Search

Jane Fonda: Život glumice i aktivistice koja je 82. rođendan proslavila u zatvoru

Jane Fonda: Život glumice i aktivistice koja je 82. rođendan proslavila u zatvoru

Revolucionarka koja se bori za svačija prava

Tekst: D.M.


Image: Getty Images,
Instagram

Iako će prva stvar koja vam na spomen njezinog imena biti fitness videi, holivudska veteranka Jane Fonda traga je ostavila i u aktivizmu. U velikom stilu vratila i na male ekrane, 2015. godine, u Netflixovoj seriji "Grace and Frankie", koja se, otkad se glumica pojavila na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Oscar u haljini koju je već odjenula na crveni tepih filmskog festivala u Cannesu 2014. godine, našla na "trending" listi tog streaming servisa. A to je bio samo jedan od pokušaja Amerikanke da svojim primjerom pokaže ostalim zvijezdama da je održivost bitnija od fotografija s eventa. Organizirala je i demonstracije pod nazivom "Fire Drill Fridays" inspirirane štrajkovima mlade aktivistice Grete Thunberg koje su uzele maha diljem Sjedinjenih Američkih Država, a prilikom jedne od njih je završila u zatvoru i tamo proslavila svoj 82. rođendan. Svakog je petka, od početka listopada, često s drugim slavnim ličnostima, protestirala protiv zakona koji nehotice potpomažu globalnom zatopljenju i promoviraju fosilna goriva. Fonda je izjavila kako ju nije briga koliko puta mora završiti u zatvoru jer zna da se bori za pravu stranu, a ovo nije niti prvi prosvjed zbog kojeg je zatvorena - sve je počelo još u 60-im godinama prošlog stoljeća. Za sebe tvrdi da je kameleon koji se neprestano mijenja, no dvije konstante, aktivizam i gluma dio su njezinog života sve do danas.

Jane Fonda: Život glumice i aktivistice koja je 82. rođendan proslavila u zatvoru (фото 1)

Od početka života, Jayne (kasnije Jane) Seymour Fonda je imala sve što joj je bilo potrebno da bi postala jedna od najutjecajnijih osoba na svijetu. Rodila se u poznatoj kazališnoj obitelj u New Yorku 21. prosinca 1937. godine, a sa svojim ocem Henryjem i bratom Peterom činila je trio od milja nazvan "Fantastični Fonde". Njezina majka, članica visokog društva, Frances Ford Brokaw, dio je obiteljskog stabla jedne od zloglasno ubijenih šest žena kralja Henryja VIII, a daleki je potomak i jednog od prvih američkih revolucionara, Samuela Adamsa. Revolucija, čini se, teče Fondinom krvlju.

Kada je imala 13 godina, majka američke glumice počinila samoubojstvo saznavši da ju je muž prevario s mnogo mlađom glumicom Susan Blanchard. Kako bi ju zaštitili, rekli su joj kako joj je majka umrla od srčanog udara, no s obzirom na to da je bila javna ličnost morali su se posebno potruditi kako mlada Fonda ne bi saznala pravu istinu. Ukinuli su sve pretplate na novine i časopise, a svim je učenicima, nastavnicima i osoblju u njenoj školi naređeno da izbjegavaju tu temu u širokom luku. Fonda je, doduše, saznala istinu godinu dana nakon majčinog samoubojstva putem članka u časopisu. Isprva se Jane i njezin brat Peter nisu slagali s očevom odlukom da oženi Blanchard, no kasnije je priznala kako je njezina maćeha činila sve što je mogla da im priušti lijep život.

Jane Fonda: Život glumice i aktivistice koja je 82. rođendan proslavila u zatvoru (фото 2)

Upisavši njujorški ženski fakultet Vassar, Fonda je stekla reputaciju "divlje djevojke" koja ju je pratila desetljećima. Profinjena je institucija tražila od svojih djevojaka da se obavezno pojavljuju u bijelim rukavicama i s bisernim ogrlicama oko vrata. Urbana legenda kaže da se Fonda protivila tom pravilu, a kad su ju nakon tko zna koje opomene kaznili odgojnom mjerom, navodno se na fakultetu pojavila samo u rukavicama i biserima. Nakon Vassara odvažila se na nekoliko studija u Parizu i New Yorku, a filmski debi je ostvarila 1960. s ulogom Jane Ryder u Filmu Joshue Logana, "Tall Story" nakon što je šest godina učila glumu od redatelja Leeja Strasberga, susjeda i poznanika njezina oca. Filmaš ju je uzeo pod svoje, a preskupe lekcije je plaćala novcem zarađenim u kratkotrajnom manekenskoj karijeri.

