Traži

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu

Moć minimalizma i toplina doma


Fotografija: João Morgado

Santa Terasa, tako se zove kuća PF arhitektonskog studija koja svojim fantastičnim minimalizmom pomiče granice jednostavnog i jedinstvenog doma u Portu...

Porto je smješten na rijeci Douro u sjevernoj portugalskoj regiji Norte. Poznat je po gustom i slatkastom istoimenom vinu koje se proizvodi u vinskim podrumima, ali i dugoj povijesti. Iako je grad ukrašen raskošnim motivima, ovaj se arhitektonski studio usudio ogoliti ljepote Porta i pokazati svu raskoš minimalizma. Iako će možda nekima ovaj dom djelovati hladan i prazan, on je ispunjen stilom i modernim dizajnom na svakom koraku.

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 1)

Topli tonovi spomenutih zidova usadili su u ovaj dom sigurnost, a svaki detalj ispričat će svoju priču u pomno isplaniranom prostoru. Zdanje koje je pretvoreno u moderni dom datira iz 19. stoljeća i nalazi se u samom srcu Porta, a kako kaže tim arhitekata, ova kuća ima zadatak pomladiti staru jezgru i približiti ju svijetu na više razina. Otvoreni plan snaga je ovog zdanja, a postignut je tako što su koristili svaki kutak zgrade tako da grede povezuju svaki kat i polukat, a rušenjem zidova dobili su na veličini i prostranosti pojedinih prostorija. Svaku sobu krasi čisti minimalizam, ali i funkcionalni komadi namještaja poznatih portugalskih dizajnera.

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 2)

Na takav način, u prvi plan se dovodi gradska kultura života i regenerira se urbana scena u prozračnim prostorijama koje ispunjava dnevna svjetlost. Arhitekti su se poigrali i oblim kutevima te ih doveli u susret s oštrim gredama i oblicima namještaja, koji su kao kontrast tradiciji odigrali ulogu lidera u postavljanju standarda prostora, koji ujedno diktira minimalizam i jednostavnost. Ovo je primjer kako se može odskakati od prošlosti, ali ju i na jedan sofisticiran način predstaviti na moderan način.

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 3)

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 4)

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 5)

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 6)

Apsolutna dominacija minimalizma u povijesnom gradu (фото 7)

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor