Search

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji

Tekst: Ana Dukić

Biti arhitekt oduvijek je za mnoge predstavljalo prestižno zanimanje, ispunjeno kreativom i upornim radom. Ako se još uvijek niste susreli sa sarajevskim studijem Fo4a Architecture, o kojem smo već pisali, sada je pravo vrijeme za to. Za oko nam je zapeo njihov posljednji projekt, interijer za restoran Barolo, a tim povodom smo razgovarali s Arminom Mešićem koji nam je otkrio kako ide njegov kreativni proces te što sve čini svakodnevicu jednog arhitekta.

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 1)

Kako započinje vaš kreativni proces?

Upoznavanjem klijenta i samog projektnog zadatka dobijemo određene smjernice koje pokušavamo ispoštovati. Na svaki projekt gledamo kao novi početak i to nas drži "svježim" u procesu kreiranja. Često nas inspirira lokacija, ambijent, iako radimo s jako zanimljivim klijentima tako da nas i oni inspiriraju. Kao takav jedan primjer mogu navesti kako upravo privodimo kraju projekt kuće za klijenta koji je posvećen "bushido" načinu zivota. Samim tim kuću smo projektirali kao modernu funkcionalnu japansku kuću koja odlično komunicira s prirodom.

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 2)
Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 3)

Što karakterizira vaš studio Fo4a?

Rekao bih da je Fo4a (čita se "fora") projektni studio koji se nastoji fokusirati na čovjeka u samom odnosu, a onda i u projektiranju. U današnjem vremenu je evidentno da se udaljavamo jedni od drugih i mišljenja sam da nas arhitektura treba zbližiti i učiniti da se osjećamo dobro u svakom smislu te riječi. Arhitektonski prostori izravno utječu na ljudske emocije tako da ugodan arhitektonski prostor pomaže u prirodnom procesu ozdravljenja. Pokušavamo prostore učiniti takvima da komuniciraju s krajnjim korisnikom kroz svih 5 čula (vid, dodir, miris, okus i sluh).

Pri kreiranju interijera za restoran Barolo, koja vam je bila misao vodilja?

Vjerojatno se ponavljam često s rečenicom koja glasi : “Kakav ti je investitor, takav ti je projekt”. U ovom slučaju smo imali usku suradnju s partnerima restorana “Barolo” i zadovoljni smo urađenim. Često imamo dodatnu motivaciju i “push” efekt kod projekata – ovdje je bio takav slučaj gdje smo radili po nekoliko varijanti rješenja u interijeru. Restoran od 350m2 se nalazi u mjestu Jelah u blizini Tešnja i predstavlja prvi premium restoran u ovom dijelu BiH.

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 4)
Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 5)
Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 6)

U ovom slučaju najvažniji nam je bio ambijent interijera koji je trebao proizvesti jake emocije posjetitelja i postaviti nove standarde doživljaja prostora - mislim da smo uspjeli u tome. Volio bih se ovom prilikom zahvaliti svim izvođačima radova koji su sudjelovali na ovom projektu.

Što ovaj projekt čini drugačijim od vaših dosadašnjih projekata?

Sloboda u kreativnom procesu koju smo imali na ovom projektu. Uvijek vezani za investitora, uz nekoliko ponuđenih rješenja, preboljeli Coronu, intenzivne odnose i interijer koji nikog ne ostavlja ravnodušnim – tako bih opisao rad i rezultat Premium restorana Barolo.

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 7)
Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 8)

Što po vašem po mišljenju čini dobrog arhitekta? Poznavanje same srži profesije ili osluškivanje tržišta?

Koja god struka da je u pitanju, bitno je osluškivati tržište. Ali samo poznavanje tržišta nije dovoljno u današnje vrijeme, kada svjedočimo hiperprodukciji svih zanimanja. Morate naci način da se izdvojite, da nađete mjesto za sebe na tržištu i tu je pored poznavanja srži vaše profesije, korisno i poznavanje soft skills vještina, menadžmenta, a ponajviše psihologije. Da biste razumjeli želje klijenta i to pretočili u projekt morate razumjeti ljude, njihov način razmišljanja.

Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 9)
Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 10)
Arhitekt Armin Mešić i njegov studio uređuju genijalne interijere u regiji (фото 11)

Bez čega ne možete zamisliti život i otkud crpite inspiraciju za svoj rad?

Inspiriraju me ljudi i njihova energija. Trudim se biti okružen pozitivnim ljudima i vjerujem da za pozitivan ishod u svakom projektu pa i “životnom” morate imati pozitivnu energiju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više