Search

Büro 24/7 izbor: žene koje su nas inspirirale u 2016.

Büro 24/7 izbor: žene koje su nas inspirirale u 2016.

Odabir redakcije

Tekst: BURO.

Image: John Pavlish/PRESS

Ove godine smo jednoglasno odlučili da nećemo sastavljati tradicionalnu listu najbolje odjevenih Hrvatica

Odijevati se lijepo i za to dobiti neku vrstu priznanja ipak nije nešto što bi se trebalo omalovažavati. Dobar ukus i stil govore puno više o osobi od pukog nabacivanja odjeće. Govore o estetici, afinitetima, načinu života. Sve dame koje smo na tim listama slavili tijekom godina radi njihovog istančanog ukusa za odijevanje, usporedno su uspješne u svojim zanimanjima i pripadaju u kategoriju snažnih i samopouzdanih žena o kojima rado pišemo i čije uspjehe pratimo. Na samom kraju ove po mnogočemu teške 2016. godine, odlučili smo ostaviti isključivo slavljenje osobnog stila po strani i okrenuti se osobnim postignućima žena koje djeluju na ovim prostorima u različitim branšama. Ženama koje nas iz dana u dan fasciniraju svojom hrabrošću, upornošću, inovativnošću, inteligencijom i koje su naposljetku najbolja inspiracija drugim ženama.


Mirela Rončević (autorica projekta FREZ u Hrvatskoj)

mirela rončević

U Hrvatsku je nedavno stigao sjajan projekt Zone Slobodnog Čitanja - FREZ (Free Reading Zones), koji vam omogućuje da elektroničkim putem besplatno čitate e-knjige. U suradnji s državnim službama i privatnim sponzorima, FREZ tako pretvara sve prostore (parkove, bolnice, vlakove, autobuse, plaže, škole, trgove, hotele, fakultete) u zone u kojima su knjige dostupne za čitanje na svim uređajima (pametnim telefonima i tabletima) u tom trenutku. Prva, ali ne i zadnja FREZ destinacija u Hrvatskoj jest zagrebački Velvet Café gdje se knjige iz cijelog svijeta mogu čitati bez ograničenja i prekida, a inicijatorica i autorica projekta, točnije virtualne knjižnice jest Mirela Rončević koja se može odnedavno pohvaliti i činjenicom da je Hrvatska ujedno i prva zemlja na svijetu koja je u potpunosti Zona Besplatnog Čitanja.

 

Martina Bienenfeld (direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba)

Bienenfeld

Potvrda dobro odrađenog posla za gospođu Bienenfeld i njezin tim ove je godine stigla u obliku priznanja za najbolji Advent u Europi. Otkako je u lipnju 2014. godine zasjela na čelo Turističke zajednice Grada Zagreba konstantno radi na poboljšanju turističke ponude grada, osmišljavajući atraktivne projekte koji su naš glavni grad pozicionirali kao jednu od najpoželjnijih destinacija u Europi.

 

Franka Perković (dekanica ADU)

franka perković


Koliko god to paradoksalno ili nevjerojatno zvučalo, akademska zajednica u Hrvatskoj je još uvijek dobrim dijelom konzervativna. Na taj način nastavlja sramotan niz područja u kojima su žene manje zastupljene, vidljive i poželjne. U takvom kontekstu nas posebno treba razveseliti vijest da je Akademija dramskih umjetnosti dobila svoju drugu dekanicu u povijesti. Franka Perković je to mjesto itekako zaslužila, njena bogata karijera u području kazališta i umjetnosti dovoljno govori sama za sebe i zapravo je tužno što se u 21. stoljeću još uvijek trebamo veseliti svaki put kad neka sposobna žena dođe do odgovorne pozicije. Osim što je dekanica fakulteta, Franka Perković javno progovara i o društvenim nepravdama s kojima se kao društvo suočavamo, poput dostupnosti visokog obrazovanja ili reproduktivnog prava.

 

Faretta (model)

faretta

Hrvatska manekenka ove je godine dokazala da ima kapacitet postati najuspješnija hrvatska manekenka u povijesti. U ožujku ove godine je u Parizu nosila reviju jesenske kolekcije kuće Givenchy, nakon čega je nosila i njihovu mušku, kao i couture kolekciju na Tjednu visoke mode u Parizu gdje je nosila i revije Diora, Valentina, Versacea i Chanela te Fendijevu rođendansku na fontani Trevi u Rimu. Potom su uslijedili najveći Tjedni mode u New Yorku, Londonu, Parizu i Milanu gdje je nosila revije najvećih modnih kuća, a onda su stigle i kampanje za koje su je do sada angažirali veliki Miu Miu i Givenchy. Uz sve to, Faretta, inače članica zadarske agencije Colors Model Management, ove se godine pojavila u francuskom Vogueu te na naslovnici japanskog Voguea, a američki ju je Vogue uvrstio u top 16 manekeni koje su dominirale modnim mjesecom te je nazvao novom Gijom Marie Carangi. Ako tome još dodate činjenicu da su je na svojim profilima na društvenim mrežama objavljivali svi od Carine Roitfeld do Victorije Beckham, a niknulo je i nekoliko stranica koje su pokrenuli fanovi, možemo reći da je ovo doista bila Farettina godina.


