Search

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu

Bar Basquiat


Image: Studio Modijefsky

U multikulturalnoj četvrti na istoku Amsterdama krajem prošle godine otvorio se novi cool bar. Iako svi znamo da Amsterdam obiluje zanimljivim i originalnim mjestima, ovaj se bar među njima posebno istaknuo i to uglavnom zahvaljujući činjenici što je inspiriran legendarnim američkim umjetnikom, Jean-Michelom Basquiatom

Bar Basquiat potpisuje nizozemski studio Modijefsky koji je novo atraktivno mjesto za druženje u amsterdamskoj četvrti Amsterdam-Oost, prepunoj malih dućana i zanimljivih tržnica, projektirao inspiriravši se jednim od najistaknutijih američkih umjetnika 20. stoljeća, pjesnikom i slikarom – Jean-Michelom Basquiatom. Urbana atmosfera istočnog Amsterdama poslužila je kao savršena scena za umjetničku viziju i originalne ideje Jean-Michela Basquiata koje su ugrađene u koncept novog bara. Basquiatovo stvaralaštvo odlikuje suprotstavljanje boja, teksta i skica koje su međusobno isprepletene zajedno s isječcima iz knjiga i riječima pjesama izravno povezanim s Basquiatovim načinom života, iskustvima i osjećajima. Sve je to odraženo u interijeru, eksterijeru i grafičkom rješenju bara, upotrebi materijala koji su u maniri kolaža spojeni u smislenu cjelinu koja predstavlja interpretaciju umjetnikova rada.  

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 1)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 2)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 3)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 4)

Metalne kutije s policama na kojima su smještene razne boce svojom mrežastom strukturom suprotstavljaju se velikim sirovim šperpločama i betonskom zidu s neuredno poprskanom bojom, što ovom baru daju poseban underground štih pa imate dojam da se nalazite u nekom opskurnom cool klubu. S druge strane, pastelna ružičasta oko šanka, crveni podovi, vintage stolci i zanimljiva rasvjeta u obliku neonskih cijevi tu su kako bi unijeli atmosferu tipične američke zalogajnice. Bar je podijeljen na nekoliko zona, što je istaknuto i upotrebom drugačijih materijala, baš po uzoru na Basquiatovu eklektiku. Tako bar ima svojevrsnu dnevnu zonu u kojoj se pije kava, a od materijala prevladava namještaj od pluta i u prostor je smješten zanimljiv neonski natpis "Keep frozen" koji se izravno referira na Basquiatov tanjur "Keep frozen plate", a cijeli interijer odrađen je u smjeru koji otkriva i komercijalnu prošlost prostora koji je nekoć bio supermarket pa se na taj način studio Modijefsky poigrao s kolažnom tehnikom i u samom konceptu bara. I upravo bi odvažna i originalna ideja, obogaćena umjetničkim duhom Jean-Michela Basquiata, trebala privući uvijek znatiželjnu publiku Amsterdama i njegovih brojnih posjetitelja. 

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 5)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 6)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 7)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 8)

Amsterdam dobio bar posvećen legendarnom Jean-Michelu Basquiatu (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više