Search

5 jednostavnih trikova kako pročistiti i osvježiti svoj životni prostor u novoj godini

5 jednostavnih trikova kako pročistiti i osvježiti svoj životni prostor u novoj godini

Nova godina - "novi" stan


Image: buro247.my,
Sarah Dorweiler

Iako je većina sklonija tzv. proljetnom čišćenju, mi smo više za opciju onog novogodišnjeg, po principu da novu godinu započnemo u pročišćenoj verziji životnog prostora...

Prirodno je i normalno skupljati uspomene i razne materijalne podsjetnike na pojedine trenutke iz života. No, sve to skupa ponekada zna otići u smjeru gomilanja raznih memorabilija koje nam nerijetko znaju "zatrpati" životni prostor, a kojih se pritom teško ili skoro nikada nismo spremni odreći. Bilo da je riječ o svečanoj odjevnoj kombinaciji s maturalne večere, šalici koju smo dobili na poklon od prve simpatije… No, kako godine prolaze, dođe trenutak kada bismo te sve stvari trebali samo arhivirati u glavi, a fizičke podsjetnike jednostavno ukloniti jer su došle neke druge ili jer nam jednostavno više ne znače toliko kao prije. Nema boljeg perioda u godini od početka nove godine za takvo reduciranje stvari, i pročišćavanja životnog prostora kada zapravo stari stan može postati "novi". Tim povodom vam u nastavku donosimo pet esencijalnih i jednostavnih trikova kako to zapravo učiniti…

1. Jeste li uopće koristili te stvari u posljednje vrijeme ili na njih obraćali pažnju?

Ako je vaš odgovor NE na postavljeno pitanje, onda je jasno da ste na te stvari zaboravili i da vam možda i nisu više toliko bitne. Vrlo je izgledno kako se to i u bliskoj budućnosti neće promijeniti. 

2. Vraćajte stvari uvijek na svoje mjesto

Ovo je vrlo jednostavno pravilo koje će vam u životnom prostoru uvijek osigurati red. Kada s korištenjem nečega završite, pobrinite se da tu stvar uvijek vratite na svoje mjesto. Tako ćete je uvijek pronaći, a i sve će biti na svom mjestu. 

5 jednostavnih trikova kako pročistiti i osvježiti svoj životni prostor u novoj godini (фото 1)

3. Zadržite samo one stvari koje vas uistinu vesele

Na poklon ste kroz godine dobili (ili sami kupili) primjerice niz T-shirteva koji vas podsjećaju na razne ljude i događaje. No, je li vas svaka ta majica jednako i danas veseli na nostalgičan način? Vjerojatno ne, pokušajte odvagati koja je prioritetna, a ostale proslijedite dalje jer vam realno ne trebaju, a i pitanje je kada ćete ih ikada odjenuti. U protivnom će samo stajati u vašem ormaru. 

4. Iskoristite kutije (za cipele) koje ste nagomilali s vremenom

Ne morate u svakoj od njih držati par obuće, iskoristite ih za nešto ipak malo konkretnije. Sortirajte pojedine stvari u njih, označite i organizirajte stvari koje su vam dosad po stanu stajale zasebno bez ikakvog reda i smisla. Očistit ćete razne površine, a ujedno grupirati i pohraniti stvari koje vam trebaju na jednom mjestu, a koje ne koristite svakodnevno. 

5. Dozvolite si samo jedan element ili ladicu koja će vam služiti za "svašta i ništa"

Svi kod kuće imamo onu jednu ladicu ili ormarić u kojem držimo sve i svašta - tzv. svaštaru u koju smo ubacili koncertne ulaznice, školjkice i kamenčiće koje smo skupili na nekoj plaži, privjeske od ključeva ili magnetiće s putovanja… Ako se baš nikako ne možete odreći tih sitnica, neke one budu pohranjene u samo jednom elementu, a ne u tri ili više takvih. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više