Search

Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima

Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima

Iza kojih stoji umjetnik Felice Varini


Image: buro247.ru

Grafitersko djelo umjetnika Felicea Varinija koje je osvanulo na zgradi La Cité Radieuse čuvenog arhitekta Le Corbusiera, izazvalo je podijeljene reakcije javnosti

Kada je riječ o grafitima, tema je to oko koje se nekako uvijek "lome koplja" - umjetnička djela ili ne, nastala legalno na javim površinama ili ne... reakcije su podijeljene. No, posebnu pažnju i negodovanje privuklo je grafitersko djelo koje je nedavno osvanulo na arhitektonskom objektu čuvenog arhitekta Le Corbusiera. Jer ipak, Le Corbusier, inače pravim imenom Charles-Édouard Jeanneret-Gris bio je čuveni francuski arhitekt švicarskog porijekla. Danas pak zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i spisatelj, koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu, a primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza, te novih građevnih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevnim formama.

Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima (фото 1) 
I baš nedavno UNESCO je njegovih 17 projekata dodao na Listu svjetske baštine, pa je upravo prvo spomenuto bio veliki šok, ali i oduševljenje svim posjetiteljima njegove čuvene La Cité Radieuse u francuskom Marseilleu. Naime, upravo ta građevina je u novoj "izvedbi" osvanula u nasumično prošaranim crvenim i žutim grafiterskim prugama. Za to je pak zaslužan švicarski umjetnik Felice Varini s pariškom adresom, a mnogi već sad komentiraju kako taj pothvat baš i nema nekog prevelikog smisla, ali da je itekako izazvao reakcije. Inače, u svojoj 40-godišnjoj karijeri Varni je grafitima ukrasio razne vlakove, gradske trgove, ali i Grand Palais te ističe kako njegov crtački opus nije bazirani na povijesti ili umjetnosti, a za svoj posljednji aktualni uradak kaže kako je riječ o svojevrsnoj "slici" koja kao da je nastala u Photoshopu. Inače, ovaj njegov rad bit će ipak uklonjen, i to u listopadu ove godine. 
Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima (фото 2)Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima (фото 3)Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima (фото 4)Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima (фото 5)Arhitektonsko djelo Le Corbusiera prekriveno grafitima (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više