Traži

Büro 24/7 izbor: najbolji tematski barovi u Zagrebu

Büro 24/7 izbor: najbolji tematski barovi u Zagrebu

Što se sve nudi?

Tekst: E.G.


Fotografija: Facebook,
arhiva

Zagreb možda ne slovi za grad tematskih barova, no pronašli smo nekoliko onih koji iznova oduševljavaju svojim jedinstvenim konceptom i uređenjem

Zagrepčane se često može čuti kako se žale da njihovom gradu nedostaju inovativniji barovi. Naravno, nitko ne može prigovoriti da barova nema dovoljno, štoviše, no oni se uglavnom svode na isto uređenje, istu ponudu i isti koncept. Pogledate li popularne barove diljem grada, sličnosti ćete uočiti čak i u nijansama boje koje koriste, ponudi istih alkoholnih pića te eventualnim dodatnim sadržajima koje nude. U tom smislu, Zagrebu bi zaista odlično došao još koji tematski bar, rađen za ciljanu publiku i koncepta koji će odudarati od ostalih. Dok čekamo vidjeti hoće li se otvoriti još koji, donosimo pregled onih koji se sada ističu.

Mr. Fogg

Ovaj bar lociran je u Martićevoj ulici, a najavljivan je kao prvi konceptualni steampunk bar u Hrvatskoj. Naziv je dobio po liku iz knjige "Put oko svijeta u 80 dana", poznatog pisca Julesa Vernea. Prostire se na dvije etaže, a u onoj prizemnoj dominira dugačak drveni šank s industrijskim detaljima poput cijevi, nadopunjen barskim stolcima, kao i svijetleći detalji koji nalikuju na antikne city reklama. Naravno, zaštitni simbol steampunka, zupčanik, suptilno je integriran u prostor te je ujedno i sastavni element u logotipu bara. Na drugoj etaži zastupljeni su pak viktorijanski elementi, pa tako gosti u udobnim foteljama mogu sjediti ispred mini biblioteke ili separeima čiji su zidovi naglašeni starinskim ormarima, dok strop krasi starinska karta svijeta.

Svijet stripa

Svi zaljubljenici u stripove vrlo dobro znaju za ovaj šarmantni bar u Ožegovićevoj ulici. Smješten u neposrednoj blizini Kvaternikovog trga, svojim gostima od samih početaka nudi cijeli niz stripova, poput onih najpoznatijih koji uključuju Alana Forda i Dylana Doga, ali i onih manje poznatih za usku publiku. Kako i priliči jednom tematskom baru, zidovi su oslikani strip crtežima, baš kao i plohe najvećih stolova. Međutim, ovdje rado navraćaju i oni koji sa stripovima nemaju previše veze, i to uglavnom zbog nevjerojatno opuštene atmosfere i sjajne glazbene podloge, odnosno melodija soula, jazza, klasičnog roka i rockabillyja.

Tesla Power House

Već iz samog naziva ovog mjesta, jasno je da je posvećen velikom znanstveniku Nikoli Tesli, koji već desetljećima služi kao inspiracija ljudima diljem svijeta. Upravo iz tog razloga rodila se potreba za lokalom koji će u cijelosti služiti kao posveta jednom od najvećih umova dvadesetog stoljeća. "Tesla Power House" ističe se jedinstvenim uređenjem, gotovo u potpunosti napravljenom po narudžbi, i velikom brojem originalnih predmeta s potpisom Nikole Tesle ili logotipom objekta. Programska ideja je bila ponuditi aktivan svakodnevni program, koji se redovno izmjenjuje. Osim afirmiranih imena, uvijek se nađe mjesta i za mlade umjetnike koji se tek trebaju dokazati. Za one koji još ga još nisu posjetili, bar se nalazi na broju 4 u Varšavskoj ulici.

Potter

Zateknete li se u blizini zagrebačkih Svetica, ovo je mjesto koje svakako trebate posjetiti. Svi pravi obožavatelji knjiga i filmova iz serijala o Harryju Potteru su to vrlo vjerojatno već i učinili. Glavna inspiracija za uređenje je, naravno, bila magija, pa tako interijerom dominiraju zemljani tonovi koji evociraju osjećaj kakve magične šume. Ipak, vlasnici su nekoliko navrata spomenuli kako Harry Potter nije bio isključiva inspiracija za otvaranje ovakvog bara, već cjelokupni svijet najljepših bajki. Za kraj, treba spomenuti kako šarm ovog bara leži u detaljima, poput rasvjetnih tijela ili figurica na policama.  

Teatar

Postoji li uopće netko tko ne voli atmosferu prekrasnih starih kazališta? Vjerojatno ne. Možda je upravo u tome ključ uspjeha ovog lijepog bara lociranog u Badalićevoj ulici. Od naziva pa do uređenja, ovaj bar služi kao posveta atmosferi kazališta, a uređen je u prepoznatljivoj crvenoj boji, s detaljima poput raskošnih kazališnih zastora. Iako se nalazi van centra, mnogi upravo ondje već godinama odlučuju piti svoje kave ili provoditi večernja druženja. Kad se govori o Teatru, ne smije se zaboraviti spomenuti niti velika terasa smještena u hladu u kojoj je baš uvijek ugodno.

K&K Milčec

Mjesto koje izgleda kao raj za ljubitelje knjiga, mjesto u kojem se osjeti boemski neopterećeni duh, mjesto na kojem možete pronaći svoj kutak za bijeg iz gradske vreve i odlutati u mislima. Radi se o kultnom zagrebačkom mjestu koje je 1995. godine otvorio pisac Zvonimir Milčec u Jurišićevoj ulici. Nakon njegove smrti, nasljednici su cijelom mjestu odlučili udahnuti neku novu energiju, koja istovremeno neće kompromitirati originalnu zamisao. Bar je ispunjen brojnim fotografijama, uokvirenim novinskim člancima i brojnim slikama, pa sada tako ima i funkciju malog memorijalnog centra.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor