Search

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA

Vječni dizajn

Tekst: D.D.


Image: IKEA

Čovjek koji je osnovao IKEA-u u dobi od samo 17 godina, Ingvar Kamprad, preminuo je nedavno u 91. godini života, a iza sebe je ostavio police, sofe i stoliće koje obožavaju milijuni ljudi diljem svijeta...

U sedam desetljeća, koliko se Šveđanin nalazio na čelu tvrtke namještaja, nastale su neke od najpopularnijih polica za knjige i kaučeva koji se i dan danas nalaze u prodaji te izgledaju jednako moderno kao i u doba u kojem su nastali. Sve dizajnerske ideje odobravao je osnivač IKEA-e, a njegova je zasluga što u današnjim domovima možemo pronaći stvari koji izgledaju poput dizajnerskih, a koštaju i trostruko manje od njih. Pogledajte 5 komada namještaja kojih ne bi bilo da nije bilo Ingvara Kamprada.

Stolić Lövet (1956.)

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA (фото 1)

Iza tronožnog stolića u obliku lista iz 60-ih godina krije se zanimljiva priča. Navodno ga dizajner Gillis Lundgren nije mogao smjestiti u prtljažnik automobila, pa da bi ga lakše transportirao odrezao je drvene nogice, koje je, kad stigne na odredište, planirao vratiti. Kampardu se ideja stolića koji se može sklapati toliko svidjela da je angažirao dizajnerski tim da ih razvije slične modele, a 2013. godine stolić se ponovno pojavio u ponudi IKEA-e pod nazivom Lövebacken.

Sustav Ivar (1968.)

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA (фото 2)

Modularni drveni sustav od kojeg nastaju police svih visina i širina za urede, dnevne boravke ili pak, kuhinje, nastao je krajem šezdesetih. Sustav izrađen od borovine koji se može u potpunosti personalizirati po potrebama korisnika ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja.

Fotelja Poem (1976.)

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA (фото 3)

Iako je danas znamo pod nazivom Poäng, fleksibilna fotelja postoji već preko 40 godina, a njezin se dizajn od tada nije mijenjalo. Ono što je osvježeno u dizajnu japanskog produkt dizajnera Noboru Nakamura, koji je u švedskim interijerima iz sedamdesetih pronašao inspiraciju je materijal, pa se sada osim verzije od tkanine može kupiti i ona od kože. Jastuci ergonomske fotelja nekad su bili smješteni na okvir od željeza, koji je danas zamijenila šperploča.

Polica za knjige Billy (1978.)

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA (фото 4)

Glavni aduti police za knjige jednostavnog dizajna su praktičnost i multifunkcionalnost, a nije naodmet ni činjenica da zbog tankih stranica ne zauzima previše prostora pa se može smjestiti i u stanove s manjkom kvadrata. Osim što nije glomazna, u potpunosti je prilagodljiva potrebama kućanstva - police se mogu smjestiti na različite visine, dodati se mogu i staklena vratašca, a kupiti se može u nekoliko veličina te boja. Osmislio ju je, također, Gillis Lundgren, a do sad je prodano više od 60 milijuna ovih polica diljem svijeta.

Sofa Klippan (1980.)

5 komada namještaja koji postoje zahvaljujući osnivaču kuće IKEA (фото 5)

Kultni dizajn postoji čak i u smanjenoj verziji za kućne ljubimce što svjedoči popularnosti ove sofe. Dvosjed i trosjed pristupačne cijene mogu se kupiti s jednobojnim navlakama ili u onima sa šarenim uzorcima. Udobnosti sofe pridonosi i širina pa se u nju može lagano zavaliti. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više