Search

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću

Ostavlja bez teksta

Tekst: L.L.


Image: Ikuya Sasaki,
yoshichikatakagi.com

Suvremena dizajnerska rješenja često prelaze granice onoga na što smo navikli te nas potom iznenađuju na nekim sasvim novim razinama. Upravo smo takav dojam dobili i gledajući fotografije jedne od zanimljivijih kuća na koje smo u posljednje vrijeme naišli.

Osim asimetričnog krova koji već sam po sebi daje dozu posebnosti cijelom projektu i koji je karakterističan za Hokkaido otok, ono što nas je posve oduševilo i što se jednostavno ne može ne vidjeti jest prozirna fasada. Kuća koja nosi naziv Deformed Roofs of Furano, naime, nalazi se na japanskom otoku Hokkaido, a već jedan pogled na ideju koja iza iste stoji natjerat će vas da ovaj dizajn baš nikada ne zaboravite.

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću (фото 1)

Riječ je o kući iz 1974. godine koja je nedavno doživjela temeljitu renovaciju, a za istu je bio zadužen arhitektonski studio Yoshichika Takagi + Associates. Dramatična u punom smislu te riječi, osim više nego zanimljive unutrašnjosti, kuća je okružena i spektakularnom prirodom te pogledom koji promatraču dopušta da uživa u pejzažu čitavog gradića Furano, u kojem se ista i nalazi.

Kako bi dobili ovakav, finalni izgled kuće koja ostavlja bez riječi, s iste su maknuti zidovi te je ostala samo drvena konstrukcija na koju su zatim dodane metalne ploče, a vanjski zidovi zamijenjeni su pak prozirnim plastičnim pločama. Tako cijeli objekt podsjeća na staklenik u kojem baš uvijek ima dovoljno svjetlosti i sunca.

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću (фото 2)

Što se unutrašnjosti tiče, ova kuća i u tom je pogledu sve samo ne obična. Po ulasku dočekat će vas jednostavne, minimalističke stepenice koje zatim vode na prvi kat gdje se nalaze dječje sobe, manja kuhinja i blagovaonica te soba za opuštanje s tatamijem. Kat više nalazi se velika kuhinja s otvorenim prostorom za uživanje u doručku, a na trećem katu nalaze se spavaće sobe.

Dizajn kuće osmišljen je tako da u prvi stan stavlja gole drvene grede te cijelom projektu daje dozu minimalizma te rustikalnosti. Velik dio predmeta za svakodnevnu upotrebu tako je, kako bi se zadržala doza privatnosti, spremljen iza brojnih kliznih vrata.

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću (фото 3)

 

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću (фото 4)

 

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću (фото 5)

 

Asimetričan krov i prozirna fasada i najobičniji dizajn pretvaraju u remek djelo, pronašli smo jednu takvu kuću (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više