Traži

The Wing je ženski klub čije članice želimo postati

The Wing je ženski klub čije članice želimo postati

Uskoro otvaraju podružnice u Londonu i Parizu

Tekst: D.D.


Fotografija: Instagram,
The Wing

O ovom smo klubu i coworking prostoru rezerviranom isključivo za žene, koji je nastao po uzore na muške klubove, već pisali, s fokusom na dizajn interijera, ali sada, kad se napokon otvaraju europske podružnice, odlučili smo vas bolje upoznati s The Wingom i njihovim osnivačicama. Audrey Gelman i Lauren Kassan u svoju su se avanturu upustile prije dvije godine, a od tad su prostore svojeg kluba otvorile na brojnim lokacijama diljem Sjedinjenih Američkih Država. Ususret otvorenju u Parizu i Londonu dale su veliki intervju za rujansko izdanje Voguea, i to prilikom traženja lokacije za njihovu francusku podružnicu. Među članicama ovog kluba nalaze se glumica Lena Dunham i aktivistica Chelsea Manning, a sve žene mogu koristiti prostorije kluba za rad ili opuštanje. Tamo se, naime, nalaze i konferencijske sobe, kao i mini uredi, ali i knjižnica, beauty soba u kojoj su za korištenje dostupni proizvodi svjetskih kozmetičkih kuća, soba za dojenje, tuševi te bistro i caffé.

Osnivačice The Winga

The Wing zasad broji pet tisuća članica od 20 do 50 godina, a tisuće ih se nalazi i za listama čekanja. Za članstvo se možete prijaviti online putem stranice The Winga, a godišnja članarina iznosi 2350, odnosno 2700 dolara, ovisno o tome koristite li samo jednu lokaciju ili više njih (uključene su i one koje će se tek otvoriti). Klub služi i kao prostor u kojem se organiziraju zanimljivi paneli, a među govornicima već su bile Jennifer Lawrence i Hillary Clinton. Iako se ovaj klub čini zatvorenim, što mu je i glavna kritika, osnivačice tvrde da osim žena u klub smiju pristupiti i svi koji se osjećaju kao žene ili, pak, nebinarne, odnosno rodno neutralne osobe. Među članovima se trenutno nalaze i transrodne osobe, a na stranicama ovog kluba stoji kako su "raznolika zajednica otvorena prema svima" - u skladu s tim je i nedavno zapošljavanje menadžerice za raznovrsnost. Također, nije isključeno da će u nekom trenutku biti dopušten ulaz i muškarcima.

Klub se početkom godine našao pod istragom njujorške komisije koja brine za prava čovjeka zbog nepoštivanja gradskih zakona po kojima nijedan poslodavac ne smije ograničavati pristup svojim prostorima određenoj skupini ljudi. Njihova "samo žene" politika podignula je puno prašine,  a osnivačice su otkrile kako ih komisija kontaktirala u kako bi saznala više o njihovom poslovanju i (zasad) ništa više od toga. Iako bi klupske prostorije u potpunosti izgubile svoj smisao kada bi postale dostupne muškarcima, slažemo se s kritičarima koji ističu kako nikakva separacija niti diskriminacija nisu i ne smiju biti dobrodošle, iako smatramo da, u svjetlu situacija kojima upravo svjedočimo u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (slučaj Ford - Kavanaugh), jasno je da žene ponekad žele imati svoj prostor koji će dijeliti samo s onima koje ih najbolje razumiju i gdje ih, između ostalog, neće pratiti muški pogledi. Stalno povećavanje članstva govori u prilog tome da je ovakav tip kluba nešto za čim žene žude. To govori i činjenica da će se iduće godine broj lokacija udvostručiti, a osnivačice tvrde kako im je cilj otvoriti ovakve prostore po čitavom svijetu, pa se mi nadamo da ćemo doživjeti otvorenje The Winga i u Hrvatskoj.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više