Search

Alejandro Aravena je dobitnik Pritzkerove nagrade

Alejandro Aravena je dobitnik Pritzkerove nagrade

Prvi Čileanac


Image: Designboom,
Elemental Chile

Najprestižnija arhitektonska nagrada ove je godine otišla u ruke Čileanca Alejandra Aravene, arhitekta koji u svom radu kombinira estetski dizajn s javnom namjenom

Alejandro Aravena laureat je 41. Pritzkerove nagrade, najuglednije nagrade na području arhitekture. On je prvi Čileanac i četvrti dobitnik iz Latinske Amerike. Četrdesetosmogodišnji izvršni direktor arhitektonske tvrtke Elemental, čije se sjedište nalazi u Santiagu, poznat je po dizajniranju energetski učinovitih zgrada koje su projektirane u skladu s lokalnom klimom i promjenama godišnjih doba. Tlocrti Araveninih zdanja pažljivo su osmišljeni i orijentirani tako da interijeri u što većoj mjeri obiluju prirodnom svjetlošću. Njegova je filozofija najbolje predstavljena u jednom od recentnijih radova – UC Inovacijskom centru u sklopu Katoličkog sveučilišta u Čileu (Universidad Catolica de Chile). 

Od budućih projekata studija Elemental spominje se projekt socijalnog stanovanja u čijoj je osnovi ideja da budući stanari, koji su uglavnom slabije platežne moći, mogu prema svojoj zamisli urediti kuću i njezinu unutrašnjost, a da pritom ne trebaju potrošiti sav kapital na samu nekretninu.

Alejandro Aravena je dobitnik Pritzkerove nagrade (фото 1)

Iz Zaklade Hyatt, generalnog sponzora Pritzkerove nagrade, kazali su kako je arhitektura Alejandra Aravene od posebne važnosti jer ljudima slabijeg imovinskog stanja pruža mogućnost dostojanstvenog stanovanja; njegovi su radovi redom svi energetski učinkoviti i projektirani na način da podnesu bilo kakve prirodne nepogode, inovativne su i inspirativne i, što je najvažnije, dokazuju kako arhitektura može poboljšati ljudsku svakodnevicu.

Službena dodjela Pritzkerove nagrade za 2016. održat će se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 4. travnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više