Search

Vodimo vas u 7 čarobnih muzeja u Londonu

Vodimo vas u 7 čarobnih muzeja u Londonu

Otkrijte djelić skrivene povijesti


Nije lako ispričati povijest. Teško je uopće zamisliti život kakav su ljudi nekoć živjeli, o čemu su razmišljali, što su radili, voljeli...

Muzeji uvijek pričaju neku priču, izlažu čudesna blaga prošlosti te nam svakim izloženim predmetom otkrivaju neku tajnu. Londonski muzeji jedni su od poznatijih u svijetu. Majstorska djela krase zidove velikih i prostranih muzeja ukazujući nam na svoju važnost. Maleni muzeji Londona često su skriveni u tajnovitosti nepoznatih ulica. Najčešće su smješteni u viktorijansko uređenim kućama povijesno značajnih Londončana, prikazujući crtice iz njihovih života. Želeći vam barem malo dočarati ljepote tih malih povijesnih zdanja, izabrali smo za vas sedam najljepših "malih" muzeja u Londonu.

Leighton House

Kuća Leighton djelo je poznatog engleskog slikara i umjetnika lorda Fredericha Leightona. Nekad davno bila je njegov dom, studio i arhitektonski izraz njegovog umjetničkog kreda. Sam Frederich često ju je nazivao svojom privatnom palačom umjetnosti, a gradio ju je puna tri desetljeća kako bi je doveo do savršenstva. Kuća Leighton danas je restaurirana i u punom je sjaju. U funkciji je muzeja ponosno prikazujući Leightonovo stvaralaštvo i život.

Dennis Severs’ House

Kad prođete kroz vrata muzeja Denis Severs kuće, od vas se očekuje da govorite tihim glasom. Naime, mogli biste uznemiriti zamišljenu obitelj Jervis koja stanuje unutra. Muzej Dennis Sever kreacija je istoimenog engleskog umjetnika, koji je nekadašnju gregorijansku kuću s deset soba kupio još 70-tih godina želeći je spasiti od rušenja. Koristeći vlastitu maštu u potpunosti ju je obnovio, spajajući pritom različite stilove koji su se protezali kroz englesku povijest. Cjelokupan prostor unutar muzeja obiluje životnim neredom. Posjetioci tako imaju dojam kao da su zaista zavirili u nečiji dom i postali dio njega. Kreveti su nenamješteni, slatkiši polupojedeni, a vosak svijeće razliven po drvenom podu. Tajne bilješke pisane perom promišljeno su sakrivene unutar knjiga, strpljivo čekajući posjetioce da ih pronađu. 

Sherlock Holmes Museum

Teško je uopće pomisliti da je lik Sherlocka Holmesa izmišljen dok prolazite njegovom kućom u Londonu i divite se njegovim osobnim predmetima. Od detektivskog laboratorija pa sve do kupaonice, ovaj je muzej vjerodostojan prikaz Sherlockova života, baš na način kako ga je Conan Doyle opisao u knjizi. Čak i ako niste pročitali cijelu seriju knjiga o Sherlocku Holmesu, oduševit će vas kultna Meerschaum lula u pepeljari, kao i doktor Watson koji strpljivo čeka povratak svog prijatelja kući. Muzej se nalazi na adresi 221b Baker Street u Londonu, što je ujedno i adresa na kojoj su u knjizi živjela dvojica detektiva.

Sir John Soane's Museum

Istraživanja pokazuju kako okruženost neredom potiče kreativnost. Ako je to istina, tada nas uspješnost slavnog engleskog arhitekta Johna Soana nimalo ne čudi. Sir John Soan's Museum nekadašnja je privatna, neoklasična kuća i atelje istoimenog arhitekta. Nakon njegove smrti pretvorena je u muzej te je danas mjesto koje često posjećuju mnogobrojni ljubitelji arhitekture. Svaki centimetar kuće pomno je osmišljen i uređen. A iako obiluje knjigama, grafikama, skulpturama, stupovima i umjetničkim djelima, genijalnost je u tome da sve zajedno izgleda izuzetno skladno.

Chiswick House and Gardens

Ideja o gradnji kuće Chiswick razvila se u 18. st. za vrijeme posjeta lorda Earla Burlingtona prekrasnim krajolicima Italije. Lord Burlington tamo je jednom prigodom zastao u Venetu i naišao na ladanjsku kuću Rotonda kojom je ostao jednostavno opčinjen. S obzirom na to da je jednako toliko lijepo zdanje poželio sagraditi u samom predgrađu Londona, u pomoć je pozvao svog dugogodišnjeg prijatelja i arhitekta Williama Kenta. Kent i Earl, tako su zajedno su krenuli u gradnju i stvorili prekrasnu kuću okruženu zadivljujućim parkom. Kuća je dugo vremena bila glavno mjesto boravka lorda i njegovih prijatelja, a danas je pretvorena u muzej obogaćen crticama iz lordova života.

Churchill War Rooms

Churchill War Rooms prvi je muzej u svijetu posvećen životu jednog od najvećih britanskih velikana. Muzej je smješten u londonskom "ratnom kabinetu" iz kojeg je radoholičar Churchill uspješno vodio rat i ohrabrivao svoje sunarodnjake. Jedan dio muzeja posvećen je prikazu njegova cjelokupnog života, dok se u drugom dijelu nalazi prikaz tajnih odaja mnogobrojnih državnih operativaca. Unutar muzeja moguće je pronaći i sobu Winstonove supruge Clementine, koja je tijekom rata također boravila u ratnom kabinetu.

Foundling Museum

1739. godine engleskom filantropu Thomasu Coramu odobren je nalog za osnivanje prve bolnice u Londonu, koja će se brinuti za napuštenu djecu. Poznati njemačko-engleski skladatelj Georg Friedrich Händel u to je ime organizirao koncert i bio samo jedna od slavnih osoba koja je već tada prepoznala važnost pružanja podrške takvoj vrsti projekta. Danas se unutar bolnice nalazi muzej, koji priča tužnu priču napuštene djece. Naoko slučajni predmeti, koji se nalaze na policama muzeja, teško da vam neće dodirnuti srce. Predmeti su svojevremeno pripali pojedinom djetetu prije nego što ga je napustila majka, a u bolnici su zadržani kao sredstvo identifikacije ako se ona ikada vrati.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više