Search

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor

Tekst: Jelena Karakaš


Kada se prije nekoliko godina, bez puno pompe, otvorio multibrend GIR store u Novom Beogradu, odmah sam shvatila da smo dobili vrlo posebno mjesto u koje ću se uputiti svaki put kad mi je potrebna dodatna doza inspiracije. Ova trgovina nam je donijela mogućnost da u real timeu sudjelujemo u trendovima koji vladaju u svijetu dizajna i interijera, kao i da imamo fizičku adresu na kojoj je uvijek moguće dobiti porciju nadahnuća, čak i u slučaju da niste došli kupovati. Tvorci koncepta su osjetili privlačnost koju prostor uređen od strane Studio Autori nudi, a ove sezone su dodali i mali caffe bar koji funkcionira kao cjelina s trgovinom. Podrazumijeva se da je i ovaj dodatak vizualno spektakularan koliko i ostatak prostora, pa tamo gdje u trgovini vlada bijelo i svijetlo, u caffeu je tamno i crno. Ipak, utisak je jednako moćan i inspirira vas da se bavite ljepšim stvarima i razmišljate šire i više. Naravno da sam se zapitala kako izgleda životni prostor čovjeka koji stoji iza cijelog ovog koncepta i naravno da je život doveo do odgovora: ovog proljeća naš mali BURO. tim zaputio se kod Bojana Radovića u stan u okviru naše rubrike BURO. interijeri.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 1)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 2)

Nije me iznenadilo da i kod Bojana u prostoru vlada sličan stil kao u trgovini i caffeu jer se on vodi vlastitim impulsima kada je u pitanju izbor brendova i suradnika u GIR-u. Tako da je i u njegovom stanu dominantan minimalistički stil, a i za ovaj projekta odgovorni su Autori.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 3)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 4)

Umjetnička djela imaju istaknuto mjesto u ovom prostoru, a između ostalih tu su i dva rada umjetnice Lidije Delić.


Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 5)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 6)

Ovaj interijer dopušta svakom pojedinačnom komadu namještaja da dobije dovoljno pažnje, a zbilja se radi o prelijepim dizajnerskim komadima. Čim zakoračite u stan, shvatit ćete da tu praktično ne postoje zidovi, a prostor od 60 kvadrata podijeljen je u dvije zone: dnevnu i noćnu. Spavaća soba i dnevni boravak razdvojeni su staklom i tamnim zavjesama, a ogroman televizor se može po potrebi rotirati na obje strane.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 7)

U dnevnoj sobi dominira velika krem modularna sofa Ligne Roset „Togo“, a ona nije ovdje od useljenja pošto Bojan često mijenja komade namještaja kako bi iz osobnog iskustva otkrio sve njihove mane i prednosti. Kada sjednete (ili skoro legnete) na nisku sofu, gotovo da poželite tu i ostati na nekoj filmskoj projekciji, ali srećom po Bojana to nismo učinili, već smo nastavili s kružnim obilaskom stana. Paleta boja koja je u njemu zastupljena budi osjećaj smirenosti i opuštanja, a varira između krem, bež, sive do neizbježne crne. Pod u stanu je od poliranog betona što automatski daje jednu „siroviju“ industrijsku crtu prostoru, ali je njegov efekt ublažen pametnim izborom tekstila koji daje toplinu (poput Kvadrat tepiha u dnevnoj sobi), kao i biljkama koje sve čine pitomijim.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 8)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 9)

U ovom stanu mislilo se o svakom detalju i to je momentalno jasno, svi ormari i kredenci su skriveni na takav način da ništa ne narušava vizualnu cjelinu. Takvi „open plan“ prostori ne trpe previše detalja i pretrpavanje, pa su asocijacije balans i harmonija koju samo ponegdje razbijaju umjetnička djela. Kako GIR u svojoj ponudi ima i umjetničku kolekciju, neka od djela naših suvremenih umjetnika su i u Bojanovom stanu. Na primjer, tu su slike iz serije „Soap Bubbles“ umjetnice Lidije Delić, ali i crtež na kojem je Bojanov francuski buldog Blu. Na stolu u dnevnoj sobi smještena je "Shell" vaza brenda Ferm Living.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 10)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 11)

Zbog specifične organizacije prostora ovdje nema previše detalja, tako da su oni izabrani s puno pažnje.


Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 12)

Kada je rasvjeta u pitanju, radi se o kombinaciji repariranih retro reflektora kakvi su bili popularni osamdesetih godina i dizajn komada, kakva je Muuto podna lampa „Leaf“ koju su dizajnirali Broberg & Ridderstråle. U spavaćoj sobi izvor svjetlosti je kružni tanki luster koji izgledom podsjeća na ogledalo u crnom okviru.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 13)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 14)

Iako je medijsku pažnju dobila poslije 2016. godine, firma GIR postoji od 1993. godine kad su je osnovali Bojanovi roditelji, a danas njihova tvornica izrađuje sav namještaj od punog drveta za tvrtku Ethnicraft i broji preko 750 zaposlenih. Zato je i očekivano da drvo bude zastupljeno u njegovom stanu i to naročito u spavaćoj sobi kako bi se postigao izgled zone za odmor.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 15)

Tu je, dužinom zida, postavljen ormar čija vrata imaju uske proreze, a i krevet je izrađen od svijetlog drveta, s kutijom koja je još jedno skriveno mjesto za odlaganje stvari. Uz krevet, smješten je sivi stločić neobičnog oblika „Halves“ koji je MSDS dizajn za Muuto.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 16)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 17)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 18)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 19)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 20)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 21)

Na zidu dnevne sobe posebno mjesto ima crtež francuskog budloga koji je Bojanu poklonila prijateljica.


Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 22)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 23)

Izbor tih komada nije slučajan budući da je Bojanovo geslo kada bira brendove i komade koji će postati dio GIR-a (i njegovog života) da to budu oni koji su original neke ideje, na primjer stolica koja je započela neki trend, stolčić koji je bio prvi od mnogih itd. Zbog te želje, GIR nije samo trgovina koja nudi samo ponudu velikih svjetskih brendova, već iz sezone u sezonu rade na razvijanju posebne GIR kolekcije koja sadrži komade namještaja, detalje za kuću, art printeve i dekoraciju. Između ostalih, svoje viđenje dizajna za GIR su dali ilustrator Bratislav Milenković, dizajner Đorđe Čukanović, studiji Grupa, La Mamba, Etar...

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 24)

Eksperimentiranje i igra formama i materijalima je put ka beskompromisnoj originalnosti uz konstantni tehnološki napredak (GIR tvornica posjeduje FCS certifikat i posluje po postulatima održivog razvoja). Bez sumnje, to je priča koju vrijedi pratiti. Vrijeme je za "odljepljivanje" s Togo sofe i povratak u nedizajniranu stvarnost. Do neke nove epizode inspiracije.

Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 25)
Bojan Radović stoji iza koncepta Gir, a mi smo zavirili u njegov životni prostor (фото 26)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više