Search

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom

"Sporedni" segment grada Olimpijskih igara


Image: buro247.ru

Grad koji je postao dom ovogodišnjih Olimpijskih igara krije u sebi jednu drugu iznimnu domenu, a riječ je o njegovim impozantnim arhitektonskim zdanjima

Svaki svjetski grad uz sebe veže i svoju prepoznatljivu arhitekturu koja mu na neki način osigurava i osebujan karakter. Spoj različitih uzoraka, arhitektonskih izričaja, modernog značaja, pa i klimatskih uvjeta… samo su neki od elementa koji ovise o samoj finalnoj konstrukciji i izgledu. No, Rio de Janeiro je ipak malo posebniji grad, onaj u kojem se od arhitekture mogu zaista vidjeti i doživjeti različiti izričaji gradnje i stila. Utjecaji tropske klime i bogate vegetacije isto su tako djelomično pridonijeli stvaranju ovih značajnih arhitektonska zdanja Rio de Janeira, a mi vam donosimo njih osam koja su zaista ovaj velebni grad obilježila na akcentan način.

 

The Niterói Contemporary Art Museum (arhitekt Oscar Niemeyer)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 1)

Objekt je ovo koji će mnogi najviše pamtiti po reviji Louisa Vuittona. Iako zgrada sama po sebi nije bila posve pripremljena za spomenuto, sam vodeni efekt i dugačak crveni tepih učinili su svoje kako bi ulazak u kompleks djelovao već u samom startu impresivno. Inače, na tri kata ovog muzeja nalaze se veličanstvene kolekcije djela moderne umjetnosti iz raznih dijelova svijeta.

Palača Gustavo Capanema (arhitekt Lucio Costa)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 2)

Projektirana je kao poslovna zgrada vlade u centru grada i bila je to prva takva modernistička zgrada javne namjene u Americi. Nadgledao ju je maestro moderne arhitekture Le Corbusier. Riječ je o objektu koji je podignut tri metra iznad tla. Na glavnoj fasadi su ugrađeni suncobrani kao krute mreža, dok plave i bijele pločice čine zidne murale. U sklopu se nalazi i tropski vrt, a zgrada je postala i Ministarstvo obrazovanja i zdravlja.

Metropolitan Cathedral of Saint Sebastian (arhitekt Edgar Fonseca)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 3)

Piramidalni oblik katoličke katedrale San Sebastian uzdiže se u visinu od 75 metara u centralnom dijelu. Arhitekt je želio reinterpretirati drevnu arhitekturu Maya kao betonski monolit prekriven rešetkastim uzorkom. U samoj unutrašnjosti su četiri raznobojna vitraja, ima oko 5.000 sjedećih mjesta raspoređenih koncentrično oko oltara. Objekt je ovo koji je zamijenio katedralu iz 18. stoljeća i postala je ujedno sjedište nadbiskupije.

Prefeito Mendes de Moraes Residential kompleks (arhitekt Affonso Eduardo Reidy)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 4)

Riječ je o kompleksu koji je nastao u periodu od 1948. do 1958. godine čija je namjena bila stambenog tipa za socijalno ugrožene. Danas je objekt napušten, ostalo je svega nekoliko stanovnika, jedino je škola koja je ujedno dio ovog kompleksa, nedavno renovirana i u pogonu.

Casa das Canoas (arhitekt Oscar Niemeyer)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 5)

Rezidencija je ovo koju je arhitekt projektirao za sebe i svoju obitelj ranih 50-ih godina. Riječ je o objektu koji se sjajno stopio u sam okoliš koji je pritom nedirnut, a naglasak objekta je na staklu u bujnoj vegetaciji. I bazen koji je tu igra značajnu ulogu u smislu slobode i mira koji se ovdje njeguje prije svega u skladu sa samom arhitekturom.

Promenada Copacabana (arhitekt Roberto Burle Marx)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 6)

Duga čak četiri kilometra, poznata šetnica uz plažu Copacabanu jedno je od najbitnijih točaka Rio de Janeira, 70-ih godina je revitalizirana, a karakteriziraju je tzv. geometrijski valovi u kombinaciji sivo-bijelih uzoraka koji se referiraju na samu pješčanu plažu i morske valove u neposrednoj blizini.

Muzej suvremene umjetnosti Rio de Janeiro (arhitekt Affonso Eduardo Reidy)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 7)

Muzej suvremene umjetnosti projektirao je Affonso Eduardo Reidy, a izgrađen je 1953. godine. Zgrada je u biti kombinacija materijala - s jedne strane je betonska, dok je druga strana u biti metal. To bi trebalo predstavljati i suprotstavljene strane umjetnost, a ujedno je i simbol za vrstu umjetnosti implementiranu u muzeju. Iako je zgrada pretrpjela požar 1972. godine, umjetnička djela su spašena kao i prvotna namjena objekta.

Instituto Moreira Salles (arhitekt Olavo Redig de Campos)

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 8)

Kompleks je ovo koji je izvorno bio namijenjen za stanovanje obitelji diplomata. Mjesto je to u kojem su planirane mnoge raskošne zabave i eventi. Objekt je trapeznog oblika čiji je centralni dio kuće okružen staklenim stijena. Danas je objekt u funkciji prostora za razne domaće izložbe i boemska događanja, što se kosi s izvornom namjenom, ali mnogi smatraju da je to i puno bolja opcija.

Arhitektonska turneja Rio de Janeirom (фото 9)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više