Search

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru

Nastavak priče o modularnom namještaju BIG studija

Tekst: D.M.


Image: Bjarke Ingels Group

Poput mnogih svojih projekata, studio arhitektonski studio Bjarke Ingels Group (BIG) se u stvaranju modularne sofe Voxel za danski brend Common Seating držao već dobro naučenog principa kojeg je usavršio na LEGO kući u danskom gradu Billundu i paviljonu Serpentine u Londonu ispred istoimene galerije. Riječ je o slaganju dijelova poput kockica.

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru (фото 1)

Bjarke Ingels, osnivač studija, postao je zvijezda arhitektonskog svijeta nakon što je dizajnirao dva stambena kompleksa u kopenhagenskom kvartu Ørestadu. Grupu je osnovao 2006., a deset godina kasnije, BIG je brojao 400 zaposlenika i dizajnirao sve od uporabnih predmeta do zgrada diljem svijeta. Ingels danas živi u New Yorku i trenutno radi na uzdizanju World Trade Centera iz pepela projektom "2 World Trade Center", a u međuvremenu oslobađa svijet od rigidnosti modularnim dizajnom.

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru (фото 2)

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru (фото 3)

Upravo je to čar sofe Voxel. Dizajn modularne sofe ostavlja pola posla kupcu – svaki dio sofe može se konfigurirati da bi se stvorila brojna rješenja za sjedenje, od jednostavnog otomana do beskonačno kompliciranih struktura. Pravokutno prošiveni Voxel dolazi u nekoliko zagasitih i pastelnih nijansi koje se u bilo kojoj kombinaciji odlično slažu, a osim što će se uklopiti u bilo koji interijer, dizajniran je i u skladu s održivim načelima – umjesto masovne proizvodnje, Voxel se pravi isključivo po narudžbi i mjeri, a svaki je dio zamjenjiv, bilo da je riječ o sjedištu, naslonu ili valjkastim nogicama.

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru (фото 4)

Bjarke Ingels, jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, stvorio je sofu koja će odgovarati svakom interijeru (фото 5)

Voxel je gotovo didaktički komad namještaja koji nas uči koliko je važno prilagoditi se okružju u kojem živimo. Podsjeća nas na važnost održavanja nečega živim – zamjenom dijelova i popravkom – u vremenu kada tako olako odbacujemo iskorištene stvari, a s druge strane pronalazi način da se uklopi u navike kupca koji traži neprestanu promjenu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više