Search

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine

Iskorak u projektiranju plivališta u Zagrebu


Na Sveticama, kultnoj zagrebačkoj sportskoj lokaciji, prošle godine dovršeno je izuzetno arhitektonsko ostvarenje - Bazenski kompleks Svetice, arhitekata Vjere Bakić i Matthiasa Kulstrunka. Nedavno su dobili važno priznanje struke, a jasno je i zašto...

"Bazenski kompleks Svetice emanira suvremenu afirmaciju i kontekstualizaciju jedne od najstarijih zagrebačkih sportskih lokacija. Arhitekti svoj disciplinirani arhitektonski narativ vješto upisuju u prostor starajući pri tome afirmativni i suvremeni urbani ambijent. Jasnim autorskim rukopisom i inženjerskom disciplinom racionalno i sofisticirano manipuliraju arhitektonskim elementima s krajnjim ciljem u kojem su program, kontekst, konstruktivni izričaj i konceptualna integracija tehničkih aspekata dio iste zamisli. Sustavni i integralni pristup projektiranju bazenske dvorane ostvaruje lakoću i kompleksnost ovog jedinstvenog arhitektonskog ostvarenja." obrazloženje je stručnog savjeta koje je nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2016. godini prije nekoliko dana dodijelilo Vjeri Bakić i Matthiasu Kulstrunku (Studio Plazma) za Bazenski kompleks Svetice.

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 1)

Naime, na istočnom ulazu u Zagreb, na jednoj od najstarijih sportskih lokacija u gradu, 2016. godine otvorena je zgrada Bazenskog kompleksa Svetice. Nastala je u direktnom dijalogu s Maksimirskom šumom te zatečenim prirodnim ambijentom sportskog parka. U bazenskoj dvorani se tako nalaze olimpijski bazen 50×25 m te bazen za rasplivavanje i rehabilitaciju 25 x 13.7 m. Bazenski kompleks sadrži i mali bazen, za učenje plivanja 8 x 6 metara, vodeno igralište te prostor wellnessa s toplim i hladnim bazenom, i vanjskim drvenim atrijem.

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 2)

Središnji prostor bazenske dvorane ograđen je s istoka i zapada masivnim longitudinalnim servisnim traktovima, dužine 120m i natkriven filigranskom bijelom čeličnom konstrukcijom. Osvjetljenje dvorane je bazilikalno, te je vizualno staklenom opnom otvorena prema okolnoj prirodi i sportskim borilištima. Površine uzdužnih zidova bazenske dvorane obložene su prefabriciranim betonskim elementima s agregatom dravskog šljunka na površini, koji se nepromijenjeni nastavljaju iz eksterijera u interijer. Osjećaj plivanja u bazenskoj dvorani je kao u vanjskom prostoru, samo natkrivenom. Na krovnim terasama tako formiranih servisnih traktova nalaze se sportska igrališta malog nogometa, badmintona, odbojke na pijesku te uzdignute drvene palube i sunčališta za korisnike bazena.

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 3)

"Bijela boja zajedno sa svjetlom potpuno dematerijalizira nosače rešetkaste konstrukcije i daje dojam lakoće kristaličnoj prizmi dvorane. Tako vizualni fokusi prostora ostaju plavi tonovi vode, promjenjive nijanse okolnih krošnji i prigušene boje riječnog šljunka po zidovima. Nasuprot tome teška masivna konstrukcija bočnih betonskih zidova izvana stvara monumentalnu bazu, a u unutrašnjosti formira longitudinalne prostore servisnog dijela, definirane ogoljenom konstrukcijom uzdužnih betonskih zidova s površinom od pjeskarenog betona." objašnjavaju nam Vjera i Matthias.

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 4)

Ističu i kako je doživljaj objekta na taktilnoj razini kroz različite pojavnosti betonskih površina (pran, pjeskaren, brušen) s kojima ljudi u bazenu dolaze u neposredni doticaj, te da je on gotovo važniji od vizualnog. U suprotnosti s veličinom i bjelinom bazenske dvorane, površine prostora malog mjerila (garderobe, tuševi, prostorije wellnessa...) obojene su monokromatskim intenzivnim bojama. Zajedno u kontrastnom skladu, tvore atemporalnu monumentalnost i elementarnu jednostavnost ove kuće suvremenog doba. Pa, ako vam je trebao razlog više da ovo ljeto provedete možda ovdje - na Sveticama, upravo ste ga dobili.

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 5)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 6)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 7)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 8)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 9)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 10)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 11)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 12)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 13)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 14)

Bazenski kompleks Svetice uistinu je obilježio hrvatsku arhitekturu 2016. godine (фото 15)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više