Search

Upoznajte friluftsliv: skandinavski koncept života koji je postao hit ove godine

Upoznajte friluftsliv: skandinavski koncept života koji je postao hit ove godine

Tekst: BURO.

Ova godina sigurno nema šanse da osvane na listi top 5 najdražih, ali se u njoj ipak jesu dogodile neke značajne stvari. Shvatili smo da se velik dio posla može obaviti od kuće, počeli su razgovori oko skraćivanja radnog vremena jer predugi radni sati nikom ne koriste, istrenirali smo živce i maksimalno se osposobili za multitasking uz djecu, mailove, ručak, kućne ljubimce, spremanje stana. Uvježbali smo i kulinarske sposobnosti i usavršili i običan kruh i onaj od banana. Povezali smo se s prirodom jer smo to bili napokon bili prisiljeni u svrhu jedinog normalnog izlaska iz kuće I neke akcije koju smo trebali poduzeti za vlastito zdravlje.

Svake godine izlaze liste država čiji su stanovnici najsretniji i neke Skandinavske zemlje su pri vrhu te liste već godinama. Naravno da možemo polemizirati o tome da dobar dio te sreće dolazi iz sveopćeg blagostanja, financijske stabilnosti i uređenosti društva u kojem se živi, ali puno toga je i u onome kako se živi.

Od 2016. Smo to “kako” počeli kopirati diljem svijeta I skandinavski koncepti življenja su postali kao vrhunski credo u kojem se krije sreća I neka pravila za osnove umijeća življenja.

Sve je počelo od koncepta hygge koji nam je dobro poznat, a potom koncepta lagom koji je uslijedio iza njega. Malo po malo skandinavski savjeti o dobrom životu su se počeli primjenjivati svuda. Ove godine u skladu s potrebama, ponudama, potražnjama i mogućnostima došao je red na manje poznati “friluftsliv” koncept.

On nas poziva da prigrlimo radost života na svježem zraku. U ovu neobičnu riječ staje jako jednostavan, jasan i prekrasan koncept koji kaže da je vrijeme provedeno vani ono koje nas puni pozitivnim vibracijama i energijom te da nema zamjenu. Ovakav način života u kojem je odlazak u prirodu dio svakog dana, Skandinavci njeguju od malih nogu. Puno djece u Norveškoj pohađaju friluftsliv vrtiće gdje se igraju, uče, rade zadatke i to sve vani na svježem zraku.

Niels Eek psiholog I ko-osnivač wellbeing aplikacije Remente kaže: “Boravak na svježem zraku pomaže našem mentalnom zdravlju I zato aktivno tražimo načine da uživamo u svijetu oko sebe, bez obzira na godišnje doba”.

Norvežani i Šveđani šetaju, trče, voze bicikl, odlaze na obiteljske ručkove u park umjesto kod nekoga kući, kupaju se u jezerima. Riječju, koriste vrijeme u prirodi i za fizičku aktivnost ,ali I samo za boravak u prirodi. “Dokazano je da povezivanje s prirodom doprinosi smanjenju stresa, anksioznosti i depresije, a nedavno istraživanje je potvrdilo da barem 120 minuta tjedno provedeno na svježem zraku, itekako doprinosi poboljšanju zdravlja i raspoloženja” rekao je Eék.

Ove godine smo ionako prepušteni sami sebi u namjeri da pronađemo i zabavu i radost i smisao i nekako smo već po nekom unutarnjem kompasu svi pohrlili na jezera i planine u otkrivanje svijeta oko nas. Ipak, nije nužno odlaziti iz grada za ovu praksu. Dovoljno je da se prošetate vani na svježem zraku i smirite misli. Nemamo fjordove ni termalna jezera, ali možemo otići u šumu ili na Sljeme što mnogi od nas čine svaki vikend. Nije stvar ni u sportskoj aktivnosti već čistim bivanjem u prirodi. 

Ako ništa drugo, ove godine smo naučili da su svi planovi jako sklizak teren, a friluftsliv nam upravo postavlja to pitanje – zašto samo jednostavno ne biti I uživati u trenutku koji imamo sada?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više