Search

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera

Od Rimljana do tvorničke proizvodnje namještaja 70-ih i današnjih luksuznih komada

Tekst: Željka Zrnić


Image: Matej Jurčević,
Pinterest

Sve dobre stvari u Italiji uglavnom su započele s Rimljanima. Odnosno, talijanski namještaj zapravo je započeo sa starim Grcima čiji su dizajn, majstori Starog Rima prilagodili svojim potrebama. Pod ruševinama Pompeja i Herkulaneja sačuvan je namještaj od bronce i drveta, dok slike i reljefi otkrivaju kako su neki svoj status iskazivali i detaljima od metala, slonovače i kornjačevine. Neumjerene gurmanske i hedonističke gozbe, praćene obiljem voća i potocima vina, odvijale su se na stolovima od drveta citrusa s kamenim i mramornim pločama. Kako svakoj gozbi dođe kraj, tako je i Rimsko carstvo proglasilo svoj fajrunt, a namještaj je postajao sve jednostavniji i utilitarniji.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 1)

Na svjetsku pozornicu izlazi Srednji vijek kada namještaj postaje kao i većina toga u mračnom dobu - mračan, masivan i težak te kao takav ostaje narednih gotovo tisuću godina, sve dok renesansa nije probudila nostalgična sjećanja na antičke ideale. 

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 2)

Renesansa i prosvjetiteljske struje diljem Europe rezultirale povećanjem pismenosti, koja vodi do potrebe za novim komadima poput pisaćeg stola, pa se počinju dizajnirati i izrađivati stolovi upravo za tu namjenu. Talijanska renesansa postala je europski ideal. U doba baroka i rokokoa, Europom dominira bogata francuska dekadencija, dok se Talijani idalje drže strogih geometrijskih ideala u obliku neoklasičnog stila kojeg nadopunjuju orijentalnim ornamentima, poput minucioznih intarzija slonove kosti u namještaj od drveta oraha ili ebanovine.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 3)
Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 4)
Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 5)

Gio Ponti i njegova lounge stolica Molteni te luster od Murano stakla

Kročimo u 20. stoljeće gdje se događaju velike promjene i rađaju neki od najznačajnijih ljudi za talijanski dizajn, koji su svojim djelovanjem oblikovali svijet onakvim kakvim ga vidimo i danas. Početkom stoljeća, talijanski se dizajn pomalo gubio između klasične elegancije i novih avangardnih struja, ne uspijevajući pritom napraviti značajnije kreativne iskorake. Italija je nakon Prvog svjetskog rata, doživjela je svojevrsnu izolaciju, što je, ako ništa drugo,  pogodovalo talijanskim umjetnicima i dizajnerima, da u izolaciji odbace trenutna europska strujanja i okrenu se stvaranju autentičnog, novog talijanskog stila. Kako politički turbulentna vremena uvijek zamute mirnu vodu, tako su se počeli javljati brojni profašistički stilovi poput "Novecento Italiano" stila ili futurizma, ali upravo i njihove protuteže kao što je pokret "Corrente". Sve to iznjedrilo je neka nova razmišljanja i poglede među kojima se ističe milanski arhitekt, dizajner, umjetnik i pisac Gio Ponti, koji je svojim radom i djelovanjem oblikovao 20. stoljeće.

Formalno obrazovan kao arhitekt, Ponti je samouk u oblikovanju keramike, proizvoda od stakla i namještaja. Njegov rad obilježavali su ekspresivnost, zaigranost i čistoća u kombinaciji s vrhunskom izradom. Osnovao je "Domus", jedan od najprestižnijih svjetskih časopisa za dizajn i arhitekturu koji je aktualan i danas, čiji je urednik ostao do svoje smrti.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 6)

Neki od njegovih najpoznatijih radova su ultra lagana i elegantna stolica, kako joj i ime kaže "Superleggiera" iz 1957. godine, koju je i dječačić mogao podići malim prstom ruke.

