljepših zagrebačkih parkova. Izabrani parkovi idealni su za kratki gradski predah jednako kao i za intimne večernje proljetne šetnje.

Zrinjevac

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah (фото 1)
Park Zrinjevac jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Prvi je u nizu od sedam perivoja iz glasovite Lenuzzijeve potkove, a prostire se na površini od 12.540 četvornih metara. Tijekom povijesti, služio je kao šetalište višim slojevima društva, koji su ponosno dolazili pokazivati svoje nove šešire i razgovarati o bitnim zagrebačkim temama. Danas je park omiljeno okupljalište brojnih građana i turista te mjesto održavanja raznovrsnih kulturnih manifestacija, festivala i koncerta. U samom središtu parka nalazi se glazbeni paviljon, koji se smatra njegovom najvećom atrakcijom te mu ujedno daje posebnu čar. Južni dio parka krase poprsja znamenitih hrvatskih ličnosti poput Julija Klovića, Andrije Medulića i Krsta Frankopana, a na sjevernom dijelu svoje je mjesto pronašao stari meteorološki stup, koji je još 1884. godine bio poklon gradu zagrebačkog liječnika Holzera.

Trg kralja Tomislava

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah (фото 2)
Park Tomislavac dio je Trga kralja Tomislava. Nalazi se odmah iza Umjetničkog paviljona te je jedan od omiljenih parkova Zagrepčana. Park je omeđen znamenitim palačama, poput one slikara Vlahe Bukovca i čuvene kuće Feller, koje čuvaju intrigantne povijesne događaje i priče, a vrlo je popularan i posjećen u svako doba godine. Posebice je lijep u proljeće i ljeti kada dolaze do izražaja njegove besprijekorno uređene zelene površine, prekrasna fontana i perivoj. Tada, vrlo često postaje mjesto odmora brojnih prolaznika, ali i mjesto uživanja u pikniku uz zvukove gitare. Zimi se Tomislavac pretvara u ledenu bajku, okupanu božićnom čarolijom i ukrasima te Božićnim sajmom, a ove je godine park također postao i mjestom najvećeg zimskog klizališta, što je razveselilo brojne ljubitelje zimskih iznenađenja.

Ribnjak

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah (фото 3)
Park Ribnjak prostire se na oko 40.000 kvadratnih metara te se smatra jednim od najljepših gradskih prostora. Prepun je klupica i šetališta, idealnim za uživanje u nadolazećim sunčanim danima. Park se nalazi u samom središtu metropole, uz istočne zidine zagrebačke Katedrale i ulice Ribnjak, a još 1830. godine osmislio ga je i proveo u djelo tadašnji zagrebački biskup Aleksandar Alagović. Nekad zapušteni umjetni ribnjaci tako su postali moderan engleski park ukrašen vodopadom, ukrasnim kipovima i egzotičnim biljem. Nakon Alagovićeve smrti park je nastradao u nevremenu i ostao potpuno zanemarenim. Današnji izgled zadobio je 1964. godine kada je obnovljen i ponovno preoblikovan.

Botanički vrt

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah (фото 4)
Ako se želite odmoriti od gradske vreve, uživati okruženi zelenilom i pritom saznati nešto o očaravajućem svijetu biljaka, tad je Botanički vrt pravo mjesto za vaš kratak gradski predah. Botanički vrt nalazi se na Marulićevom trgu, nedaleko od Glavnog zagrebačkog kolodvora. Godinom utemeljenja vrta smatra se 1889. godina, kad je izgrađen njegov nacrt, a profesor Heinz smatra se njegovim osnivačem. Od 1971. godine vrt je zakonom zaštićen kao spomenik prirode i kulture, a posljednjih nekoliko godina njegovi staklenici i fontane predmet su stalne obnove i uređenja. U Botaničkom vrtu raste desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i svijeta, a zanimljivo je i da je 1911. u sklopu vrta sagrađen morski akvarij, koji danas, nažalost, više ne postoji.

Rokov perivoj

5 najljepših zagrebačkih parkova za gradski predah (фото 5)
Rokov perivoj malen je poetičan, intimni park u samom središtu Zagreba. Smjestio se na jednom od medvedničkih obronaka, graničeći s Dežmanovom ulicom s istočne i Britanskim trgom sa zapadne strane. Zahvaljujući svom položaju, daleko od gradske vreve, a opet u samom centru grada, idealno mjesto za odmor i kratkotrajnu šetnju. Park se prvi puta spominje još u 17. stoljeću, a poznato je kako se nekada na njegovom mjestu, osim srednjovjekovnih voćnjaka i vinograda, nalazilo i gradsko groblje. Rokov perivoj je i mjesto gdje su živjeli brojni umjetnici koji su imali poseban utjecaj na kulturni život Zagreba i Hrvatske, a samo nekoliko metara od parka, danas se nalazi i poznati zagrebački Centar za likovni odgoj. U parku je stoga često moguće primijetiti i brojne zagrebačke umjetnike, koji unutar njega također traže svoju oazu mira.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više