Search

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije

AI sugovornici, mehanički životni suputnici i gradovi budućnosti

Tekst: D.M.

Image: Unsplash

R edatelji nas već godinama pripremaju na budućnost. George Lucas, Steven Spielberg, Christopher Nolan... svaki od njih je stvorio svoju verziju svijeta koji nas čeka. Od kad smo prvi put gledali "Povratak u budućnost" čekamo lebdeće skateove, od "Petog elementa" leteće aute, od "Ratova zvijezda" udruženje s izvanzemaljcima, a od "Ex Machine" robote s emocionalnom inteligencijom. Čudimo se točnostima njihovih proročanstava, no što ako je zapravo riječ o pričetvorcima koji su svoje ideje posijali u naše glave i naveli nas da svi zajedno težimo prema budućnosti koju obilježavaju, a ne prorekli sudbinu?

Sve su slične znanstveno-fantastične ideje pronašle svoj put do CES-a, globalne inovacijske platforme koja se jednom godišnje održava u Las Vegasu. Svi proizvodi predstavljeni na CES-u stvoreni su za svakodnevnu, praktičnu uporabu, a svrha im je olakšati nam živote. Pronašli smo najinovativnije i najintrigantnije izume s ovogodišnjeg postava.

Delta Sarcos Gaurdian XO

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 1)

Inovatorska firma Sarcos Robotics predstavila je Guardian XO, egzoskelet koji djeluje poput mehaničkog odijela poput onih iz "Alien" filmske franšize. Guardian XO nije izumljen za borbu protiv nadmoćnih izvanzemaljaca, već svoju praktičnu primjenu pronalazi kao alat radnika s prtljagom, posebice njihovih leđa. Omogućuje im da dižu predete koji su 20 puta teži od uobičajenog tereta koji prenose. Zaposlenik bi mogao osam sati neprekidno dizati po 200 kilograma. Aerokompanija Delta bi tehnologiju za rukovanje prtljagom mogla implementirati u svoje aerodrome već ove godine.

Segway S-Pod

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 2)

Pažnja, X-Men obožavatelji! Segwayev S-Pod u osnovi su samo-balansirajuća kolica koja mogu postići brzinu do četrdesetak kilometara na sat. Osim što više ne morate stajati na Segwayu, ne morate upinjati niti trbušne mišiće. Naime, za razliku od drugih proizvoda firme Segway, S-Podom se upravlja pomoću džojstika, a ne tijela. Opremljen je i pametnim sigurnosnim karakteristikama poput automatskog kočenja na zavojima i svjetala koja su ujedno pokazivači smjera. Iako još ne lebdi, S-Pod neporecivo podsjeća na levitirajuće stolce u kojima se voze evoluirani ljudi iz animiranog filma "Wall-E".

Samsung Ballie

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 3)

Dizajniran kao "životni suputnik u svim dijelovima života", Samsung Ballie zanimljiva je kombinacija pametnog kućnog uređaja i robotskog pratitelja. Loptica opremljena kamerama i senzorima koji vas prate uokolo može kontrolirati razne uređaje pametnog doma, fotografirati, slati vam ažuriranja o vašem domu kad niste kod kuće, pa čak i funkcionirati kao fitness savjetnik.

MedWand

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 4)

MedWand želi ispuniti potencijal telemedicine nadahnute Tricorderom iz "Zvjezdanih staza", naprednim uređajem koji je lik doktora Leonarda McCoya koristio u televizijskoj emisiji šezdesetih godina prošlog stoljeća kako bi mogao dijagnosticirati i liječiti ozlijeđene ljude, tvrdi Samir Qamar, izvršni direktor MedWanda. Novi alat ima 10 različitih medicinskih alata poput stetoskopa, a svi su ugrađeni u mali ručno kućište koji ima softver i kameru. Na žalost, još nismo dočekali liječenje čarobnim štapićem, ali MedWand može prenijeti rezultate ispitivanja pacijenta liječniku, što uvelike skraćuje proces liječenja.

Samsung Neon AI

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 5)

Zamislite da Siri ili Alexa imaju virtualno lice i mogu voditi suvisli razgovor, umjesto da vam tek prenose sutrašnju prognozu. Samsung tvrdi da je krenuo u tom smjeru. Detalji su fascinantni i jezivi, no samo na prvi pogled. Iako Neon dolazi u vrijeme kada tvrtke povećavaju ulaganja u AI tehnologiju, nije toliko napredniji od spomenutih umjetnih inteligencija. Svaka nova AI tehnologija pokreće lavinu glasina o robotskom preuzimanju svijeta. Istina, njegov je vokabular mnogo širi i na svom naprednom ekranu prikazuje vrlo uvjerljive ljudske figure, no Neon je tek pismeniji Cleverbot s vrlo naprednom grafikom.

Hydraloop

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 6)

Budući da su zaštita vode i održiva tehnologija zauzeli središnje mjesto u narednim godinama, reciklažer vode Hydraloop i robusni aparati slični njemu, napokon bi mogli zaživjeti i u našim domovima. Veliki aparat, koji filtrira i pročišćava zagađenu vodu iz kupaonica, tuševa i perilica rublja koristi seriju od šest tehnika filtriranja i može reciklirati do 85% vode koja se koristi u kući za ponovnu upotrebu u zahodima, bazenima i sustavima za navodnjavanje.

Veganska Svinjetina

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 7)

Prošle godine Impossible Foods predstavio se na CES 2019 s Impossible Burger 2.0.-om Imao je mnogo bolji okus od prethodnika i drugih povrća jer je bio začinjen hemom, molekulom koja sadrži željezo, a dio je hemoglobina, odnosno krvi. Vijest o Impossible Burgeru čula se daleko - Katy Perry se čak prerušila u njega na camp Met Gali. Sada je Impossible Foods stvorio bezmesnu verziju svinjetine. Cilj tvrtke je da do 2035. godine iskorijeni uzgoj životinja.

Toyotin grad budućnosti

Nedavno je završio CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, odabrali smo najzanimljivije inovacije (фото 8)

Daleko, najambicioznija stvar predstavljena na CES 2020. bio je Toyotin grad, prototip zajednice budućnosti koja će se graditi u blizini planine Fuji u Japanu. Zemljište od 175 hektara na kojem će Toyota graditi ovu planirani grad budućnosti mjesto je odavno propalog pogona. Na ovom će zemljištu Toyota stvoriti eksperimentalni laboratorij tehnologija uključujući samovoziva vozila s pogonom na vodik, robote, pametne domove i nove oblike osobne mobilnosti slične Segwayecom S-Podu.

više