Traži

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu

Kreativni prostor u staroj gradskoj jezgri

Tekst: Jelena Tamindžija


Fotografija: Veronica Arevalo

Kristinu Skvrce prvi sam put osobno upoznala kad sam radila izložbu renomirane dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić u njezinom velikom studiju napuštene bivše uljare tvornice Radeljević u Gružu. Kikinu cvjetnu priču pratim od njezina početka, od sada davne 2000. kad je imala mali prostor podno dubrovačkih zidina te sam oduvijek bila impresionirana njezinom kreativnošću, ali i energijom kojom zrači kao osoba. Od početnog stidljivog upoznavanja došli smo do te razine prijateljstva da sam je tijekom prošle instalacije izložbe, koja je od predviđenih dva sata trajala pet sati, nonšalantno rekla da skine svoje udobne Birkenstockice pa da joj uvalim Havaianasice u kojima sam provela cijeli dan.

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 1)

Tijekom instalacije pridružila nam se i Veronica Arevalo, čileanska fotografkinja koja se zaljubila u Dubrovčanina i doselila na krajnji hrvatski jug zadivljujuće pokupivši dubrovački naglasak u svom hrvatskom izgovoru. Ove tri žene neizmjerne energije i beskonačnih priča i anegdota od kojih vam suze idu na oči, trio je čiji se potpis već sad stručnom oku da prepoznati u elegantnim interijerima i vrhunskim ljetnim događajima.Uz cvjećaru na poznatom okretištu pošte Lapad u Dubrovniku, Kristinin je cilj bio stvoriti jedan kreativan prostor u staroj gradskoj jezgri, a to joj se ostvarilo prijavom na natječaj Zaklade Blaga djela. Prostore u vlasništvu Zaklade ovim su natječajem bili namijenjeni upravo obrtnicima koje se nastoji ponovno vratiti u stari grad i izbjeći kakofoniju suvenirnica i restorana.

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 2)

Fasadi turističkog grada nastoji se vratiti upravo ona kuća iza fasade, dom s neispričanim pričama koje otvorenjem ovakvih prostora izlaze na vidjelo. Nakon odobrenog prostora na natječaju koji je zahtijevao da cvjećarnica u starom gradu bude otvorena cijelu godinu, i sama umjetnica Kristina ponovno je krenula u rad s dubrovačkom umjetnicom i scenografkinjom Dubravkom Lošić.

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 3)

Iako kvadraturom ne baš velik prostor, Kristina je imala na umu stvaranje vertikala, čeličnih polica koje vise sa stropa. S umjetnicom Lošić koja je poznata po upotrebni čeličnih limova u svojim instalacijama i upravo naglašavanjem trošnosti materijala kao dijelom svojih umjetničkih radova, izgradile su svojevrsnu scenografiju s glavnim ulogama jasmina, kukurijeka, tulipana, đurđica i petunija. Posebice je zanimljiv i izbor lokacije gdje se smjestila nova cvjećarnica, u poznatoj dubrovačkoj Ulici od puča. Riječ puč označava bunar, studenac, ili kako kažu u Gradu, gustijernu.

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 4)

Ova je ulica brojila zaista puno gustijerni i upravo je stoga ovaj naziv za ulicu ostao učestao kod puka, unatoč brojnim službenim promjenama naziva ulice. Voda koja je završavala u gustijernama Ulice od puča slijevala se niz strmu stijenu Laus, što se često turistima "zaboravi" napomenuti da je do apartmana koji su bukirali nekih dvjestotinjak strmih stepenica (skalina) uz posljedični komentar "stairs, oh yes, not many".

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 5)

Ovaj je ulica tijekom dubrovačke povijesti bila uvijek znana kao poprište kreativnosti, zanatlija koji su u svojim karakterističnim izlozima predstavljali svoja zanatska dostignuća. Tako se ulica zvala i Između crevljara, odnosno postolara. S vremenom su gustijerne izgubile značenja zbog velikog projekta izgradnje velike i male fontane prema nacrtima talijanskog graditelja Onofrija della Cave koje su smještene na početku i kraju Straduna.

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 6)

Za fotografije koje bi savršeno predočile jednu od najljepših butiga u gradu, za koju je Kristina izjavila da je osjećala da Gradu duguje jednu divnu priču, pobrinuo se treći dio kreativne trio skupine, fotografkinja Veronica Arevalo. Sljedeći put kad se zateknete u Dubrovniku, na vašem nezaobilaznom posjetu ulice od Puča ne zaboravite se javiti Kiki. Ali ako budete umorni od hodanja strmim gradom, nemojte je odmah pitati da vam posudi Birkenstockice, za to vam ipak treba malo vremena.

Cvijet By Kike: Zavirite u najljepšu dubrovačku butigu (фото 7)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar