Search

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse

Tri recepta za osvježavajuće koktele i eco-friendly noviteti

Tekst: D.D.


Image: Botanica

Iako smo se već pomirili s činjenicom da će ova ljetna sezona biti nesvakidašnja, od nekih hedonističkih sitnica koje čine život ipak nećemo odustati. Sve u svemu, ljeto će biti neobično, ali će elementi zbog kojeg ga pamtimo i volimo biti tu - morsku obalu napunit će hrvatski turisti, temperature će biti visoke, spas ćemo tražiti u hladu, a zabava neće biti otkazana. More i kokteli pružat će prijeko potrebno osvježenje, baš kao što hrvatskom tržištu, i u ovim teškim trenucima, osvježenje daju pozitivne poduzetničke priče.

Jedna od njih je i ona o brendu Botanica, koje je svoj renome već osigurao među poznavateljima kvalitetnih pića - pogotovo gina - te barmenima, što ne znači da se i oni koji samo žele uživati u čaši savršeno ohlađenog gin tonica ne mogu osjećati poput profesionalca, i na šanku u vlastitom domu, balkonu, terasi... Jednostavno, osvježavajuće piće, koje zaista simbolizira ljeto u čaši, svoj je idealan spoj pronašao u dehidriranom voću i aromatičnim začinima, proizvodima iz asortimana brenda Botanica, koji je 2016. nastao u Zagrebu.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 1)
Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 2)

Ivan Knežević i Mario Piteša začetnici su koncepta, koji su, ubrzo nakon rasta popularnosti gin tonica u Hrvatskoj, otkrili kako dobar koktel ne čine samo dva tekuća sastojka visoke kvalitete, već i dodatne arome koje se postižu dodavanjem nekoliko kriški sušenih naranča, limete ili limuna te cvjetova hibiskusa i perzijske ruže. A ovi prirodni sastojci, osim toga, pridonose i atraktivnosti pića. Čim su shvatili da su otkrili savršen recept nije bilo druge nego baciti se u proizvodnju dodataka u obliku obrađenog voća, povrća i začinskog bilja.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 3)

"Prvenstveno smo počeli tražiti začine za svoj posao i bar, nakon toga, kako smo primijetili da je publika u baru zainteresirana, a drugi ugostitelji su nam se počeli javljati, krenuli smo s laganim uvozom, potpuno neplanski. U to doba sve smo više i više otkrivali mogućnosti koje nam donose kvalitetni sastojci za miksologiju, a posebno gin tonic" kaže Piteša.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 4)

Uskoro su istu stvar prepoznali i profesionalci, ali i sve više amaterskih koktel majstora koji traže ukusne začine i dehidrate te se interesiraju slažu li se međusobno i pristaju li uz gin po njihovom izboru. Baš zbog toga se u posljednje vrijeme sve više pozornosti posvećuje i maloprodaji, ne samo barmenima, kao i online shopu, koji krije i edukativnu notu za one koji žele biti sami svoji majstori.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 5)
Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 6)

"Vrlo brzo smo počeli samostalno proizvoditi dehidrirano voće jer je bilo teško naći visokokvalitetne dehidrate koji su nam trebali. Kod dehidrata je stvar, naime, da kada je kvalitetno osušen, proizvod ostaje aromatičan, mirisan i zadržava boju, a osim toga mora biti savršeno osušen da kasnije ne bi došlo do kvarenja" otkriva Knežević.

S povećanjem interesa, naravno, ide i povećanje obujma posla, što je Kneževića i Pitešu nagnalo da prošire svoju proizvodnju i obradu voća i začinskog bilja.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 7)

"Za vlastitu proizvodnju tražimo najbolje voće koje se u tom trenutku nudi na tržištu bilo da je riječ hrvatskoj Granny Smith jabuci, meksičkoj limeti, talijanskoj naranči - što možemo, nabavljamo lokalno. A kad je o distribuciji riječ najveći iskorak smo doživjeli kada smo se povezali s G3 Spirits koji nam je pomogao da više barova i ugostitelja dobije naše proizvode, dok nam je europsko tržište otvorilo sudjelovanje na najvećem svjetskom sajmu alkoholne industrije Bar Conventu u Berlinu gdje smo ugovorili i prve narudžbe izvan države. Danas se Botanica začini mogu pronaći na 10 europskih lokacija" istaknuo je Knežević.

No, tu apetiti suosnivača brenda ne staju - ideja je napraviti veliki proizvodni pogon, a već se za iduću godinu priprema začinsko bilje, đumbir, čili i ostali dodaci koji će u potpunosti biti pod kontrolom brenda i 100 posto njihov proizvod.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 8)

S obzirom na visoke standarde i očekivanja koje su postavili u startu, jasno je da nekome prepustiti kvalitetno voće koje nabavljaju u Španjolskoj, Argentini, Maroku ili Italiji nije opcija, posebno zbog osjetljivosti dehidrata koji se, ako se pravilno ne procesuiraju, mogu pokvariti.

