Search

Büro 24/7 putopis: Doha

Büro 24/7 putopis: Doha

Mjesto gdje tradicija susreće luksuz

BURO.


Image: Privatni Album

Glavna urednica magazina Storybook, Vedrana Čarapović vodi vas nepreglednim prostranstvima Dohe

Već prvi pogled iz aviona na poluotoke u obliku bisernih ogrlica, blještavilo nebodera i impresivnih građevina opravdat će zašto se Katar nametnuo kao najbogatija zemlja svijeta. A ako oko ponoći sletite u Dohu, bit će to jedinstven doživljaj jer u to vrijeme avioni slijeću i polijeću u svim pravcima diljem svijeta. Ova kraljevina u Perzijskom zaljevu ostavit će vas bez daha. Pomalo nestvarno. Baš kao i ljubazno osoblje hotela u koje će vas u trenutku razmaziti. U ovom slučaju, famozna brojka od pet zvjezdica itekako je opravdana.

Doha

Jutro u Dohi nešto je što ćete poželjeti ponoviti. Divan pogled s prekrasne terase, sunce koje taman dovoljno grije i pokoja gastro delicija brzo će vas odvesti u stanje zena. Ipak, nećete poželjeti dugo ostati u njemu jer Doha ima mnogo za ponuditi, reći, ispričati... Tu je tako i tek izgrađeni aerodrom na koji su Katarci jako ponosni. Razlozi njihova ponosa postali su nam jasni kada smo krenuli u obilazak impozantne građevine u kojoj je sve savršeno, do posljednje finese. Možda bih aerodrom nazvala gigantskim luksuznim hotelom na koji slijeću i s kojeg polijeću avioni.

Doha

Masaže, frizure, saune, wellness tretmani, ugodne hotelske sobe, prostorije za sastanke, sportski programi, radionice za djecu, restorani s najpoznatijim svjetskim gastro kartama, najfinije slastice... Sve to i još mnogo više dostupno je putnicima kod kojih se želi stvoriti osjećaj kao da nisu na aerodromu. Misija uspješno izvršena. Da ne zaboravim, mjesto je to i gdje se može obaviti dobar shopping birajući među brojnim etabliranim modnim brendovima. Dok vam tamošnji zaposlenici pričaju o tome, brzo će razgovor okrenuti u smjeru novih, još spektakularnijih planova.

Doha

Dohu nazivaju najvećim gradilištem na svijetu. Bit će vam jasno zašto, kada se provozate njihovim cestama. Pozornost će vam neprestano odvlačiti impresivne građevine. Kad za neku pomislite da je nešto najnevjerojatnije što ste dosad vidjeli, samo nekoliko metara dalje pojavit će se druga koja će je nadmašiti. Niču nevjerojatnom brzinom. Govori nam to vozač na putu prema restoranu smještenom u jednom od astronomski bogatih hotela. Vrijeme je ručka. Poslovni ljudi u najfinijim odijelima, žene u haljinama s potpisom iz najnovijih kolekcija s jelovnika na iPadu naručuju delicije: kineske, japanske, mediteranske... Tu su i Katarke. Iako prekrivene, statusne torbe koje nose daju naslutiti da itekako prate trendove, dok su Katarci obučeni u savršene bijele, besprijekorno izglačane haljine. Obožavaju fine francuske parfeme, što se itekako osjeti. To nam je potvrdila i jedna Europljanka koja ovdje živi i radi.

Doha

Doha

Iznenadilo ju je koliko novca Katarke troše na odjeću koju jedino imaju priliku nositi unutar svoja četiri zida. U kućama koje više nalikuju palačama. S brojnim osobljem koje umjesto njih obavlja sve. U garažama su parkirani automobili marke Mercedes, Porsche ili Ferrari. Četiri ili pet automobila po jednoj obitelji nije ništa ekstremno. Zapravo, za onoga tko ima jednu kuću, jedan automobil i jednu ženu u šali se kaže da je siromašan čovjek. Jer muškarac može imati onoliko žena koliko ima financijskih sredstava. I nije to tako jeftina investicija jer svaka žena mora živjeti u zasebnoj kući. Zanimljivo je da vas kolega Katarac neće pozdraviti ako ga sretnete sa ženom, a Katarka vas, koliko god ste u dobrim odnosima, nikad neće pozvati u svoju kuću.

Doha

Tradicija i obitelj za njih su svetinja. Kao i petak, neradni dan u Dohi. Prije­podne su ceste i ulice puste jer je to vrijeme odlaska u džamiju, a potom slijedi tradicionalni obiteljski ručak. Tada nije dopušteno naručivanje jela, a pred vama će se izmjenjivati sljedovi domaćih specijaliteta. Poslijepodne je, pak, rezervirano za odlazak u šetnju, parkove, zabavne komplekse. Jedan takav nalazi se na obali mora, a možete ga obići golf-automobilima. Ako se poželite kupati na privatnoj plaži, izdvojit ćete 100 reala, tj. 30 dolara po osobi. Uz sve zabavne sadržaje, jedna od top-destinacija je i Nacionalni muzej na pet katova koji će vam ponuditi najvrednije primjerke islamske umjetnosti.