Iako je savjete dobila od jednog od najpoznatijih redatelja toga doba, Fonda je zasigurno pokupila i nešto glumačkog talenta od svoga oca, a osim njih dvojice, tijekom karijere su joj pomogli i njezin kum Joshua Logan, prvi muž Roger Vadim i redatelj Sidney Pollock, filmski utjecajniji. Trud, talent i poznanstva više su puta urodili plodom. Fonda je osvojila dva Oscara za najbolju glumicu (za "Klute" iz 1971. i "Coming Home" iz 1979. godine). Obje je nagrade dobila prije no što njezin otac osvojio ijednu.

No, još i prije no što je osvojila zlatne kipiće, Fonda je harala američkom aktivističkom scenom. Revolucionarka se našla na pravom mjestu u pravo vrijeme. Tijekom 60-ih Fonda je bila uključena u ljevičarske pokrete za prava domorodaca, crnačka i ženska prava te proteste protiv vijetnamskog rata. Njezin je način života bio zrcalo podivljalih Sjedinjenih Američkih Država i mnogi su ju doživljavali kao kontradiktornu, nestabilnu ratnicu za prava i mir. Za druge je bila naivna i iritantna, a zbog brojnih aktivističkih podviga više je puta uhićena i dobila je nadimak "autostoperice na cesti pravde".

Prvi Fondin susret sa zatvorskom ćelijom dogodio se 1970. uslijed protesta za crnačka prava, nakon čega se iz Kalifornije preselila u New York i nastavila se zalagati za, u to vrijeme, radikalne ideje. Suradnja s nerijetko agresivnom crnačkom organizacijom Black Panthers natjerala je FBI (Federal Bureau of Investigation) da ju neprestano nadgleda, a jednom ju je trenutku nadgledalo čak šest agencija. Fonda, za razliku od svog oca, nije vjerovala da se promjene mogu dogoditi izborom odgovarajućih predstavnika u parlamentu, a u borbi za gotovo sva prava nije ju mogao zaustaviti ni FBI. Novinari i kritičari često su osuđivali njezine pretjerane govore o zvjerstvima koje je SAD počinio u Vijetnamu, posebice jer je prije toga zemlju i ljude o kojima priča vidjela samo putem televizije i novina. Naposljetku su joj istomišljenici organizirali posjet glavnom gradu Vijetnama, Hanoiju gdje je javno osudila američka nedjela. Taj joj je govor zaslužio etiketu komunistice i nadimak "Hanoi Jane", vlasti su je ukorile, a najmanje tri zastupnika parlamenta tražila su njezino uhićenje zbog izdaju - Fonda se nije obazirala.

Jane Fonda: Život glumice i aktivistice koja je 82. rođendan proslavila u zatvoru (фото 3)

Kako je vijetnamski rat prilazio kraju, tako se aktivistica smirila i vratila glumi. Početkom 80-ih pojavila se u filmu "On Golden Pond" sa svojim ocem, a do sredine desetljeća dosegla je vrhunac popularnosti u Hollywoodu. Njezine su knjige, fitness emisija i salon za tjelovježbu postali jednako poznati koliko i sami filmovi za koje je nagrađena. No, već 1988. priče o "Hanoi Jane" su ponovno punile naslovnice tijekom snimanja filma "Stanley and Iris" u malom gradiću u Connecticutu koji joj nikad nije oprostio za izdaju tijekom rata u Vijetnamu. Fonda se tada prvi put javno ispričala za svoja djela priznavši da je u mnogim javnim obraćanjima na tu temu - pretjerala. Sljedeće se godine rastala od svog drugog muža, aktivista Toma Haydena, a 1991. udala se za medijskog mogula Teda Turnera i uvelike se povukla iz medija, izdala kuharicu te još jedna serijal tjelovježbi. Danas je holivudska legenda koja u 82. godini života još uvijek puni stranice magazina temama o aktivizmu i glumi, i čini se, ne planira prestati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više