Sara Kolak (bacačica koplja)

sara kolak

Mlada sportašica je do prije samo nekoliko mjeseci bila nepoznata javnosti koja nije direktno vezana uz atletske disciplini. Olimpijske igre u Rio de Janeiru su se s nestrpljenjem očekivale, a našim sportašima je letvica bila postavljena izrazito visoko. Sara Kolak je predstavljala Hrvatsku u bacanju koplja, a do samog početka natjecanja nitko od sportskih novinara nije pretjerano spominjao njezino ime. Atletske discipline su tradicionalno podzastupljene u medijima u odnosu na neke druge sportove, sve dok sportaši ne postignu respektabilan rezultat. Sara Kolak je učinila i više od toga te protivno svim očekivanjima, osvojila zlatnu medalju u Brazilu. Preko noći je postala medijska senzacija i svi su htjeli saznati nešto više o njoj. Hrvatska ne ulaže dovoljno sredstava u sport, a sportaši se ovdje moraju snalaziti na razne načine, a pozitivne priče poput Sarine, koje obiluju ozljedama i otegotnim okolnostima, ponovno dokazuju kako čak ni to ne može zaustaviti talent.

 

Vanja Žanko (kustosica, kulturna menadžerica)

vanja žanko

Tijekom dugogodišnje karijere Vanja Žanko se nametnula kao jedna od prominentnijih žena na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Pod njenom umjetničkom direkcijom organizirane su brojne izložbe hrvatskih umjetnika kako u Hrvatskoj tako i u Europi, a osmislila je i mnoge kulturne projekte za privatne klijente s naglaskom na nagrađivani hotel Adriatic. Za Vanju najbolje tek slijedi u narednoj 2017. jer postaje dijelom tima jednog od najpoznatijih europskih i svjetskih umjetnika čije ime zasad ne možemo otkriti, ali uskoro ćemo vas obavijestiti o ovom velikom uspjehu.

 

Kristina Mlinarić (kapetanica)

kristina mlinarić

Kristina Mlinarić ovog je ljeta postala jedina kapetanica u Hrvatskoj. Iskusna avijatičarka koja iza sebe ima više od 10 godina kopilotskog iskustva, zaposlena je u Croatia Airlinesu. Svoje prve letove odradila je u svibnju 2005. godine, nakon završene obuke u simulatoru. Nedavno je u jednom intervjuu izjavila kako je oduvijek znala da je baš ovaj posao za nju, što je potvrdila svojom dosadašnjom karijerom i titulom kapetanice.

 

Lana Ujdur (producentica)

Lana ujdru

Magistra je politologije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruge producenata i Hrvatskog udruženja filmskih radnika. Od 2009. godine stalna je suradnica na mjestu producentice Zagreb Film Festivala te je radila kao asistentica produkcije na filmovima "Sve džaba" Antonija Nuića, "Ulica grafita" Sergeja Krese, "Buick Riviera" Gorana Rušinovića te kao izvršna producentica filmova "Kenjac" i "Život je truba" Antonija Nuića te omnibusa "Zagrebačke priče" i "Zagrebačke priče vol. 2". Ove godine je sa svojim timom iz Kina Europe osvojila najznačajnije godišnje priznanje koje kino može dobiti na europskoj razini i jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi. Radi se o nagradi za najbolji program u 2016. koje dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas.

 

Hana Jušić (redateljica)

hana jušić

Hana Jušić je mlada redateljica rođena u Šibeniku 1983., a u hrvatskoj kinematografiji pojavila se početkom ovog desetljeća s nizom kratkih filmova koji su odmah privukli pozornost filmskih krugova i kritike. Svoj dugometražni igrani filmski prvijenac "Ne gledaj mi u pijat" najvećim je dijelom snimala u rodnom gradu, a film je u svega nekoliko mjeseci festivalskog života prikupio niz nagrada među kojima je i pobjeda na uglednom festivalu u Španjolskoj. Nekoliko dana poslije film je prikazan i na festivalu u Tokiju gdje je Jušić proglašena najboljom redateljicom, a tu nagrade nisu prestajale stizati... "Ne gledaj mi u pijat" se još uvijek može pogledati u hrvatskim nekomercijalnim kinima.

 

Mlada nada: Marija Kulušić (modna dizajnerica)

Marija Kulusic

Marija Kulušić nam je ove godine pokazala da je upravo ona mlado dizajnersko ime na koje svakako moramo obratiti pažnju. U 2016. je ostvarila nekoliko značajnih dostignuća koja će biti sjajna referenca za njezin budući rad i napredak na hrvatskoj, ali i inozemnoj modnoj sceni. Sa svojom kolekcijom "Layer On" za proljeće/ljeto 2017. Kulušić je ove godine sudjelovala na Fashionclash festivalu u Maastrichtu nakon čega su je primijetili brojni svjetski mediji. Kolekcija "Layer On" objavljena je u talijanskom Vogueu, na stranicama Not Just A Labela, Deux Hommesa i Kaltbluta, a za Whitelies Magazine je dala i kratki intervju. Ta je kolekcija njezina karta za uspjeh i ako ovako nastavi u 2017. zasigurno je čekaju velike stvari.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više