Doha

Doha

Nikako ne smijete zaobići ni Souk Market, tržnicu smještenu u uskim prilazima koja odiše duhom prošlih vremena. Oduševit će vas maleni uski dućani s raznom robom, tekstilom, zanimljivim predmetima, suvenirima, hranom... A vrlo su popularne trgovine sa živim sokolima, njihovim omiljenim pticama. Zanimljivo je vidjeti i tradicionalnu aukciju raznih predmeta. I dok vas to vraća u prošlost, najveći shopping centar Villaggio lansirat će vas u budućnost. Možete ga obići i u gondoli jer se kroz njega proteže vodeni kanal, a tu je i zabavni park, hokejaški stadion i, naravno, bezbroj dućana. Luksuz će vas pratiti i ako skoknete do novog naselja u obliku školjke s biserom u sredini, smještenog na umjetnom otoku. U luci su usidreni najluksuzniji brodovi, a najbolji pogled na to doživjet ćete iz hotela Hyatt, koji ima najbolji spa centar sa zlatnim slavinama i posebnim ulazima za muškarce i žene, ali i sobama za parove.

Doha
Jedan od najvećih doživljaja je odlazak u pustinju. Vožnja u velikom džipu prava je avantura. Zaboravite na sve zabavne parkove u kojima ste bili. Adrenalin stanuje na pješčanim dinama, a zapanjujuća je mirnoća vozača dok izvodi prave vratolomije nadomak provalije. Poslije će vas opustiti zalazak sunca uz tradicionalnu večeru.

Doha

Noćni život rezerviran je za jazz klubove. U jednom takvom, Jazz At Lincoln Center Doha, u hotelu St. Regis jedne je večeri nastupao jedan od najpopularnijih svjetskih jazz umjetnika - Dominick Farinacci. Sjajan glazbenik koji će vas već u prvim minutama osvojiti neposrednošću. Ne­vjerojatno šarmantan i pristupačan, rekao je da nam zavidi na našim genijalcima - 2Cellos. Prije jazza ne zaboravite otići na večeru, neizostavni ritual noćnog izlaska. Reći će vam to svaki stanovnik Katara.

Doha

Neće vam zaboraviti spomenuti ni izgradnju za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022., čiji su domaćini. Nogomet je tema o kojoj se strastveno priča. A jednako su strastveni i kada je o konjima riječ. Hipodrom i Ekuis­terian klub impresionirat će vas hotelom za konje koji su smješteni u luksuznim boksevima, sa skupocjenom opremom i bazenom. Konji su omiljeni i starom šeiku Hamadu bin Kalifi.

Doha

Zemlja je to ekstremno bogatih, upakirana u tradicionalni ogrtač, s pogledom prema internacionalnom načinu života. Jednom riječju - drugi svijet u koji se itekako isplati zaviriti.

Šeik Hamad bin Kalif predao je prijestolje svom četvrtom sinu, šeiku Tamimu, koji je sa 33 godine postao najmlađi arapski emir. Iako Katar ima kralja, cijeli emirat diše u ritmu kraljice, majke šei­ka Moza bint Al Naser, zahvaljujući kojoj su žene na katarskom državnom sveučilištu počele skidati veo, ali i osvajati visoke poslovne pozicije. Na šetalištu Cornish, na sedam kilometara dugoj stazi možete vidjeti žene kako šetaju i leže na travi, dok je muškarcima zabranjen ulazak u park.

Doha

U Souku se u mnoštvu zanimljivih dućana ističu oni sa sokolima, pticama koje Katarcima predstavljaju zadovoljstvo, sredstvo lova, ali i statusni simbol. Za mladog sokola spremni su izdvojiti između 10 i 20 tisuća eura, a za dobrog lovca i do dva milijuna dolara. Sokol je jedina životinja koju putnik može unijeti u prvu klasu Qatar Airwaysa, gdje će ptica dobiti specijalan obrok. Postoji i raskošna bolnica za sokole koja je smještena u blizini dućana gdje se prodaju.

Letjeti business klasom Qatar Airwaysa pravi je užitak, kao i prošetati nedavno otvorenim, novim aerodromom u Dohi na kojem će se svaki putnik osjećati kao da se nalazi u najluksuznijem hotelu zahvaljujući ponudi,  ali i impresivnom vizualnom dojmu.

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Doha

Tekst: Vedrana Čarapović, glavna urednica magazina Storybook

Related articles

Buro 24/7 Selection

više