Search

Sjajni svjetski muzeji hrane koje trebate posjetiti

Sjajni svjetski muzeji hrane koje trebate posjetiti

Što se sve nudi?

Tekst: E.G.


Image: Rawpixel.com,
Agence Producteurs Locaux Damien Kühn,
Frietmuseum,
Alex Loup

Kako vam zvuči posjet kulturnoj znamenitosti u potpunosti posvećenoj kolaču tiramisu? A siru ili pak prženim krumpirićima? U nastavku provjerite slične zanimljive muzeje koje možete posjetiti...

Kad sljedeći put odaberete destinaciju za neko putovanje, razmislite o posjetu nekom ne toliko tipičnom muzeju. Naravno, uvijek je dobro pogledati postav tradicionalno relevantnih muzeja i galerija, ali tko kaže da nema mjesta i za drugačiji sadržaj? Uz sad već poznate muzeje seksa, torture ili pak onih koji predviđaju tehnološku budućnost, u svijetu jača i trend muzeja posvećenih hrani, odnosno jednom konkretnom jelu ili namirnici. Italija, Grčka, Japan i Belgija, samo su neke od zemalja u kojima ćete pronaći upravo takve muzeje, a o čemu je točno riječ, doznajte niže.

Noodle Museum, Japan

Ako i vi spadate u zaklete ljubitelje ramena ili pak cijelog niza azijskih jela, a planirate put u Japan, ovaj muzej ne smijete zaobići. Nalazi se u Yokohami, a donosi povijest omiljenih noodlesa, i to kroz interaktivne radionice i zanimljiv stalni postav. Odvede li vas put u Osaku, i tamo možete posjetiti sličan muzej, naziva Momofuku Ando Instant Ramen Museum.

Frietmuseum, Belgija

Prekrasni gradić Bruges već desetljećima privlači velik broj domaćih i stranih posjetitelja, i to uglavnom zbog živopisnih kućica uz rijeku koje možete pronaći na svakom koraku. No, tek manji broj zna da se ovdje krije još jedna zanimljivost - muzej posvećen prženim krumpirićima. Radi se o jelu koje nam nikad ne može dosaditi (iako bismo to ponekad voljeli), a jedu ga u jednakoj mjeri i djeca i odrasle osobe. Frietmuseum je prvi i jedini muzej ovakvog tipa na svijetu, pa ako ste u Brugesu, nemojte propustiti priliku za posjet.

Sjajni svjetski muzeji hrane koje trebate posjetiti (фото 1)

Tiramisù Museum, Italija

Ako ste ljubitelj ove slastice, imamo dobre vijesti! Muzej posvećen kolaču tiramisu nalazi se u Italiji, što znači da ga možete posjetiti i u okviru kakvog vikend izleta. Osim toga, Treviso je grad koji svakako vrijedi posjetiti, dok mu ovaj neobični muzej donosi samo još jedan plus.

The Museum of the Olive and Greek Olive Oil in Sparta, Grčka

Nađete li se u Grčkoj, uz obilje povijesti, dočekat će vas i vrhunska maslinova ulja. Muzej posvećen upravo ovom omiljenom dodatku našim jelima nalazi se u srcu Lakonije, a tijekom posjeta ćete naučiti sve o složenom procesu proizvodnje, upotrebi u cijelom spektru jela koja vam možda nikad ne bi pala na pamet i još mnogo zanimljivih činjenica. 

Sjajni svjetski muzeji hrane koje trebate posjetiti (фото 2)

Deutsches Currywurst Museum, Njemačka

Muzej posvećen tradicionalnom njemačkom jelu se nalazi u Berlinu. Ako ga se odlučite posjetiti, doznat ćete kako je ovo jelo nastalo, kako i zašto je postalo toliko popularno, koji je ispravan recept za pripremu, a moći ćete uživati i u specijaliziranom namještaju inspiriranu, pogađate, currywurstom

Cheese Museum, Nizozemska

Svatko tko je posjetio Nizozemsku zna da kvalitetan sir možete probati na gotovo svakom koraku. Gauda, Leerdammer i Maaslander samo su neke od vrsta sireva koje će vam se ponuditi, a za ultimativno iskustvo savjetujemo posjet Cheese Museumu u Amsterdamu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više