Search

Inspirativni citati povodom Dana žena

Inspirativni citati povodom Dana žena

Muškarci o ženama


Prvi se put ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila početkom 20. stoljeća, u vrijeme tadašnjih loših radnih uvjeta mnogih žena...

Prva važna demonstracija dogodila se 8. ožujka 1857. godine u New Yorku kada su tekstilne radnice protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Iako je demonstraciju rastjerala policija, radnice su pokrenule ideju borbe za prava za koja će se nanovo boriti i idućih godina na isti datum. Onaj najpoznatiji dogodio se 1908. kada je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Borba je urodila plodom, a žene su dobile svoj dan. 1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te je tada ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Povodom današnjeg Dana žena inspirirali smo se citatima slavnih pisaca, koje su posvetili upravo ženama.

Meša Selimović

"Smijao sam se: ženu ljubav podmlađuje."

"Pa u tome i jeste sve: vraćati se. S jedne točke na zemlji čeznuti, polaziti i ponovo stizati. Bez te točke za koju si vezan, ne bi volio ni nju ni drugi svijet, ne bi imao odakle da pođeš, jer ne bi bio nigdje. A nisi nigdje ni ako imaš samo nju. Jer tada ne misliš o njoj, ne čezneš, ne voliš. A to nije dobro. Treba da misliš, da čezneš, da voliš."

Oscar Wilde

"Snaga žene proizlazi iz činjenice koju ni psihologija ne može objasniti. Muškarce se može analizirati... žene samo obožavati."

Gabriel Garcia Marquez

"Uvijek se prisjeti da najvažnija stvar u dobrom braku nije sreća, nego stabilnost."

Mór Jókai

"Žena koja iskreno ljubi ne može biti zla niti nevjerna."

Paulo Coelho

"Sve žene imaju mnogo razvijeniju percepciju od muškaraca. Kroz stoljeća pritisaka i nepravednog položaja uspjele su nekako razviti šesto čulo te poseban osjećaj za ljubav. I to je nešto što danas teško prihvaćamo u društvu."

Matthew Arnold

"Sa ženom se srce svađa, ne um."

Đorđe Balašević

"Ona. To je treće lice jednine. To je zamjenica koju ništa ne može zamijeniti."

"Niti jedna žena nije toliko skupa da ju ne bi mogao iskrenom ljubavi kupiti, ali ni toliko jeftina da se proda za šaku laži."

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više