Mjesta za greške nema, pa je u tu svrhu osmišljena i sasvim nova ambalaža koja je eco-friendly, ali još zanimljivije od toga, napravljena tako da prilikom zatvaranja istiskuje zrak i tako čuva svježinu i kvalitetu ružičastih i žutih pupoljaka perzijske ruže, cvijeta hibiskusa, sušene naranče, limuna, limete, grejpa i cikle, zvjezdastog anisa, štapića cimeta, crvenog papra te kokosa, skrivenih unutar kartonskog valjka.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 9)

"Ambalažu smo razvijali šest mjeseci, poanta je bila da ne bude prozirna kako bi se sastojci štitili od sunčevih zraka, ulaska zraka i vlage. Unutar ambalaže nalazi se prehrambena folija, sve je napravljeno po najvišim mogućim standardima, a potrudili smo se i da bude 'easy to operate' za barmene. Isto tako, s ovim radimo i još jedan zaokret u poslovanju, a taj je da smo plastiku označili kao nešto što nije dobrodošlo u našem brendu. S povećanjem proizvodnje shvatili smo da zapravo povećano i zagađujemo zemlju od koje živimo, što nam nikako ne dolazi u obzir. Dizajn nove ambalaže bio je' team effort', ali najviše se tu istaknula naša brend menadžerica Andrea Kožina, dok je za ilustracije bila zadužena mlada umjetnica Matea Janković" kaže Piteša.

Putem društvenih mreža, službene stranice, kao i u sklopu bara A most unusual gin garden, trude se kreiranje koktela učiniti bliskim (a i zabavnim) i onima koji se time ne bave, a tu im u pomoć priskače i Enes Đapo, ambasador brenda Botanica i partner projekta. Mix & match je dio stvaranja koktela na kojem se svi najčešće "poskliznu", baš je zato bitno ne samo proučiti što se od sastojaka nalazi u ginu, već i kako će tim okusima komplimentirati Botanica začini i dehidrati.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 10)

"Moj je glavni zadatak otkriti najbolji spoj sastojaka, ali i promicati kulturu 'manje je više'. Naime, trudimo se da svi budu zadovoljni, gosti s okusom, a da je ugostiteljima trošak začina i dehidrata što manji, a efekt što veći. Primjerice, dehidrirana limeta u prosjeku teži manje od jednog grama, što znači da se u 100 grama Botanica limete dobiva 30 do 40 posto više nego što biste dobili kod europskih i svjetskih konkurentskih brendova. Bit je u kvalitetnom rezanju i sušenju, odnosno da se izbaci što više vode te da ostane samo 6 do 7 posto u dehidratu. Tek nakon zadovoljavanja ovih tehnikalija možemo prijeći na kombiniranje okusa. 'Perfect match' za ljeto bili bi perzijska ruža i dehidrirana naranča, posebno za klasični gin tonic, juniper i limeta, anis i ananas te, jedan novitet koji od ove godine imamo - mango u kombinaciji s crvenim paprom" izjavio je Đapo.

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 11)

Proizvodi iz njihovog asortimana nisu namijenjeni samo za konzumaciju uz pića - mogu se koristiti i u izradi (i dekoraciji) deserata - ali većina će, pogotovo u ljetno doba, ipak odabrati osvježavajući sušeni grejp ili pokoju bobicu gorko-slatkog junipera vidjeti u čaši. A kako bi vam omogućili maksimalno uživanje, iz brenda Botanica složili su tri recepta za ljetne koktele koji će zadovoljiti svačiji ukus.

Uz informacije koje možete pronaći na stranici, kao i na društvenim mrežama Facebook i Instagram, s lakoćom ćete navigirati kroz svijet osvježavajućih, aromatičnih i punih okusa koji će vaš gin tonic koktel odvesti na jednu sasvim novu razinu. I ljeto i službeno može početi...

GIN TONIC


• u čašu staviti led
• dodati 30 ml Hendrick’s gina
• čašu do kraja dopuniti Thomas Henry Cherry Blossom tonicom
• lagano promiješati barskom žlicom
• garnish: jedna kriška dehidrirane naranče i dva pupoljka perzijske ružičaste ruže

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 12)

TOM COLLINS


• uliti u shaker 40 ml Hendrick's gina
• uliti 20 ml svježeg soka od limuna
• dodati 20 ml šećernog sirupa
• dodati led u shaker
• dobro protresti
• uliti u Collins čašu
• nadopuniti mineralnom vodom
• garnish: dvije kriške
dehidriranog limuna, par bobica borovice i jedan pupoljak perzijske
ružičaste ruže

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 13)

PIPI MOJITO


• uliti 20 ml svježeg soka od limete u čašu
• dodati 20 ml šećernog sirupa
• dodati svježu mentu
• uliti 40 ml Pipi soka
• lagano promiješati barskom žlicom
• dodati led
• uliti 50 ml Santiago de Cuba ruma
• garnish: svježa menta i kriška dehidrirane limete, po želji dodati i krišku dehidriranog grejpa ili naranče

Aromatični začini, dehidrirano voće, gin i tonic? Mi kažemo da, a hrvatski brend Botanica nas uči kako kombinirati okuse (фото 14)

Leave a comment

više