Search

BURO. izbor: Šest ugodnih mjesta u Zagrebu za popodnevnu šalicu čaja

BURO. izbor: Šest ugodnih mjesta u Zagrebu za popodnevnu šalicu čaja

Ritual za usporiti vrijeme

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Unsplash / Soo Chung,
Alisha Hieb,
五玄土 Oriento

Kada ste zadnji put razmišljali o tome da usporite na trenutak, odaberete neko ugodno mjesto i popijete šalicu dobrog čaja? Ja nisam već dugo, ali upravo zato mi je na pamet palo kako bi bilo dobro obnoviti taj, ponekad kod nas zaboravljeni, ritual. Davno su Kinezi shvatili da lišće čaja kada se prelije vrućom vodom poprima lagan i vrlo tečan okus. U Europi Portugalci su prvi prepoznali važnost čaja, a trgovina ovom namirnicom procvala je tijekom 16. i 17. stoljeća i to najviše u Nizozemskoj. Majstori koji su ga najviše prigrlili i utkali duboko u tradiciju, štoviše uključili u bonton te odredili kao pravilo pristojnog ponašanja, su naravno Englezi čija "Čajanka u 5" određuje bitnost svakodnevnog tempiranja ovog rituala. U našoj se kulturi ponekad zaboravlja na važnost ispijanja šalice čaja. Ovdje će mi "šalica čaja" prvenstveno poslužiti i kao metafora za usporiti, odabrati trenutak za sebe i malo se odmoriti, uz šalicu dobrog čaja. Ovo su neka od zagrebačkih mjesta na kojima biste mogli uživati u "vašem" popodnevnom trenutku.

Jing Yuan Teahouse & Bistro
Ilica 107

Zagreb ima svoju prvu i jedinu autentičnu čajanu koju je prije dvije godine otvorio bračni par Wang iz Kine. I hvala im na tome! Šarmantan i ugodan prostor u Ilici nudi originalan izbor čajeva iz prve ruke poznavatelja, a ujedno je i bistro tako da možete nešto ugodno i prigristi. Interijer obiluje detaljima od drveta, a posjetite li ovo mjesto doživjet ćete istinski ritual pripremanja čaja, ipak Kinezi znaju kako se to servira.

Caffe bar Finjak
Vlaška 78

Već dugo Finjak je na listi "posebnijih" mjesta za formalnije sastanka, ali i one manje formalne. Prvenstveno lokacija je odlična ako se želite malo odmaknuti od gužve koja često vlada u centru. Nadalje, originalan interijer koji obiluje antiknim detaljima poput ogledala, okvira, lustera i natpisa priziva malo drugačiju atmosferu, rekli bi "atmosferu nekih prošlih vremena". Manje se spominje njihova bogata lista francuskih čajeva, tako da je ovo još jedno mjesto za popodnevni umirujući ritual.

BURO. izbor: Šest ugodnih mjesta u Zagrebu za popodnevnu šalicu čaja (фото 1)

Mali Cafe
Đure Arnolda 1

Ovaj mali šarmantni cafe s pogledom na Britanac već dugo drži poziciju jednog od omiljenih mjesta za kavu ili večernju čašu vina. Za sunčanog vikenda na terasi ćete ovdje teško naći mjesto, dok se zimi lako zavući u ugodan topli interijer ovog kafića. Ovdje paze na odabir u svakom smislu; kava je dobra, postoji veliki izbor piva i vina, a možda je malo zapostavljena i kvalitetna selekcija čajeva. Također, odabir glazbe je dobar tako da će vaša šalica čaja ovdje najvjerojatnije proteći uz zvuke laganog jazza. To zvuči opuštajuće.

Velvet
Dežmanova 9

Pionir kada govorimo o ugodnim, s puno stila i zanimljivih detalja, uređenim kafićima u Zagrebu. Osim interijera, tu su ukusni kolači i fine torte, a uz njih itekako prija šalica finog toplog čaja. Tijekom zimskih dana kada se upale lampice, oba Velveta, bijeli i crni, izgledaju čarobno. Sva sreća stiže period lampica tako da slobodno rezervirajte jedno mirno popodne za sebe u tom čarobnom kutku.

Figa Garden by Henrik
Gundulićeva 39

Skriven u dvorištu Gundulićeve što ga također čini pomalo izdvojenim iz one prethodno spomenute gužve u centru, jako lijepo uređen i umirujuć prostor, e to vam je Figa Garden by Henrik. Staro mjesto osvanulo je u novom ruhu krajem prošle godine i postalo jedna od dražih gradskih oaza. Atmosfera je opuštajuća i lako je ovdje pronaći kutak za čitanje, razmišljanje, planiranje. Zato je na našoj listi lokacija za popodnevni čaj.

BURO. izbor: Šest ugodnih mjesta u Zagrebu za popodnevnu šalicu čaja (фото 2)

Salon Kak se šika
Ilica 93

Još jedan, relativno, novi adut zagrebačke ugostiteljske scene. Salon Kak se šika je galerija i mjesto za ukusnu kavu ili večernje druženje uz dobro pivo. Mi ćemo vam predložiti da ovdje popijete i šalicu čaja. Kafić je iznimno šarmantno, s umjetničkom crtom s obzirom na to da je vlasnica slikarica, uređeno mjesto. Također, velike kutne staklene stijene koje gledaju na Ilicu bit će iznimno zanimljive dok promatrate svijet koji se događa na ulici, a istovremeno tonete u vlastite misli.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više