Search

7 najljepših slapova Hrvatske

7 najljepših slapova Hrvatske

Prema izboru redakcije Büro 24/7


Image: K.Stipčić,
M.Romulić,
S.Biondić,
I.Magdić,
D.Stojić,
R.Ibričević,
A.Dagostin,
NP Plitvička jezera,
NP Krka,
Čarobna šuma (www.carobna-suma.hr),
TZ grada Slunja,
HTZ,
TZ Istarske županije,
TZ Središnje Istre

Koliko ste puta zastali pred moćnom ljepotom prirode? Kako bismo se na to podsjetili, odabrali smo 7 najljepših prirodnih slapova Hrvatske...

Na svijetu postoje mnogi zapanjujuće lijepi vodopadi. No za ovu smo se listu odlučili ograničiti na one naše. Jer ipak, Hrvatska je sa svojih preko stotinjak osrednjih i većih sedrenih slapova nedvojbeno prva u Europi i jedna od najbogatijih na svijetu. Sedam najljepših vodenih ljepota Hrvatske donosimo u nastavku. Uživajte!


Plitvička jezera 

"Da je Grand Canyon prekriven zelenom mahovinom, prošaran sa 16 jezera i tisućama slapova izgledao bi poput Plitvičkih jezera u Hrvatskoj", jednom je prigodom napisao CNN, uvrstivši slapove Plitvičkih jezera u izbor deset najljepših slapova svijeta. Plitvička jezera poznati su biser hrvatskog krša i čine jednu od najljepših vodenih oaza u prostranstvu dinarske krške bezvodice. Legenda kaže da su nastala nakon velike suše kad su očajni ljudi čeznuli za kapljicom vode i molili za pomoć. Na molbe se odazvala Crna kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom. Ona im je poslala kišu koja je padala danima sve dok se nisu formirala jezera zadivljujuće ljepote. Sedrene barijere kasnije su stvorile slapove kojih je danas preko tisuću. Posebna atrakcija Plitvica je impresivni Veliki slap s visinom od 78 metara.

Zarečki krov

Zarečki krov predivan je mali vodopad koji se nalazi se na toku rijeke Pazinčice, a uz Pazinsku jamu jedna je od najzanimljivijih prirodnih atrakcija Pazinske doline. Najposjećeniji je tijekom ljetnih mjeseci kad jezero u koje se slijeva Pazinjanima i posjetiocima postaje mjesto za kupanje i osvježenje. Okolne stijene uređene su za penjanje i vrlo cijenjene među penjačima.

Mrežnica

Rijeka Mrežnica jedan je od najzanimljivijih vodotoka hrvatskog krša. Njeni kanjonski dijelovi, slapovi, vrela i mlinovi zaista privlače svojim prisustvom i poviješću. U sklopu rijeke Mrežnice izbrojena su 93 slapa koja presijecaju rijeku stvarajući među sobom ujezerene dijelove toka. Iako visinom nijedan od ovih slapova ne konkurira slapovima Plitvičkih jezera ili slapovima Krke, njihova slikovitost, raznolikost oblika i razvedenost ono je što ih čini jedinstvenim. Izdašnost slapova i vode ujedno je i razlog nekoć brojnoj gradnji mlinova uzduž gotovo čitavog mrežničkog toka. Danas ih ima tridesetak, od čega ih je samo četvrtina u uporabnom stanju.

Kotli

Jednom davno, kad su vile i zmajevi vladali zemljom, divovi su skupili kamenje i sagradili gradiće na prekrasnim brežuljcima. U njih su se naselili ljudi, a divovi pobjegoše u guste šume gdje se i danas skrivaju. Ovako glasi jedna od legendi o povijesti čarobne Istre. Njena magija je prisutna i danas, a posebno se osjeća u malom mjestu Kotli, bajkovitom kutku u Istri. Specifično je po rijeci Mirni koja protječe kroz selo i tvori predivne vapnenačke slapove koji završavaju u "kotlu". Izraz kotao koristi se za mjesto ispod slapa, gdje se voda pod pritiskom miješa u prirodnom bazenu. Ljeti se voda u kotlu vrlo brzo zagrije te mnogobrojnim posjetiocima koristi kao prirodan jacuzzi. Hladni brzaci rijeke Mirne također su pravo osvježenje. U njihovim blagodatima osobito uživaju djeca, a s obzirom na prisutnost ljekovitog vapnenca priliku za kupanje u Kotlima vrlo često iskoriste i odrasli.

Veliki slapovi Žumberka

Veliki slapovi Žumberka skupno je ime za pet najvećih slapova Žumberačke gore. Svi slapovi nalaze se u Parku prirode Žumberak, osim slapa Cerinski Vir, koji se nalazi u Samoborskom gorju, a upravo je on ujedno i naša preporuka za posjet. Osobito je lijep u proljeće i kasnu jesen kad je potok bogat vodom. Najveći i najpoznatiji slap Žumberka je Sopotski slap pokraj sela Sopote u blizini Sošica. Visok je 40 metara, a sastavljen je od triju kaskada. Slap je poseban i po tome što se nalazi na izrazito visokoj nadmorskoj visini, iznad 700 metara visine.

Slapovi Krke

Blizu prekrasnog starog grada Šibenika postoji pravo čudo prirode i mjesto nestvarne ljepote – Nacionalni park Krka. Park je ime dobio po rijeci Krki koja čini njihov veliki dio. Glavni vodopad parka je Skradinski buk, koji svojom ljepotom opravdava sve zadobivene epitete. Sastoji se od 17 sedrenih stuba koje se pružaju na 800 metara duljine. Skradinski buk od ulaska u park udaljen je 30 minuta bajkovitom vožnjom na brodu. Razgledati ga je moguće i šetnjom po mostićima i uređenim stazama. Roški slap drugi je po redu najzanimljiviji vodopad parka. Dugačak je oko 650 metara, a čini ga sveukupno 12 slapova 27 metara visine. Na lijevoj obali slapa nalaze se mlinice koje su nekad davno služile za mljevenje pšenice i kukuruza. One su u uporabi još i danas, čineći ovaj dio rijeke njenim najživljim dijelom.

Rastoke 

Rastoke su nastale na utoku rijeke Slunjčice u Koranu "rastočivši" modrozelenu vodu rijeke u mnogobrojne slapove, slapiće i brzake. Po svom nastanku zapravo su prvi uvod u Plitvička jezera, pa ih se vrlo često može pronaći i pod imenom Male Plitvice. Rastoke su posebne po tome što se u bogatstvo zelenila po otočićima i hridima prije tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Ono što je priroda tisućama godina stvarala, a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu.

Prva mlinica datira još iz 17. stoljeća. U mlinicama se nekada mljelo žito, dok se u koševima ispod slapova pralo rublje i vuna. Osim mlinica, za Rastoke su svojstvene i terase iznad vode, takozvani ganjci. Zbog jedinstvene graditeljske baštine, etnografske i povijesne vrijednosti, Rastoke su 1969. god. proglašene spomenikom kulture. Danas je turistička aktivnost Rastoka oživljena tako da ovdje nalazimo mogućnost smještaja, posjeta i raznovrsnu ugostiteljsku ponudu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više