Search

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to

Tekst: BURO.


Minimalizam ima mnogo lica i, suprotno uvriježenom mišljenju, jednostavan stil uređenja interijera ne mora biti dosadan – naprotiv. Također, minimalizam automatski ne isključuje art i igre boja, već to može biti savršena nadogradnja i ono što čini razliku između monotonije i originalnosti. Upravo takav je slučaj s prostorom u kojem živi Michael Dansk, kreativni konzultant iz Kopenhagena.

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 1)
Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 2)

Michael iz dana u dan dijeli scene iz svog stana, a svaki novi kadar otkriva nam novu perspektivu i daje ideje za uređenje. On živi u salonskom stanu s visokim stropovima, a kako bi ublažio klasičan izgled prostora i dao mu drugačiji vibe, odlučio se plafon u svakoj od prostorija okrečiti u drugu boju. Naizgled hrabra odluka, ali njegovo hazarderstvo se u ovom slučaju višestruko isplatilo. Boje koje je odabrao (nijanse zelene, žute i plave) predstavljaju savršen okvir za dizajn igre koje su u njegovom slučaju vrlo minimalističke, ali upečatljive.

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 3)
Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 4)

Pored stropova u boji, ono što odlikuje njegov stil je flert s geometrijom, koju znalački ublažava izborom materijala i tekstura koje donose toplinu. Pa su tako u dnevnom boravku najupečatljiviji komadi ručno tkani vuneni tepih s cik-cak šarama tvrtke Nordic Modern, kao i slika umjetnika Mathiasa Mallinga Mortensena na kojoj dominiraju crvena i bijela boja. Kako bi sve to ublažio tu je sofa brenda House of Finn Juhl, kao i ormarić u kombinaciji punog drveta i stakla iza kojeg stoji mala skandinavska radionica Blom Handcrafted. Kao „trešnjica na torti“ ove sobe je zidna lampa u crvenoj boji koja nosi potpis danske kompanije specijalizirane za rasvjetu Astep, koja sve svoje komade izrađuje u Italiji.

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 5)
Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 6)
Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 7)

Svaka od prostorija je uređena u drugim bojama čime je Michael postigao dojam različitih životnih zona. Tako je kuhinja obojena svim nijansama žute boje, plafon i zavjese su u sličnoj limun-žutoj nijansi čime je postignut uvijek sunčani dojam bez obzira na tmurno vrijeme kakvo je često u Kopenhagenu. Kuhinjski elementi su od svijetlog drveta i rađeni su po mjeri, za što su bili zaduženi majstori kompanije Reform. A sjajan trik koji možete prepisati iz ovog prostora je kombinacija keramičkih pločica ton na ton, čime je stvorena dodatna dinamika i odlično je rješenje kako da učinite sve malo interesantnijim.

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 8)

Spavaća soba je zona koju Michael najrađe prikazuje na društvenim mrežama jer je to prostorija za odmor bez previše detalja. Plafon je tu u nebo-plavoj boji koja opušta, i pored drvenog ormarića to je jedini detalj koji nije u bijeloj boji. Iako nas nekada obuzima želja da svaku sobu skockamo do maksimuma, ovo je lekcija koje se vrijedi držati - soba u kojoj spavate neka bude oslobođena suvišnih detalja, kako bi čim kročite u nju osjetili mir i da je vrijeme za usporavanje.

Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 9)
Biste li se usudili obojiti stropove u svakoj sobi? Ovaj stan će vas inspirirati baš na to (фото 10)

Ako vas je ovaj domišljato uređen stan inspirirao da i sami isprobate „plafon u boji“ koncept, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sve ispadne savršeno.

  • Prvo ofarbajte strop – a zatim se posvetite krečenju zidova. Neka prođe najmanje jedan dan, kako biste bili sigurni da se boja osušila.
  • Izaberite mat finiš – na taj način će se bilo kakve nepravilnosti manje videti, a također nećete imati odsjaj od rasvjetih tijela kad mrak padne.
  • Nanosite boju u jednom smjeru – i samo u jednom smjeru! Ako budete promijenili pravac postoji šansa da boja ne bude nanesena ujednačeno i da će se kasnije vidjeti tragovi četke.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više