Search

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek

Njezin smo web shop odmah spremili u favorite

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Alja Horvat,
privatna arhiva

Sjećate se onog doba kada biste u školi dobili zadatak kreirati plakat na neku zadanu temu? Upravo su ti trenuci najviše inspirirali slovensku umjetnicu Alju Horvat i potakli je da, umjesto tuđih fotografija i radova, na iste te plakate dodaje svoje, ručno oslikane detalje. Iako je od toga prošlo desetak godina, a Alja danas ima 22 godine i studira Naravoslovnotehniškom fakultetu u Ljubljani, nikada nije prestala stvarati. Tako sada ima svoju malu online trgovinu u kojoj možete kupiti originalne printeve, rokovnike i ostatak uredskog materijala, sasvim posebne majice, pa čak i bedževe.

"Obožavam umjetnost i uvijek sam znala da ću biti umjetnica. Sjećam se osnovne škole i sreće koju su u meni izazivali satovi likovnog. Mogu slikati satima bez stajanja i uvijek slikam stvari koje želim, primjerice, mjesto na kojem u tom trenutku želim biti, kakvu haljinu želim iduće kupiti i kako bi se voljela osjećati”, rekla nam je Alja.

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek (фото 1)

Ono što smo odmah primijetili kod Aljinih radova jest da se u svakom od njih krije neka zasebna priča, dublja i značajnija, a u isto vrijeme, njezini radovi u svaki prostor unose dozu svježine i automatski stavljaju osmijeh na lice. Upravo je to ono što je i bio njezin prvotni cilj kada je svoju umjetnost odlučila podijeliti sa svijetom. Sve radi sama, no odmah u početku dodaje kako bez podrške i sitnih intervencija dečka to ne bi bilo to.

"Nikada mi prvotna namjera nije bila stvarati umjetnost samo zbog novaca, no danas iznimno uživam u kreiranju novih proizvoda i to je zasigurno jedan od najdražih dijelova onoga čime se bavim. Volim stvarati nešto novo, drugačije, a zatim to dijeliti s ostatkom svijeta", rekla nam je Alja na početku kratkog razgovora.

Inspiraciju pronalazi u radovima umjetnika kao što su Matisse i Pierre Boncompain i David Hockney, a dodaje i kako obožava uzorke Josefa Franka. Kaže kako nema određeni tip ljudi kojem namijenjuje svoje radove, stvara za one od 15 i one od 50, ali smatra kako ih posebno vole optimistični i oni koji u srcu nose dozu nostalgije.

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek (фото 2)

Alja nam je otkrila i kako ju najviše usrećuje stvaranje slika na platnu, no najveći dio vremena ipak joj oduzima dizajniranje printeva za majice i torbe. U najzanimljivji dio posla ubrojila je kreiranje linije uredskog pribora, a ista je za oko instantno zapela i nama. Šareni rokovnici s porukom u svakom potezu kista nešto je što bismo ponosno pokazivali na svakom sastanku, onom ozbiljnom i onom opuštenom.

"Stvarno uživam u stvaranju personaliziranog uredskog pribora. Nikada nisam radila takvo što, a sada sam dobila priliku birati baš sve samostalno, od papira, tipa spirale pa do jedinstvene naslovnice koju imam mogućnost kreirati sama. Vrlo zabavan proces, priznajem.”

Sve ono što radi i puno više od toga možete pronaći na njezinim društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, a poželite li i sebi uljepšati život kakvim posebnim umjetničkim djelom u omiljenom obliku, svakako posjetite njezinu službenu stranicu.

 

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek (фото 3)

 

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek (фото 4)

 

Alja Horvat: Upoznajte Slovenku čiju bismo umjetnost gledali, nosili i u njoj uživali baš uvijek (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više