Search

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer

Tekst: D.D.


Image: Privatni album

Što kad se jedan mladi kreativac nađe pred zidom i ono što želi ne može nabaviti? Odgovor na to ima Milan Stanić, arhitekt koji je prije tri godine osnovao vlasiti brend u kojem se bavi produkt dizajnom, pod nazivom Milan Stanic Design. Ideja je bila stvoriti nešto što je potpuno drugačije od onoga što se nalazi  u ponudi, kada je riječ o sferi arhitekture i dizajna interijera uopće.

Naime, Stanić se našao pred izazovom da na jednom projektu osigura komad koji bi se uklopio u jedan impozantni blagovaonski stol s granitnom pločom. Iako se zadatak na prvu i nije činio tako težak, nakon duge potrage, što na Internetu, što uživo, nije uspio naići na ništa što bi odgovaralo. I tada se javio njegov umjetnički, stvaralački dio te je arhitekt odlučio napraviti nešto svoje. 

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 1)

"Uzeo sam sav materijal koji mi treba i krenuo s radom. Na kraju je ispalo da je ta betonska posuda potpuno odgovarala upravo tom interijeru. Moji su klijenti bili zadovoljni, a ja oduševljen time što je tog trenutka nešto iz mene zaživjelo, potpuno novo i nepoznato! Ukratko, nikad neću zaboraviti listopad 2017. godine", izjavio je dizajner.

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 2)
Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 3)

Gledajući retrospektivno, kada se osvrne na sve što je brend od tada predstavio, kaže, prožme ga jeza, ali ne ona negativna, već pozitivna, od uzbuđenja koliko je napredovao. "Naučio sam da biti samokritičan i otvoren za sugestije i suradnje pa baš zato mislim da moj brend ima posebnu vrijednost", tvrdi. 

A ono po čemu se još srpski brend ističe je materijal koji se koristi, a to je - beton. Iako ga na prvu ne smještamo u interijere, istina je da se može uklopiti baš u svaki, a to dokazuju i posude koje se izrađuju pod nazivom brenda. Beton je po svojem sastavu jako porozan materijal i mora se upotpuniti kako bi se postigla što bolja kvaliteta. Zato se dodaju posebni kemijski stabilizatori, ubrzivači, a i supstance koje doprinose volumenu, odnosno zapremini proizvoda dok smanjuju težinu - upravo su zato proizvodi brenda lakši od onog što biste očekivali kad čujete betonska posuda.

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 4)

A zašto baš posude? Posude su arhitektonski element, ističe osnivač brenda, koji se danas koristi u velikoj mjeri u sređivanju interijera. Obogaćuju prostor, dio ili jedan komad namještaja i svi se arhitektonski elementi mogu upotpuniti njihovim prisustvom.

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 5)
Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 6)

No, nisu samo stali na posudama koje dekorativno oplemenjuju prostor, već brend nudi i mali komadni namještaj kao što su stolići za dnevni boravak i noćni ormarići. Također, ovog proljeća, predstavljena je i kolekcija za kućne ljubimce - posude za mačke i pse, i to nekoliko različitih modela. Uz kolekcije koje se svako toliko predstavljaju, nude se i limited edition serije, a valja naglasiti i da je sve ručni rad te se posude i oslikavaju ručno, s puno ljubavi i ambicije da se svide onima koji će ih koristiti. 

Arhitekt Milan Stanić izrađuje komade od betona koji se uklapaju u svaki interijer (фото 7)

"Na kraju krajeva, ovo je primijenjeni industrijski dizajn, stvoren da se svidi klijentima", kaže Stanić, čiji je brend prisutan i na švedskom, norveškom i danskom tržištu. Čini se kako mu ideja ne nedostaje, a sa svakodnevnim ulaganjima u brend, upotpunjavanjem kvalitete te istraživanjem u polju interesa klijenata, ne može ići u drugom smjeru nego samo naprijed.

Leave a comment

više