Search

Büro 24/7 vodič: Advent u Zagrebu

Büro 24/7 vodič: Advent u Zagrebu

Zrinjevac, Europski trg, Fuliranje, Ledeni park na Tomislavcu

Image: TZGZ - Julien Duval,
Hrvoje Pilić

Deset dana dijeli nas od službenog početka Adventa u Zagrebu jer 28. studenog službeno počinje zagrebačka božićna bajka i to na brojnim lokacijama u centru grada...

Program je svake godine sve raznovrsniji i zanimljiviji, a činjenica da će ove godine izostati veliki bijeli šator na Trgu bana Jelačića korak je bliže kvaliteti. I zato je nedavna vijest kako je Zagreb jedna od najboljih božićnih destinacija u 2015. po odabiru stranice European Best Destinations stigla u pravom trenutku. U posljednjih par godina Božić u Zagrebu se raspršio na nekoliko manjih gradskih lokacija, i time postao intimniji i jednako šarmantan poput onog u europskim prijestolnicama kao što su Beč, Prag i druge. U nastavku vam donosimo kratki pregled nama najdražih gardskih lokacija koje će uskoro zabljesnuti pravom blagdanskom čarolijom.

Ledeni park na Tomislavcu
Traje: 28/11/2015.-10/1/2016.

U jednom od najljepših zagrebačkih parkova i ove vas godine očekuje ledena božićna bajka - klizalište, birana ugostiteljska ponuda i glazbeni programi. Prvi puta klizalište je predstavljeno prošle godine, a kao takvo jedinstveno je iskustvo u ovom dijelu Europe. I slažemo se da ga treba ponoviti i ove godine. Pripreme klizališta već su u punom jeku, a najavljene si i neke nadogradnje poput boljeg terena i nove rasvjete.

Advent na Europskom trgu
Traje: 28/11/2015. - 6/1/2016.

Pješačka zona strogog centra grada na Europskom trgu omeđena šarmantnom kulisom Stare Vlaške ponovno je rezervirana za ovaj 'mali' božićni doživljaj. Bit će prigodne prodaje suvenira i božićnih ukrasa, gastro ponude i večernjeg glazbenog programa. Nedjeljom prijepodne bit će organizirane izložbe sa stručnim vodstvom, a nstupit će izlagači iz Italije i Slovenije. Zimski solisticij bit će obilježen Festivalom kratkometražnog filma.

Büro 24/7 vodič: Advent u Zagrebu (фото 1)

Advent na Zrinjevcu
Trajanje: 
28/11/2015. - 10/1/2016.

Sad već tradicionalni božićni užitak na Zrinjevcu svoje će lampice zapaliti 28. studenog. Božićni klasici, valceri te pomno odabrani glazbeni program za dame i gospodu, razlog su zbog kojeg ćete se sigurno vraćati na Zrinjevac. Unikatne i zanimljive suvenire i božićne ukrase prodavat će odabrani umjetnici, a moći ćete, onako s nogu, uživati i u pomalo zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima: krpicama sa zeljem, jabukama u šlafroku ili zapečenim štruklama te se zagrijati toplom čokoladom ili kuhanim vinom.

Fuliranje
Trajanje: 28/11/2015. - 6/1/2016.

Fuliranje zauzima ponovno svoju legendarnu poziciju u Tomićevoj ulici, ali od ove godine dio ponude i programa preselit će i u Kurelčevu. U Tomićevoj ulici će ostati prodajni dio dok se na novu lokaciju seli društveni program.

Ove godine izrađivat će se i Ledena skulptura na temu Adventa na platou Gradec, u odabranom terminu između 12. i 22. prosinca, a proces izrade je otvoren za posjetitelje. Također, održavat će se i niz manifestacija pod nazivom Adventski kalendar koje baš poput spomenutog, jedna za drugom otkrivaju i revitaliziraju zapuštena i još neotkrivena dvorišta i prolaze Donjeg grada. Neizvjesnost i iznenađenje koji se pri tome postižu projektu daju posebnu draž, a dvorišta i prolazi postaju mjesto širenja blagdanskog duha i šarmatnih događanja. Sadržaji su primjereni duhu adventa tako da posjetitelji uživaju u dnevnim i večernjim događanjima; prigodnim izložbama, čitaonicama, radionicama, predavanjima, predstavama, svjetlosnim instalacijama i koncertima. Evo okvirnih informacija:

Obrtnički prolaz - datumi: 28. i 29. 11. // Dvorište Ilice 69 - datumi: 5. i 6.12. // Dvorište Petrinjske 73 - datumi: 12. i 13.12. // Blok Žerjavićeva 3 - Mihanovićeva 30/2, datumi: 19. i 20.12.2015.

Büro 24/7 vodič: Advent u Zagrebu (фото 2)

 


Related articles

Buro 24/7 Selection

više