Search

4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Pierre Yovanovitch je dizajner s jasnim potpisom. Njegove interijere je lako prepoznati i na prvi pogled, odlikuje ih harmonija, no kada se bolje zagledate shvaćate da je ta ravnoteža dizajna stvorena neobičnom kombinacijom čudnih oblika bogatih tekstura. Ipak, on uvijek uspijeva da sve to pomiri do te mjere da interijeri zapravo djeluju jednostavno i minimalistički. Elegantno i profinjeno su odrednice kojima bismo mogli opisati većinu njegovih projekata, a također ih odlikuje i promišljena upotreba boja, i to najčešće iz palete pastelnih i prirodnih tonova. Prije nego što je otkrio svoj nevjerojatan talent za uređenje interijera dizajner je radio za modnu kuću Pierre Cardin za koju je kreirao muške kolekcije sve do 2000. godine. Nedugo poslije toga osnovao je svoju kompaniju Pierre Yovanovitch Architecture d’Intérieur.

Dokazao se kao ekspert za namještaj iz 20. stoljeća, a u svojim projektima najviše voli koristiti skandinavski i američki vintage namještaj koji znalački kombinira s komadima koje je sam dizajnirao. U središtu svakog njegovog projekta nalazi se suvremena umjetnost kao nit vodilja. Do sada se poigrao s različitim vrstama prostora od privatnih stanova, preko hotela i restorana, pa sve do dvorca iz 17. stoljeća smještenog u Provansi. S uživanjem pratimo dizajnerske bravure ovog Francuza srpskog porijekla, a u nastavku možete pronaći nama četiri omiljena interijera.

Villa Noailles

4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 1)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 2)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 3)

Yovanovitchje radio projekt gift shopa u art centru na jugu Francuske. Riječ je o vili koja potječe iz 1923. godine, projektirao ju je arhitekt Robert Mallet-Stevens, a posebna je i po fantastičnom vrtu za koji je bio odgovoran jermenski arhitekt Gabriel Guevrekian koji je raslinje postavio u tegle koje je potom rasporedio u geometrijsku shemu koja kombinira pink, plavu i žutu boju. I upravo je od toga dizajner interijera krenuo.  Naime, te boje i geometrija postale su osnova za dizajn novog dućana. Sve površine u prostoru obojene su u boju lososa, maslac žutu i boju breskve, dok su ponegdje korištene i jarke boje kao što su vatreno crvena i kobalt plava. Rezultat je eklektičan prostor koji pršti od energije.

Quinta da Côrte

4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 4)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 5)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 6)

Ovaj predivan maleni hotel u Portugalu izvana nalikuje mnogim okolnim kućama - obična bijela fasada ne govori previše, ali kada gosti kroče unutra otkrivaju čaroban svijet iz mašte genijalnog dizajnera. Ulazi se direktno u veliku, svjetlom ispunjenu, kuhinju u kojoj dominira dugački stol. Pri stvaranju atmosfere ovog prostora Yovanovitch je bio inspiriran vikendicom u Alpama koja je nekoć bila u vlasništvu njegove obitelji. Rezultat je osjećaj idilične nostalgije i opuštene sofisticiranosti. Kroz sitne nesavršenosti učinio je ovaj hotel zaista jedinstvenim. U spavaćim sobama zidovi su namjerno obrađeni nepravilno, a linije na kuhinjskom podu iscrtane su slobodnom rukom. U većini soba se nalaze marokanske ručno rađene prostirke od trske, ali i stolovi u apstraktnim oblicima koje je Yovanovitch dizajnirao s keramičarkom Armelle Benoist. U sobama su funkcionalni starinski telefoni, ali nema flat screen televizora. A svaka stara knjiga na polici u biblioteci je izabrana od strane samog dizajnera. Ovaj čovjek ništa ne prepušta slučaju.

Marignan Hotel

4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 7)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 8)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 9)

Prvi hotel koji je Yovanovitch opremio je hotel Marignan u pariškom osmom arondismanu. Radi se o 50 soba od kojih najluksuznije imaju terase s direktnim pogledom na Eiffelov toranj. Dizajner je bio zadužen za renovaciju kompletnog hotela, a najviše se razigrao u uređenju hotelskog restorana Lemon. Stil interijera se može opisati kao suvremeni luksuz u kombinaciji sa sedamdesetim godinama. Najupečatljiviji je crno bijeli pod u art deco stilu, uz koji se savršeno uklapa ogromna crvena sofa. U sobama se dizajner odlučio za vrlo reduciranu paletu boja, koja se skoro sastoji samo od različitih bež nijansi, kako bi interijer bio savršena podloga impresivnoj hotelskoj umjetničkoj kolekciji.

Darroze

4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 10)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 11)
4 čarobna interijera koje potpisuje dizajner Pierre Yovanovitch (фото 12)

Zidovi boje lososa,  namještaj zaobljenih linija i mural inspiriran kuhanjem odlikuju luksuzni restoran Darroze u Londonu, a za sve to je zaslužan upravo Yovanovitch. Kako bi obilježili desetu godinu rada restorana, angažirali su dizajnera i dali mu zadatak da "presvuče" prostor i da on izgleda rafinirano, ali ne pretjerano - stil koji njeguje i chefica kuhinje restorana Hélène Darroze. Francuskinja je ovjenčana Michelin zvjezdicama i njezinni specijaliteti su karakteristični pa je to bila polazna točka pri renoviranju koje je završeno prošle jeseni. Jednoličnost nijanse lososa dizajner je razbio crvenim detaljima u vidu plišanih jastučića i tepiha s resama. "Chef’s table" udaljen je samo nekoliko metara od kuhinje, a u ovoj novoj verziji radi se o stolu izrađenom od mramora boje breskve, dok je pod na kojem je postavljen stol prekriven sivim terrazzo pločicama. Sve je zaokruženo slikom na stropu koja je djelo francuskog umjetnika Rochegaussena.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više