Prepoznat ćete i šarene lustere od puhanog Murano stakla, kao i lounge stolica Molteni koja utjelovljuje ideju talijanskog dizajna te koja je bila inspiracija za mnoge slične komade kasnije.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 7)
Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 8)
Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 9)

Achille Castiglioni i Snoopy lampa te stolica Mezzadro

Kao ikonu dizajna iz 40-ih i 50-ih, Pontija je u 60-ima naslijedio Achille Castiglioni, čiji rad karakteriziraju čudnovate ideje i epifanije. Volio je svakodnevne, obične predmete prikazivati u novom i drugačijem svjetlu. Možda najpoznatiji takav primjer je njegova podna lampa "Acro", inspirirana formama ulične rasvjete. Poznat po razigranom dizajnu, čak je i strip likove poput Snoopyja uspio uobličiti u luksuzan, decentan i taman dovoljno sugestivan, komad rasvjete.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 10)
Interijer koji je uredila Gae Aulenti

Revolucionarne 70-te i 80-te godine u Italiji je znatno obilježila i jedna polimat dama, arhitektica i dizajnerica Gae Aulenti. Njezin dizajn je originalan, inovativan i specifičan. Aulenti se posebno ističe u domeni dizajna interijera. Njezini interijeri su prepuni karaktera i boja, a njihova suvremenost je i danas ideal.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 11)

Mnogi su proizvođači namještaja svoj su rad započeli upravo 70-ih godina prošlog stoljeća. Jedni od njih su i Luigi i Enrico Meroni, koji su naslijedili malu radionicu od svojeg oca Angela koja je ručno proizvodila klasične komade namještaja još od 30-ih godina.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 12)
Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 13)

Upravo 1970. godine, braća Meroni započinju industrijsku proizvodnju te od male zanatske radnje prerastaju u impozantnu tvornicu, koju su podigli u suradnji s arhitektom Angelom Mangiarottijem. Tvornica i namještaj nose naziv Lema, prema imenima osnivača braće Luigija i Enrica.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 14)

Lema je jedna od prvih talijanskih tvornica namještaja koja je imala i potpuno integrirane sve faze procesa proizvodnje, od obrade sirovine pa sve do finalne ambalaže. Kroz godine su izbacivali razne inovacije, među kojima je "made-to-measure", garderobni ormar početkom 80-ih godina.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 15)
Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 16)

U suradnji sa slikarom Paolom Minolijem, Lema 1983. godine izbacuje i vlastitu paletu boja koja je bila koloristički standard u proizvodnji namještaja. Sredinom 90-ih godina, kreativno vodstvo u tvornici preuzima, danas jedan odnajpoznatijih talijanskih dizajnera i arhitekata, Piero Lissoni, s kojim nastavljaju dugogodišnju suradnju.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 17)

Danas Lema svoje prodavaonice ima diljem svijeta od New Yorka i Los Angelesa od Tokija i Pekinga. Neki od nama najdražih proizvoda koje bismo voljeli vidjeti u svom dnevnom boravku su svakako impozantni blagovaonski stol "Memo", s industrijskim nogama i kamenom pločom, mramorni okrugli stol "Bule", komodu "Cases" ili inovativnu i zanimljivu policu "Booken", koja nas podsjeća na stalak za sušenje rublja, ili bolje rečeno sušenje knjiga.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 18)

A uz dobru knjigu, svakako se možemo zamisliti i na sofi "Snap" ili, pak, jednako udobnom modelu "Yard" te fotelji poput "Fantino" modela kreiranog prošle godine.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 19)

Modeli brenda namještaja Lema dostupni su za kupnju u zagrebačkom Et cetera lifestyleu storeu (Nova Ves 17), a ponudu možete razgledati i na službenoj web stranici.

Bella Italia: Zašto su Talijani već stoljećima trendseteri kad je u pitanju dizajn interijera (фото 20)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više