Traži

365 žlica za 365 dana

365 žlica za 365 dana

Projekt "Daily Spoon"


Fotografija: Službena stranica Stiana Korntveda Ruuda

Na koliko je sve načina moguće dizajnirati neki predmet koji svakodnevno, bez previše razmišljanja, koristimo? Ako ste mladi norveški dizajner Stian Korntved Ruud, onda je brojka 365, koliko je drvenih žlica izrezbario u svom projektu "Daily Spoon"

Mladi norveški dizajner Stian Korntved Ruud prošlu je godinu u cijelosti proveo istražujući jedinstvene organske značajke drva, preispitujući suodnos njegove funkcionalnosti, estetskih kvaliteta i oblikovnih mogućnosti. Projekt je nazvao "Daily Spoon" u kojem je od različitih vrsta drva ručno izrezbario 365 žlica, svaki dan po jednu. Dizajner je sve žlice izradio na tradicionalan način, koristeći se vlastitim rukama i to kako bi se intimnije povezao s drvom i posvetio posebnu pažnju njegovim brojnim vrstama kojima se koristio jer, kao što je poznato, moderna industrijska proizvodnja podrazumijeva strojnu obradu na način na koji se ne ističe jedinstvena struktura i ljepota godova, a upravo je to bio jedan od ciljeva njegova projekta. 

"Prilikom korištenja ručnih alata moje ruke surađuju sa strukturom drva u procesu formiranja proizvoda. Na taj način jedinstvene karakteristike žlica potpuno dolaze do izražaja", kazao je Ruud. Rezultat njegova rada je bogata kolekcija ispunjena dobro promišljenim i kreativnim dizajnom koji naglašava sirovu ljepotu i toplinu drva, baš kao i majstorsku vještinu izrade koja neizmjerno poštuje prirodu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor