Search

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti

Spoj prirode i gastronomije

Tekst: E.G.


Image: Facebook,
Repro Eko

Jedan od boljih načina relaksacije nakon naporna radnog tjedna je upravo boravak u prirodi. S obzirom na obilje današnje ponude, možete birati na koji način želite provesti vrijeme na zraku, jer hodanje ili planinarenje više nisu jedini izbor. Mnoga izletišta u okolici Zagreba nude i jahanje konja, vožnju starim fijakerima ili kočijama ili pak druženje sa životinjama u njihovim prirodnim staništima. Uz to, seoska domaćinstva su mjesta na kojima je hrana vrhunske kvalitete i autentičnog domaćeg okusa, a namirnice su većinom organski uzgojene. Donosimo prijedloge izletišta koje nude i ručak, a nalaze se nedaleko od grada.

Seoski turizam Kezele (Šumečani)

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kezele smjestilo se u Šumečanima, na samo četrdesetak minuta vožnje od Zagreba. Dio je lijepe Moslavine, a sa samog imanja se prostire i pogled na Moslavačku goru. Sadržaj koji nude je raznolik; za djecu se organizira jahanje, može se voziti u kočiji ili fijakeru. Obitelj proizvodi vlastite rakije, likere i vina, a bave se i uzgojem životinja. Hrana koju nude priprema se po tradicionalnoj recepturi, a briga o porijeklu namirnica je od presudne važnosti. Imaju smještajni kapacitet od 27 kreveta pa se tamo često organiziraju razni seminari ili kakav team building, a bave se i organizacijom vjenčanja. Svake subote i nedjelje gostima se servira "Moslavački stol" iz kojeg gosti sami biraju što će pojesti, a ponose se i velikim brojem vegetarijanskih jela.

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti (фото 1)

Vuglec Breg (Škarićevo-Krapina)

Jedno od najpoznatijih izletišta ovakvog tipa nalazi se u srcu Zagorja. Vuglec Breg je primjer poboljšanja kvalitete usluge iz godine u godinu. S imanja se vide predivni zagorski brežuljci, a okruženje je vrlo opuštajuće. Vlasnici su željeli očuvati način života kojim se nekad ovdje živjelo, u skladu s prirodom i bez užurbanosti. U ponudi se tako nalazi jahanje konja, igranje tenisa, malo jezero, staze za šetnju itd. Moguća je i organizacija seminara, kušanje domaćih vina, spa tretmani i noćenja u šarmantnim malim kućicama, tzv. hižama.

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti (фото 2)

Repro Eko (Jastrebarsko)

Ovo obiteljsko gospodarstvo specijalizirano je za proizvodnju i preradu visokokvalitetne organski uzgojene hrane. Nalazi se na tridesetak kilometara od Zagreba, a ističe se svojim obnovljenim starim mlinom uz potok i prekrasnu prirodu. Nude mogućnost noćenja uz obroke koji su napravljeni od zdravih i svježih namirnica. Uz ostalo, organiziraju i izlete za djecu edukativnog karaktera, kao i aktivni odmor uz rad u prirodi za starije ljude. Ističu se i po ponudi vegetarijanskih ili veganskih vjenčanja, kao i raznih ekoloških seminara. Ukoliko vam se svidi njihova hrana, možete otići na tečaj kuhanja koji organiziraju, a nude i catering usluge u sklopu kojih možete probati njihov domaći tofu ili seitan.

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti (фото 3)

Eko selo Žumberak (Samobor)

Od ovog prekrasnog mjesta dijeli vas vrlo kratka vožnja automobilom. Kompleks nudi usluge noćenja u nekom od njihovih bungalova ili običnih dvokrevetnih soba. Možete kušati i neke od njihovih domaćih specijaliteta poput pastrvi ili gulaša. Odlična je postaja za planinare ili zaljubljenike u prirodu koji posjećuju znamenitosti Parka prirode Žumberak. Posebno je praktično za doći s djecom i/li ljubimcima, s obzirom na obilje zelenila i domaćih životinja koje tamo možete sresti na gotovo svakom koraku. Kao suvenir možete ponijeti kući i neki od proizvoda OPG-ova, poput domaćih sokova ili pekmeza.

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti (фото 4)

Imanje obitelji Bunčić (Vrbovec)

Još jedna dobro poznata adresa svih onih koji vole boraviti u prirodi i pojesti dobar domaći obrok. Samo imanje smješteno je usred Martin Brega, pa iako je u blizini Zagreba, imat ćete dojam da ste stotinama kilometara daleko od prvog većeg grada. Možete prošetati očuvanim vinogradima i voćnjacima, uređenim prema tradicionalnoj drvenoj arhitekturi. U ponudi je jahanje konja, a ističu se i mini zoološkim vrtom u kojem posebno uživaju najmlađi. Klet obitelji Bunčić svake nedjelje nudi bogat švedski stol kao ponudu ručka, a poznati su po svojim specijalitetima poput domaće juhe od gljiva servirane u zdjelici od kruha i raznom mesu s roštilja.

5 provjerenih gastro izletišta u okolici Zagreba koja možete posjetiti (фото 5)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više