Search

Pet financijskih ciljeva koje bismo si svi trebali postaviti

Pet financijskih ciljeva koje bismo si svi trebali postaviti

Važno je znati raspolagati novcem


Image: Pexels,
Pixabay

Važno je znati raspolagati novcem, a posebno je važno znati postaviti ispravne financijske ciljeve. Zato vam donosimo pet savjeta kako da napokon dovedete financije u red

Pravilne financijske ciljeve važno je postaviti već u dvadesetima kad završavamo studij i odlazimo na svoj prvi posao. To je period u kojem se prestajemo oslanjati na roditelje i učimo sami raspolagati svojim novcem. Zato vam donosimo pet savjeta kako se fokusirati na financijske ciljeve.

Štedite od samog početka

Ako i ne zarađujete mnogo pokušajte mali dio izdvojiti sa strane na kraju svakog mjeseca. Stavite taj novac na poseban račun i nemojte mu davati posebnu namjenu. To će vam dati sigurnost da se uvijek možete izvući iz neočekivanih situacija koje vam život priprema. Vrlo je utješno znati da ste sigurni što god se dogodilo. 

Vodite računa o tome koliko trošite mjesečno

Nemojte "bezbrižno" provlačiti karticu u trgovinama i izbjegavati pogledati stanje na računu. Pokušajte staviti na papir sve što ste u određenom mjesecu potrošili (danas postoje i aplikacije koje vam u tome mogu pomoći) i tako ćete vidjeti na što vam odlazi najviše novca, ali i na što on odlazi nepotrebno. Tako ćete znati gdje možete uštedjeti što nikada nije na odmet.

Pet financijskih ciljeva koje bismo si svi trebali postaviti (фото 1)

Postavite financijske ciljeve

Neovisno o tome je li to datum do kojeg namjeravate otplatiti studentski kredit ili veličina plaće koju želite postići dok ne napunite 30, financijske ciljeve je dobro imati. Budite racionalni i postavite si izvedive ciljeve, a kada ih jednom stavite na papir moći ćete bolje organizirati svoje aktivnosti, angažirati se više na poslu kako biste brže napredovali ili ćete jednostavno pažljivije baratati svojim novcem.

Eliminirajte mogućnost odlaska u minus

Kreditne kartice vam mogu puno pomoći kod velikih troškova, ali kupovanje stvari na dug i trošenje većeg iznosa od onog koji zapravo imate na računu vas može dovesti u velike probleme. Pokušajte zato odmah otplatiti dug koji ste napravili na kreditnoj kartici i koristiti je što manje možete i zaboravite da imate mogućnost odlaska u minus. 

Ulažite u sebe

Baš kao i financijske ciljeve, važno je imate i ciljeve koji se tiču karijere. Jasno odredite što želite postići do određene dobi i ako do 30. godine želite živjeti u velikoj kući onda se pobrinite da napredujete u karijeri. Ne bojte se uložiti u dodatno obrazovanje i učenje novih vještina koje će vam otvoriti nove mogućnosti u karijeri. Ulaganje u sebe nikad nije uzaludno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više