Search

\"Pyt\" je novi lifestyle pojam iz Danske za koji trebate znati. Mi smo ga već prigrlili!

"Pyt" je novi lifestyle pojam iz Danske za koji trebate znati. Mi smo ga već prigrlili!

Živite bezbrižnije

Tekst: E.G.


Image: Unsplash

Već je svima vrlo dobro poznato kako su Danci jedna od službeno najsretnijih nacija svijeta. Kad kažemo službeno, mislimo na brojna istraživanja o zadovoljstvu životom njenih stanovnika koja iz godine u godinu pokazuju zavidne rezultate. Posljedično, počeo je rasti interes za njihovim životnim stilom i točnim načinima postizanja tako sretne svakodnevice. Prisjetiti se samo pojmova kao što su hygge i lagom, o kojima su napisane brojne knjige i članci, a koji bi nas trebali naučiti kako doći korak bliže tom skandinavskom idealu života. Ipak, čini se kako nijedan od tih pojmova nije onaj koji Danci učestalo koriste i koji im je doista najbliži. Umjesto toga, pyt je riječ (odnosno način razmišljanja) koju trenutno drže najkorisnijom. Štoviše, upravo je ta riječ nedavno proglašena najpopularnijom od strane Danaca, pretekavši pojmove kao što su dvæle (predugo ostajanje na jednom mjestu zbog lijenosti) i krænkelsesparat (spremnost da nađete uvrijeđenima). Baš kao ni prethodno navedeni pojmovi, niti pyt nema doslovni prijevod na engleski ili hrvatski jezik, ali ga svejedno možemo vrlo dobro razumjeti.


"Pyt" je novi lifestyle pojam iz Danske za koji trebate znati. Mi smo ga već prigrlili! (фото 1)

O čemu je točno riječ? Prvenstveno treba shvatiti da je riječ o životnom konceptu koji nam govori na koje bi se načine trebali nositi sa stresom, i univerzalno je primjenjiv. Pyt dolazi kao reakcija na sve one probleme s kojima se susrećemo svaki dan, neovisno o tome jesu li oni mali ili veliki. Najjednostavnije rečeno, on bi mogao biti istovjetan frazama kao što su "nema veze", "koga briga" ili "događa se". Primjerice, srušite li na pod teglu s cvijećem netom nakon što ste očistili cijeli stan, možete jednostavno slegnuti ramenima i reći "pyt". Može biti riječ i o dobivanju kazne za parking koju niste trebali dobiti ili nepravdi na radnom mjestu - pyt je tu da vas podsjeti na važnost prihvaćanja date situacije i izbjegavanja nepotrebne negativne reakcije. 

"Pyt" je novi lifestyle pojam iz Danske za koji trebate znati. Mi smo ga već prigrlili! (фото 2)

Marie Helweg-Larsen, psihologinja i Dankinja, u jednom je svom članku istaknula kako primjena pyt načela može doista biti od životne važnosti. Kako objašnjava, brojna istraživanja su već pokazala kako su ljudi koji najdulje žive upravo oni koji se najmanje živciraju ovo svakodnevnih sitnica. Ne možemo, naravno, utjecati na ono što se događa oko nas, ali možemo na to koliko ćemo vanjskim okolnostima dopustiti da nas diraju. I to je još jedna stvar koju nas ovaj koncept uči - nemojmo krivite druge ljude ili situacije za ono kako se osjećamo, jer je velik dio rješenja u našim rukama. Uz to, pyt može poslužiti kao alat koji će nas naučiti da odstupimo od perfekcionizma i naučimo voljeti sebe takvima kakvi jesmo ili se lakše nositi s nepovoljno situacijom u kojoj se nalazimo. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više